Anchete

Șefii Școlii de Poliție Cluj își păstrează veniturile ascunse. Elevii umblă cu uniforma găurită, iar tavanul sălii de sport se dărâmă

Directorii Școlii de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca incasează sume fabuloase pe care le țin ascunse, la care se adaugă și veniturile pentru norma de hrană și echipament nou-nouț. În vreme ce cursanții primesc echipamente jerpelite și cotizează pentru vesela din cantina instituției de învățământ. Toate aceste nereguli culminează cu metoda preferată de conducere de sancționare a elevilor curajoși: testul psihiatric.  

Mărturia absolventului George Boran despre activitatea pedagogică din cadrul Școlii de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca a scandalizat opinia publică. Dincolo de faptul că viitorii polițiști erau extorcați de bani sau de echipamentul jalnic din dotare, plin de găuri și cu pantalonii rupți, una dintre cele mai pregnante imagini ce se desprinde din acest tablou se referă la bătăile de joc din partea cadrelor didactice și, în special, sancțiunile la care sunt supuși elevii care-și cer drepturile, chiar din partea directorului instituției de învățământ, Liviu Gabriel Dumitru. 

Astfel, conform relatării ample a absolventului George Boran, care a rezistat ulterior doar 20 de zile în postura de polițist, acesta a fost supus presiunilor constante din partea directorului Școlii de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj, din cauza faptului că și-a permis să semnaleze neregulile din instituția de învățământ liderului de sindicat al poliției clujene. 

În acest fel lui George Boran i-a fost periclitat dreptul de a-și încheia studiile după ce și-ar fi făcut un tatuaj inofensiv, iar directorul Liviu Dumitru l-a trimis direct la psiholog pentru a-i domoli presupusa agresivitate. 

George Boran, trimis la psiholog pentru un comportament presupus agresiv

sursa captură: sprdiamantul/facebook

De altfel, aici, în instituția de învățământ clujeană, norma de hrană a viitorilor polițiști este una precară, iar tavanul sălii de sport riscă să se prăbușească în orice clipă.

Cine sunt directorii acestei instituții și prin ce s-au remarcat în activitatea lor pedagogică? Ce avere au directorii care permit ca elevii din cadrul Școlii de Agenți de Poliție Cluj să cotizeze cu bani din propriile buzunare pentru copii xerox, pentru vesela de la cantină sau pentru locurile de parcare ale superiorilor?

Pentru detalii citește și: Tânăr absolvent al Școlii de Agenți de Poliție din Cluj, mărturii teribile despre meseria de polițist
   
Liviu Gabriel Dumitru – Director la Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca –

sursa foto: glasulhunedoarei

este unul dintre cele mai longevive personaje aflate la conducerea unui inspectorat de poliție. Acesta a coordonat activitatea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara din vara anului 2008 și până în noiembrie 2017, când a fost numit director al Școlii de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca. 

„M-am considerat potrivit pentru acest post, întrucât am apreciat că astfel voi avea ocazia ca într-un cadru elevat să împărtăşesc din experienţa mea profesională, dobândită în cei 25 de ani de activitate profesională şi să pun în aplicare cunoştinţele manageriale acumulate în perioada în care am ocupat diverse funcţii de conducere în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hunedoara, lucru care ar trebui să reprezinte idealul oricărui poliţist care a îmbrăţişat din convingere această profesie”, preciza proaspătul director, Liviu Dumitru.

În perioada 2009-2014, vreme în care s-a aflat la conducerea IPJ Hunedoara, Liviu Dumitru a urmat studiile universitare de doctorat, care s-au concretizat în lucrarea cu titlul „Managementul investigării fraudelor în domeniul piețelor de capital”, iar titlul de doctor l-a obținut în cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” București.

În perioada 2007 – 2008 a fost adjunct al şefului Poliţiei municipiului Deva. Din 2006 până în 2007 a condus Biroul de Investigarea Fraudelor în cadrul Poliţiei Deva. 

Liviu Dumitru s-a mai făcut remarcat în activitatea formativ-pedagogică printr-un blog personal, unde aborda diverse teme: despre ce-a de-a „11-a poruncă: să-ți faci blog”, despre „judecata strâmbă” ori despre oportunism și oportuniști. 

Ce-i drept, ultimele idei cu impact pedagogic nemijlocit au fost redactate în urmă cu doi ani. Astfel, după ce a devenit director al școlii clujene de poliție „Septimiu Mureșan”, Liviu Dumitru pare să se fi dedicat în totalitate activității instructive a viitorilor agenți de poliție. 

În plus, în decembrie 2018, fostului șef al IPJ Hundeoara îi erau respinse, de către Tribunalul Huneodara, pretențiile financiare pentru daune morale, în valoare de 100.000 de euro, solicitate unui jurnalist din Petroșani, după ce acesta ar fi publicat o serie de articole despre activitatea lui Liviu Dumitru și considerate de acesta din urmă drept calomnioase. 

Controlul psihiatric –  tehnica preferată de intimidare

Cum să reduci la tăcere o voce care face publice neajunsurile din poliție sau își strigă nemulțumirea în privința diverselor forme de abuz la care este supus din partea superiorilor? Metoda preferată este aceeași: controlul psihiatric. 

Din păcate, nu doar George Boran, absolvent al Școlii de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan”, a fost intimidat și trimis la un control psihiatric întrucât și-ar fi permis un tatuaj, ci și Claudiu Ionescu, inspector principal de poliție în cadrul IPJ Hunedoara, care și-a permis să vorbească în public despre neregulile de aici, era trimis în 2014 la un control psihiatric. 

Claudiu Ionescu, inspectorul de poliție trimis la control psihiatric

sursa foto: adevărul

După arestarea fostului șef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, Claudiu Ionescu a făcut publică situația din cadrul IPJ Hunedoara, dezvăluind problemele cu care se confruntă polițiștii. Pentru curajul său, inspectorul Ionescu a fost trimis la un control psihiatric, initial în Hunedoara, iar mai apoi la Spitalul Militar din Sibiu. 

Acest caz se consuma în anul 2014, când activitatea IPJ Hunedoara era coordonată de către Liviu Dumitru. 

Se cuvine să amintim că fostul polițist Claudiu Ionescu lansa câteva acuzații și în ceea ce privește activitatea academică a comisarului sef Liviu Dumitru, conform cărora fostul șef al IPJ Hunedoara și-ar fi plagiat lucrarea de doctorat susținută în 2014 sub coordonarea profesorului Costică Voicu.

În plângerea înaintată CNATDCU, Claudiu Ionescu susținea că a identificat „similitudini şi texte identice” cu teza de doctorat a unui alt poliţist, Alexandru Moraru, susţinută în anul 2009 la Academia Naţională de Poliţie, cu tema „Specificul managementului pentru combaterea criminalităţii din sistemul bancar”, coordonată tot de profesorul Costică Voicu.

Ulterior, acesta a primit răspuns din partea ministerului prin care se notează că verificarea CNATDCU pentru teza şefului IPJ Hunedoara nu poate fi finalizată întrucât dosarul de doctorat, în format original, se află ca probă la un dosar penal la Parchetul General.

Astfel, sesizarea făcută la CNATDCU nu a putut fi soluționată. 

De altfel, cel mai recent caz în care s-a recurs la controlul psihiatric l-a vizat chiar pe liderul sindicatului „Mihai Viteazul”, Marius Bărbulescu, cel care l-a susținut în demersurile sale pe George Boran. Dintr-o postare de pe pagina oficială a instituției aflăm că Liviu Gabriel Dumitru, comisar șef și directorul Școlii de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca, îl „atenționa” pe liderul de sindicat Marius Bărbulescu cu sancționarea prin intermediul unei practici deja consacrate: controlul psihiatric.  

sursa captură: sprdiamantul/facebook

deține – un teren intravilan cu o suprafață de 430 mp, achiziționat împreună cu șoția în anul 2001, localitatea Simeria. Tot aici, Liviu Dumitru are și o casă de locuit, cu o suprafață de 100 mp, achiziționată în același an, adică în 2001. La categoria bunuri mobile, acesta mai posedă un autoturism marca Nissan, din 2007, dobândit prin cumpărare și un autoturism marca Peugeot, tot din 2007, dobândit prin cumpărare.  

În anul 2014, directorul Școlii de Agenți de Poliție din Cluj-Napoca a contractat un credit în valoare de 72.000 de lei, scadent în 2024. 

În anul 2016, conform declarației de avere din anul 2017, Liviu Dumitru a obținut un venit anual în valoare de 104.000 lei, reprezentând venitul salarial aferent, precum și sumele incasate pentru norma de hrană, dar și pentru norma de echipament.

Soția lui Liviu Dumitru, la acea vreme șef al Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara, care activa în cadrul aceluiași inspectorat de poliție, a obținut un venit de 29.000 de lei. Aici se mai adaugă și alocația pentru copil, în valoare de 1008 lei. 

În schimb, în declarația de avere depusă în mai 2019, Liviu Dumitru nu își prezintă și venitul anual incasat în calitate de director al Școlii de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj.

Cel mai probabil, acesta nu poate fi nicicum mai mic decât venitul incasat anterior, în urmă cu 3 ani, când coordona activitatea IPJ Hunedoara. 

Comisar șef Dr Sorin Călin Borzan  – director adjunct –

sursa: scoalapolcj.ro

deține mai multe terenuri, încadrate la diverse categorii, toate în județul Cluj. Acestea au fost dobândite prin cumpărare sau moștenire în perioada 2003-2017, fie că vorbim de terenuri intravilane – de 251,18 mp în Dej sau de suprafețe de teren forestier moștenite: 3.900 mp în loc Tărpiu, Cluj. Aici se adaugă și două terenuri agricole de 2900 mp și 3400 mp. 

Deține și o casă de locuit în județul Cluj, cumpărată în 2007, cu o suprafață de 159 mp, dar și un apartament în Cluj-Napoca, dobândit în 2010, cu o suprafață de 39,30 mp.

În plus, acesta menționează și două autoturisme: un Audi A4, din 2002 și un VW Tiguan din 2015, ambele cumpărate. 

Sorin Borzan are mai multe acțiuni și părți sociale în societăți comerciale: 

Alumil Romindustry  1030 titluri   valoare de 721 lei
Fondul Proprietatea    5.350                         5.232 lei
Condmag Brasov       3000                          43,5 lei
SIF 1                           525                           1.076 lei
SIF 4                          1038                          629 lei

De asemenea, acesta are deschise mai multe credite, contractate în perioada 2007-2017, cu o valoare totală de peste 85.000 euro.

Și în cazul său, venitul anual incasat de la Școala de Agenți de Poliție Cluj este blurat.

Dar acesta menționează în schimb sumele incasate de la UBB Cluj-Napoca, în valoare de 6.297 lei, precum și alte venituri obținute de la Karuna Training în valoare de 7.002 lei. 

Veniturile din dividende reprezintă 1831 lei, la care se adaugă și alocațiile pentru copii, de cca 2.016 lei.

Comisar șef Dr. Adrian Sorin Marian – director adjunct –

sursa: scoalapolcj.ro

deține trei terenuri, încadrate la alte categorii de terenuri extravilane, cu suprafețe variabile, de 500 mp și 756 mp, cumpărate sau în concesiune din 2007. 

Nu posedă nici un apartament sau casă de locuit pe numele său. Menționează un autoturism marca Mitubishi din 2005, dobândit prin cumpărare. 

Are deschise două depozite bancare din 2011 și 2016, în valoare de 8592 euro și 9418 euro, precum și 74.000 lei reprezentând fonduri de investiții sau echivalente. Nu are nici un credit deschis pe propriul nume. 

Veniturile salariale anuale pe care le incasează de la Școala de Agenți de Poliție Cluj rămân ascunse, iar de la Facultatea de Drept a Universității „Bogdan Vodă” Cluj-Napoca, comisarul șef Adrian Marian a incasat suma de 19.000 lei. Cel puțin în anul 2017, acesta obținuse un venit de cca 57.000 lei de la Școala de Agenți de Poliție Cluj-Napoca. 

 

 

 

featured image: scoaladeagentidepolitie„septimiumuresan”clujnapoca/facebook

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *