Jos palaria

Sedinte de interactiune prin muzica pentru copii cu autism din Cluj

30 de copii din cadrul Asociatiei Autism Trasilvania (AAT) vor participa saptamanal din ianuarie si pana in august la sedinte gratuite de interactiune prin muzica. Proiectul organizatiei, intitulat „Canta cu mine! Interactiune prin muzica pentru copiii cu autism”, a fost desemnat castigator de catre Fundatia Pentru Comunitate si Mol Romania la sfarsitul anului 2015 in cadrul Programului “Mol pentru sanatatea copiilor – 2015” privind finantarea unor proiecte de terapie emotionala si prin arta, avand ca scop reabilitarea psiho-sociala a copiilor cu deficiente, afectiuni cronice sau in curs de recuperare dupa afectiuni grave.

Proiectul AAT va fi sprijinit, astfel, cu 11.000 lei, suma ce va putea fi folosita pentru acoperirea cheltuielilor inscrise in proiect.

Interactiunea prin muzica in abordarea copiilor cu autism este o metoda relativ noua pentru Romania, ce presupune utilizarea muzicii si a instrumentelor muzicale pentru dezvoltarea comunicarii si a abilitatilor sociale si emotionale. Originalitatea metodei consta in tehnicile specifice: oglindirea –  redarea identica a comportamentului copilului, simultan cu acesta; explicarea verbala a comportamentelor copilului, pe ritm muzical; imitarea comportamentelor initiate de copil in cadrul sedintelor de lucru; acompanierea cu instrumente muzicale sau cu secvente sonore verbale a unor comportamente initiate/ manifestate de copil. 

De asemenea, toti cei 30 de copii vor avea acces saptamanal la OptiMusic, un sistem audio-vizual, bazat pe interactiunea dintre fasciculele de lumina si de culoare, care  poate fi adaptat la nevoile specifice persoanelor cu autism, find deopotriva un instrument de comunicare, dar si unul educativ. OptiMusic se adreseaza persoanelor cu deficiente in invatare, emotionale si comportamentale, motiv pentru care este foarte indicat pentru copiii cu autism.

„Datorita faptului ca muzica este ceva foarte placut pentru  majoritatea copiilor cu autism si pentru ca poate deveni cu usurinta un instrument prin care acestia reusesc sa isi comunice mai bine emotiile, starile si uneori chiar gandurile, consideram extrem de importanta aceasta finantare. Metodele utilizate ii vor ajuta pe unii copii sa dobandeasca noi achizitii in materie de cuvinte, cultura muzicala, dezvoltarea imaginatiei, creatie, dublate in permanenta de momente de relaxare si buna dispozitie”, a declarat Nicoleta Niste, director executiv in cadrul asociatiei. 

Pentru tenacitate si pentru ambitia cu care lupta sa aduca la Cluj metode inovatoare de terapie pentru micutii cu autism, le spunem Jos Palaria! celor de la AAT. 

Asociatia Autism Transilvania este o organizatie non-guvernamentala infiintata in august 2006, la initiativa unor parinti puternic motivati, care au copii cu afectiuni din spectrul autist. Se ofera servicii de recuperare a copiilor prin intermediul terapiei cognitiv-comportamentale, logopediei, ergoterapiei, kinetoterapiei si interactiunii prin muzica si miscare – solutii individualizate pentru fiecare copil. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *