Din oras

Se vinde Cetatuia, bucata cu bucata

Una din vechile cladiri a Cetatuii a fost cumparata de catre firma de arhitectura SC Arhimar Serv SRL. Inca doua imobile ale primului ansamblu baroc din Cluj sunt pe cale sa fie vandute de catre societatea Unita Turism, detinatoare a proprietatilor, care isi pastreaza ultima constructie din serie, urmand sa isi mute acolo birourile din Piata Unirii.  

Vechea cladire in care militarii din cazarma austriaca de altadata aveau arsenalul se afla in lucrari de renovare.

Este vorba, conform panoului amplasat pe gardul de protectie de  “Reabilitare si reconversie cazarma in birouri – pavilionul H din cadrul cetatii bastionare a Clujului si amenajari exterioare”. Beneficiarul este SC BT Leasing Transilvania IFN S.A., cu sediul pe strada George Baritiu, nr. 1, constructorul e SC Nova Confort SRL, iar proiectantul general SC Arhimar Serv SRL.

Cladirea s-a vandut cu o suprafata de 520 de metri patrati de teren.

Conform panoului beneficiarul ar fi BT Leasing Transilvania IFN S.A., insa lucrurile nu sunt atat de simple.

„Imprejurarea ca in autorizatia de constructie apare ca beneficiar al investitiei BT Leasing Transilvania IFN S.A., societate membra a grupului financiat BT, se datoreaza faptului ca la momentul eliberarii acesteia, imobilul in discutie facea obiectul unei facilitati de finantare acordate de BT Leasing Transilvania IFN SA. sub forma unui contract de lease back”, a precizat Luminita Stefanescu, reprezentanta a societatii. 

Proprietatea este a SC Arhimar Serv SRL, iar inainte de cumparare a fost inchiriata de catre societate. 

„Eu locuiesc in zona si imi plimb catelusa pe acolo. M-am tot intrebat timp de vreo doi ani ce se intampla cu cladirea aceea frumoasa care era intr-o asemenea paragina. Initial am inchiriat-o, apoi ne-am dat seama ca are nevoie de restaurare si, incet, incet, am inceput discutiile pentru a o cumpara. Avem o autorizatie pe BT Leasing, dar vom face intabularea direct pe numele firmei”, a declarat Claudiu Botea, manager general al SC Arhimar Serv SRL, pentru Ziar de Cluj. 

Semnarea contractului de vanzare-cumparare a avut loc in luna aprile a acestui an, a fost obtinut avizul de la Comisia Zonala a Monumentelor, Ansamblurilor si Siturilor Istorice Cluj si se lucreaza la renovare. 

„Am gasit cladirea intr-o stare mizerabila: era sapat la subsol si chiar si in planseul de la etaj, erau urme ca au stat oameni fara adapost”, a marturisit managerul. 

In acest moment, se asteapta livrarea tiglei pentru finalizarea acoperisului. Se estimeaza ca lucrarile se vor termina in luna decembrie. 

„Din calculele noastre, investitia in lucrarile de reabilitare si amenajare se ridica la 200.000 de euro. In principiu, am gandit cladirea pentru birouri, vrem ca firma noastra sa functioneze acolo, insa nu excludem nici potentialul de business, poate fi inchiriat daca se iveste o oportunitate”, a mai spus arhitectul Botea.

Toate vechile cladiri ale Cetatuii au intrat in proprietatea Unita Turism cu ani in urma, o data cu Hotelul Belvedere, cu o suprafata de 5,4 hectare de teren.

“Acestea sunt monumente istorice si trebuie reabilitate. Cei care intentioneaza sa le cumpere de la noi trebuie sa treaca prin toata procedura asta de birocratie romaneasca: au de vizitat Comisia de Monumente Istorice si Primaria Municipiului Cluj-Napoca, pentru ca ambele  institutii au drept de preemptiune. Daca obtin renuntarea la acest drept, au nevoie de autorizatii si trebuie sa aiba grija sa le pastreze aspectul exterior. In interior pot amenaja, dupa caz, unii birouri, altii restaurant. Fiind o tranzactie intre privati nu pot da detalii”, a explicat Alexandru Apahidean, director Unita Turism Holding Sucursala Transilvania Cluj.

Pe langa cladirea BT Leasing mai este una aproape vanduta, cea din fata hotelului, pe care se afla o placuta care anunta ca acolo a fost executat in 1849 profesorul sas Stefan Ludwig Roth.

Pentru aceasta oficialii Unita Turism au semnat in 12 august un antecontract de vanzare-cumparare, pe trei luni. Viitorii proprietari intentioneaza sa faca un restaurant traditional, pentru care vor reamenaja cladirea veche si vor face pe terenul din fata si o terasa.

“Cea de-a treia cladire pentru care suntem inca doar la nivel de discutii este cea pe sub care se coboara scarile de pe Cetatuie, iar persoana interesata se afla acum pentru doua saptamani in SUA si reluam negocierile la intoarcere. Daca ajungem la o intelegere, o vindem si pe aceea. Nu stim ce vrea sa faca acolo. Am mai avut si alte cereri pentru spatiul de acolo, unii ar fi vrut sa faca birouri de contabilitate, de exemplu”, a dezvaluit directorul.

Mai exista cladire inchiriata pana in 2018, unde a functionat un club grecesc, iar cei care au inchiriat-o au drept de preemptiune.

“Cu timpul daca isi exprima cineva intentia, am putea sa o vindem. Din punctul nostru de vedere, faptul ca aceste cladiri vor fi puse la punct si vor deveni functionale va ridica valoarea zonei. Altfel, se daramau si noi eram oricand pasibili de pedepse, pentru ca, fiind proprietari, trebuia sa le intretinem. Nu aduceam nici venituri, iar noi avem cheltuieli mari cu hotelurile. Renovarile vor creste si gradul de ocupare a hotelului”, este de parere Apahidean.

Imobilul din fata hotelului, cel care a gazduit pentru o vreme un studio de televiziune, nu este de vanzare.

“In timp, ne-am propus sa mutam aici sediul sucursalei noastre. Cladirea unde functionam acum, din Piata Unirii, este revendicata de urmasii familiei Banffy si vom face o notificare la Curtea Suprema de Justitie ca renuntam la proces. Ne judecam de foarte multi ani, vedem ca intentia statului roman este de a retroceda vechile proprietati, iar in Romania retrocedarea e un proces care se intinde la nesfarsit. Am convenit, asadar, ca mai stam trei ani acolo si apoi ne mutam si facem aici sediul sucursalei, mai ales ca avem si parcare”, a mai dezvaluit oficialul Unita Turism.

Directorul holdingului a mai precizat ca s-au facut si oferte pentru ca monumentele sa intre in proprietatea statului roman.

 “Au fost multe discutii cu primaria, cu cei de la Ministerul Culturii, primul cumparator la care ne-am gandit a fost statul roman, insa nu exista bani pentru asa ceva. Ni s-a tot solicitat sa renovam vechile cladiri, insa noi am avut cheltuieli cu hotelurile. Le-am raspuns mereu ca noi nu avem bani, dar le punem la dispozitia lor daca vor, la pretul pietei. Piata imobiliara, dupa parerea mea, e blocata in acest moment, pentru ca nu sunt bani”, a mai precizat acesta.

Cladirile Cetatuii sunt foarte importante din punct de vedere istoric, sustin specialistii.

„Au o valoare istorica exceptionala pentru istoria moderna a Clujului. Fortificatia austriaca a fost ridicata in primele decenii ale secolului al XVIII-lea, si a reprezentat o parte importanta a istoriei Clujului pana la Revolutia de la 1848”, a declarat istoricul Tudor Salagean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *