Editorial

SE MIMEAZĂ BUNĂSTAREA ROMÂNIEI

Cum mimează soluţii Partidul Naţional Liberal pentru Ţară? Aşa cum premierul Mandolină a mimat că a plantat un copac gata plantat. Premierul şi gaşca sa de penibili, la costum şi ciocate, doar au mai aruncat nişte pământ pe lângă trunchi, s-au hlizit prin măşti şi au turnat o găleată cu apă. Şi s-au tras în chip.

Aşa se vor trage în chip şi lângă cadavrele micilor afaceri româneşti, mimând că pun perfuzii economice.

Mai ţineţi minte când băiatul acela care se tunde la croitorul unde îmi ajustez eu lungimea „blugilor” şi care zace în fruntea Finanţelor României ne zicea că abia aşteaptă să treacă pandemia să vedem cum economia noastră, care tocmai a dat cu fundul de pământ, se scutură de ţărână şi se înalţă spre bunăstare în „V”, mai ceva ca Superman?

Într-o zi de scârţ-scarţi, iaca-i marţi, de la începutul lunii martie, anul pandemic 2020, Florin Cîţu a prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă, scenariul unei reveniri economice în “V”, în care efectele crizei indusă de epidemia de coronavirus se vor resimţi cel mai puternic în trimestrul al doilea, iar creşterea va începe din trimestrul III.

Citez din ce bănuiesc că fuma pe atunci ministrul: “Am tot spus că vom avea o revenire în „V”. Revenirea se bazează pe structura economică a României. Ne-am uitat la sectoarele care nu sunt afectate si contribuţia acestora la dinamica PIB. Serviciile şi industria sunt cele care au tras cel mai mult economia în jos în trimestrul al doilea şi este clar că acolo este problema. În acelaşi timp, ştim că cea mai mare parte a valorii adăugate din economie vine din servicii şi industrie. Aici trebuie să punem resursele în perioada următoare. Resursele trebuie să fie redirecţionate acolo unde economia are valoarea adăugată cea mai mare”.

Probabil de aceea şi ţin serviciile la pământ şi în restricţii că mai au de dus „valoare adăugată” către afacerile lor de cumătrocraţie – dar asta e o problemă pe care ar trebui să o rezolve procurorii.

Acum Cîțu ne vorbește de o cădere de 14,4%, cu revenire de 1până la 4% până la sfârșitul anului şi despre dublarea șomajului. Normal, el nu are nici o vină, „duşmanul veghează”. Cum i-au atacat cu flăcări violet penibilitatea de site IMMINvest.ro, acum îl atacă cu legi din Şparlament.

Citez: „Urmează luni dificile pentru economia României şi pentru români. Am crescut deficitul bugetar pentru a aloca mai mulţi bani către sănătate, şomaj tehnic, plata concediilor medicale, rambursare TVA anticipat, investiţii. Iar deficitul trebuie finanţat. Doar PSD creşte taxe şi nu plăteşte facturi pentru a diminua deficitul. În acelaşi timp criza din sănătate nu s-a terminat. Totuşi, Românii trebuie să ştie că acest guvern va lua, ca şi până acum, cele mai bune măsuri pentru a minimiza efectele negative ale crizei asupra bunăstării tuturor românilor. Cifrele pentru primul trimestru arată fară niciun dubiu că am luat TOATE masurile potrivite în acel moment”.

Noi trebuie să-l credem pe Cîţu care, în 5 martie spunea (citez): „România are un plan de reducere a deficitului sustenabil și credibil, acceptat în totalitate de Comisia Europeană, ceea ce înseamnă că experții de la Comisia Europeană au încredere în acest guvern”.

Doar că, întrebată, Comisia Europeană ne spune că habar nu are ce fumează băiatul acesta (citez): „în această etapă, nu am primit încă un plan de la autoritățile române pentru reducerea deficitului bugetar”. Asta în condiţiile în care, în timp ce Cîţu ne aburea cu „V”e-urile sale economice, „Comisia a propus Consiliului (UE, nota mea) deschiderea procedurii de deficit excesiv pentru România”.

Ca de obicei, toată energia guvernanţilor merge în claxon. Un rahat se mânâncă în ţară, altul se livrează către exterior – iată cum partenerii de tentative de lovituri de stat ştiu să mintă la fel de mizerabil când sunt la butoane, să aibă acelaşi dublu discurs al minciunii. Ori asta, ori Cîţu comunică numai prin contul de Facebook şi cu Comisia Europeană, aşa cum o face şi cu poporul.

Revenind, 14,4% cădere economică este ditamai depresia, una din care o să ne revenim, ca după cea din 2008 – 2009, cam peste un deceniu. Şi nici atunci nu e sigur, la apetenţa pe care o au ăştia pentru a ţine sub obroc toate afacerile, numai să-şi umple ei teşchereaua.

Nu ştim dacă cei peste un milion de șomeri produși în două luni din acţiuni haotice pe „fondul intern”, adunaţi cu celălalt milion de şomeri veniţi din acea Diaspora care erau „cărăuşi de Democraţie” anul trecut, când trebuiau Klaun Ciolannis şi gaşca să se aburce în şaua României, iar azi sunt „cărăuşi de COVID-19”, vor primi soluţii concrete de muncă, altceva decât să fie sclaveţii pe plantaţiile Coanei Europa.

Pentru că răul a fost făcut. Nu ştim câte dintre IMM-urile locale sunt în colaps, fără posibilitatea de resuscitare. Iar „ajutorul” promis de guvernanţi este ca perna care se trage de sub capul muribundului pentru a-l ajuta să-şi dea obştescul sfârşit.

Ni se vorbeşte despre un „efortul comun”. Care o fi fiind acela?

Acela în care securiştii lor fac afaceri cu bugetul public cumpărând praful de pe tobă la suprapreţ? Acela în care bugetarii au stat acasă fără să fie ameninţaţi nici măcar de un şomaj tehnic, în schimb şi acest guvern de nemernici a „îmbogăţit” schema bugetară cu pile, cunoştinţe şi relaţii? Acela în care cioclii şi chelnerii lor ajung „manageri” de spitale? Acela în care „statul” în numele „binelui comun” are puterea de a-ţi lua binele personal şi de a te lăsa pe drumuri?

Banca Națională a României tocmai ce a anunţat că în primele trei luni ale anului, datoria externă a României a crescut cu 350 de milioane de euro. Datoria pe termen lung a ajuns la o valoare de 74,867 miliarde euro, iar cea pe termen scurt la 31,355 miliarde de euro, în total peste 106 miliarde de euro.

Părerea mea este că PNL a preluat ştafeta plăcuţelor suedeze de la PSD. Un prost băţos în costum şi cu papion, tot prost e.

Şi, gata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *