In vizor

Se scumpesc locuintele la Cluj. Care sunt cauzele?

Daca la Bucuresti se estimeaza ca locuintele vor fi cu 10% mai scumpe in 2015, la Cluj cresterea va fi de 4-5%, potrivit specialistilor. Cauza nu mai tine de interesul din partea studentilor, cum s-a intamplat pana acum, ci de scaderea dobanzilor la depozitele bancare, fenomen care duce la cresterea numarului de investitii in imobile.

Grila notarilor dupa care se calculeaza taxele si impozitele minime pentru tranzactiile cu apartamente in Bucuresti in acest an a fost stabilita cu valori si peste 10% mai mari decat in 2014, potrivit unei analize Mediafax, pe  baza ghidurilor privind valorile orientative ale proprietatilor imobiliare pentru 2014 si 2015.

Reprezentantii notarilor clujeni admit ca se inregistreaza o crestere si pe plan local, dar tin sa sublinieze ca aceasta nu li se datoreaza.

„Cresterea de pret la locuinte se regaseste si la noi, e adevarat, insa mai moderat. Notarii insa nu pot controla acest proces. Ei comanda expertize si achita contravaloarea lor, parafand apoi oferta. Pretul de vanzare a unui apartament sau a unei case este stabilit de ingineri specialisti, nu de catre notari. Se au in vedere caracteristicile, starea in care se afla si se studiaza ziarele specializate in imobiliare pentru stabilirea acestui pret”, a precizat Viorica Moldovan, presedintele Camerei Notarilor Publici Cluj. 

In acest moment se pot observa cresteri de 4-5% ale pretului locuintelor din Cluj, insa doar in anumite zone. 

„La sate, valorile au ramas neschimbate, insa in anumite zone urbane, mai ales cele centrale, valoarea a crescut”, a adaugat specialista. 

Cresterea preturilor la imobiliare se reflecta si intr-o analiza publicata de imobiliare.ro, care anunta valori mai mari cu 1,8%  in ultimul an, de la 951 de euro pe metru patrat.

Studiul se refera la evolutia acestora din ultimii sase ani in marile orase ale tarii. Clujul se afla „orase cu scaderi moderate”, alaturi de Brasov, Iasi si Ploiesti. Preturile solicitate de proprietari au scazut cu 32% in perioada mentionata, de la 1.416 euro pe metru patrat util, pana la 968 de euro pe metru patrat.

Dintre centrele regionale analizate aici, doar Sibiul si Timisoara au inregistrat reduceri de pret mai mici de 30% in ultimii sase ani, situandu-se astfel in fruntea clasamentului cu cele mai bune investitii pe segmentul apartamentelor.

De asemenea, apartamentele scoase la vanzare in Bucuresti s-au ieftinit cu 44% in perioada mentionata, potrivit sursei citate, de la 1.899 de euro pe metru patrat, pana la 1.056 de euro pe metru patrat. Incepand cu finalul lui 2013  preturile au inceput sa creasca , de la 1.040 de euro pe metru patrat.

Clujenii cu bani investesc din nou in proprietati imobiliare

Preturile de la inceputul acestui an reflecta, practic, evolutia imobiliara a Cujului de la sfarsitul lui 2014, dupa cum a precizat Sanda Moldovan, presedinte al Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare (UNAI) Cluj. 

„In mod firesc, taxele notariale nu ar trebui sa produca cresteri semnificative ale pretului unei proprietati, fac parte din asa-numitele cheltuieli colaterale. Preturile au crescut in ultima parte a anului trecut, datorita trecerii pe sistemul investitional imobiliar”, a precizat aceasta. 

Astfel, de aceasta data, scumpirea nu mai are legatura cu venirea unui nou val de studenti la Cluj, o data cu inceperea anului universitar. 

„Nu se mai simte acel boom al cumpararii de apartamente de catre parintii studentilor care vin la Cluj, e un fenomen care scade. Cei care investeau in depozite la banca au constatat ca dobanzile scad, in functie de sistemul de referinta al Bancii Nationale Romane, asa ca au prefera sa inceapa sa isi investeasca banii in imobiliare. Se cumpara imobile mai mari sau mai mici, in functie de suma detinuta si asta duce la preturi ceva mai mari”, a detaliat specialista. 

O crestere a preturilor cu cateva procente fata de aceeasi perioada a anului trecut a fost sesizata si in zona de evaluare a proprietatilor imobiliare. 

„Daca in ianuarie 2014 se gaseau locuinte in Cluj-Napoca chiar si la un pret situat undeva sub 900 euro, acum cu siguranta pretul nu scade sub aceasta valoare. Cererea de locuinte a crescut treptat, de la luna la luna, pe tot parcursul anului trecut si ne asteptam la un curs similar si in acest an. Grila notarilor este de la inceputul acestui an mai mare datorita pietei aflata in crestere. Evaluatorii nu au facut altceva decat sa consemneze preturile actuale de pe piata”, a declarat pentru Ziar de Cluj Razvan Teodorescu, consultant in imobiliare in cadrul firmei Pitas Imobiliare. 

Cea mai cautata zona, dar si cea mai scumpa, ramane Andrei Muresan, urmata de zona centrala si o parte din cartierul Gheorgheni, potrivit specialistului.  

Pe site-ul de anunturi piata-az.ro, garsonierele se vand la preturi intre 14.000 si 33.000 de euro, un apartament cu trei camere ar costa intre 46.000 si 110.000 de euro, iar casele au preturi intre 49.000 si 450.000 de euro. De asemenea, spatiile comerciale scoase la vanzare in acest moment costa intre 31.000 si un milion de euro.

Foto: piata-az.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *