In vizor

Se schimbă regulile pentru șoferi. Nu vor mai putea circula fără anumite documente

Ordonanța de urgență aprobată vineri de Guvern aduce modificări importante la Codul Rutier. Se mărește termenul de transcriere al unui document de la 30 la 90 de zile; noul proprietar  al unei mașini va fi obligat să ceară transcrierea dreptului de proprietate în maxim 90 de zile, dacă vrea să mai circule pe drumurile publice.  În ce condiții poate fi suspendată înmatricularea unui autoturism? 

Codul Rutier a fost modificat vineri, 18 August,  iar noile reguli sunt  foarte stricte. Șoferii au la dispoziție 90 de zile să înscrie contractul de vânzare-cumpărare al mașinii în Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi a vehiculelor înmatriculate. În caz contrar, riscă să nu mai poată circula. Cabinetul Tudose a introdus conceptul de suspendare temporară a înmatriculării, dacă persoanele care își cumpără o mașină nu solicită transcrierea dreptului de proprietate.

Aceeași regulă e valabilă și la anularea sau expirarea ITP. Șoferul prins cu inspecția tehnică periodică expirată sau anulată, se alege cu înmatricularea auto suspendată.

Dacă se ajunge la suspendarea înmatriculării, șoferul nu e scutit de plata impozitului pentru mașină în această perioadă. 

”Prin ordonanţa aprobată se introduce conceptul de suspendare a înmatriculării, ce vizează strict o operaţiune administrativă care constă în interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulaţie şi a utiliza un vehicul pe drumul public şi nu vizează anularea înmatriculării. În context, vehiculul va figura în continuare înmatriculat pe numele proprietarului/deţinătorului în Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi a vehiculelor înmatriculate (care va cuprinde, totuşi, o menţiune de suspendare a înmatriculării). Operaţiunea administrativă de suspendare a înmatriculării vehiculului nu exonerează proprietarul acestuia de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului local. Suspendarea înmatriculării nu conduce la suspendarea plăţii impozitului asupra mijlocului de transport sau la nedatorarea impozitului pe mijlocul de transport”, informează comunicatul de presă al Executivului.

De asemenea proiectul de act normativ aprobat vineri prevede aceeași sancțiune – interzicerea dreptului de a circula – și pentru mașinile care nu corespund tehnic.

”Este interzisă circulaţia pe drumurile publice a vehiculelor care nu corespund din punct de vedere tehnic, a celor neasigurate obligatoriu de răspundere civilă auto pentru pagube produse terţilor prin accidente de circulaţie, a celor pentru care a intervenit suspendarea înmatriculării, precum şi a vehiculelor înregistrate al căror termen de valabilitate a inspecţiei tehnice periodice a expiratori este anulată”, mai precizează comunicatul.

Noile reguli stabilite de Guvern dau Poliției Rutiere dreptul să acceseze Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi a vehiculelor înmatriculate, pentru a verifica inspecţia tehnică periodică a vehiculului, respectiv valabilitatea acesteia.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *