Se merită să îți dai în judecată ”aproapele”? Un clujean i-a cerut vecinului 20.000 de euro pentru ca i-a inundat apartamentul! Vezi ce a decis INSTANȚA

Un proces întins pe aproape 4 ani pare departe de final. Doi clujeni se ceartă în instanță după ce unul dintre aceștia i-a inundat accidental apartamentul celuilalt. Păgubitul a cerut nu mai puțin de 20.000 de euro, însă instanța i-a acordat o sumă infimă. 

În motivarea cererii, clujeanul păgubit a arătat că în data de 07.06.2017, în urma unui incident provenit din apartamentul vecinuui său, s-a infiltrat apă în apartamentul lui, distrugându-i porțiuni din parchet, tavan, pereți și mobila de bucătărie. 

„În concret, infiltrația apei a umflat și a exfoliat parchetul din lemn masiv (stejar triplu stratificat) și, totodată, plinta la îmbinarea acestuia cu pereții. Mai mult, fiind îmbibată în apă, izolația de sub parchet a mucegăit, fapt care prezintă un risc major de sănătate. In atare condiții, având în vedere că este imposibilă înlocuirea izolației fără desfacerea parchetului, iar desfacerea parchetului implică distrugerea acestuia, se impune înlocuirea completă a parchetului și a izolației, neputându-se repara altfel.

În ceea ce privește tavanul și pereții imobilului, aceștia au fost afectați într-o manieră similară, infiltrația apei din apartamentul aparținând pârâtului a cauzat umbflături și fisuri în pereți și tavan, fiind afectată într-o manieră semnificativă aproximativ 80% din suprafața totală a pereților și tavanului. Totodată, datorită specificului pagubelor cauzate de infiltrația apei, mai exact adâncimea afectării, acestea sunt imposibil de reparat printr-o simplă zugravire.  În altă ordine de idei, mobilierul din lemn asiv din camera de zi a fost serios degradat de inundație, în partea inferioară, picioarele și soclurile acestor piese de mobilier fiind imbibate cu apă. Ca atare, aceste bunuri trebuie recondiționate”, se arată la dosar. 

Clujeanul păgubit i-a cerut vecinului său, pe cale amiabilă, însă cel care a provocat inundația i-a oferit doar 1.000 lei pentru reparații. Astfel, păgubitul și-a dat în judecată vecinul. 

„După cum reiese din oferta de renovare din partea societății DenyMadflor SRL-D, repararea parchetului și a zidăriei în qpartamștul reclamantei se ridică la suma de 15.692,28 RON, din care materialele estimate reprezintă 9.692,28 RON, iar 6.000 RON manopera pentru reparație.

În ceea ce privește mobilierul de bucătărie din material lemnos ușor, valoarea e înlocuire a acestuia este estimată la suma de 2.000 RON, după cum rezultă din oferta de preț depusă la dosar.

În privința mobilei de lemn masiv se poate observa că recondiționarea acesteia, exclusiv în partea afectată de inundație, se ridică la suma de 1.400 RON”, se arată în expertiza depusă la dosar. 

Culmea, deși cel păgubit a cerut 20.000 de euro, magistrații de la Judecătoria Cluj-Napoca i-au admis în parte cererea, dar au stabilit o altă sumă. 

„Admite în parte cererea astfel cum a fost formulată de reclamanta A., cu domiciliul în Cluj-Napoca, în contradictoriu cu pârâtul P. cu domiciliul  în Cluj-Napoca, având ca obiect pretenții - răspundere civilă delictuală.

Obligă pârâtul să plătească în favoarea reclamantei suma de 3.500 lei (1.750 lei, cost zugrăvit + 900 lei, cost recondiționare mobilier masiv + 850 lei, prejudiciu mobilier bucătărie), cu titlu de prejudiciu cauzat prin inundare apartament.

Respinge cererea pentru rest ca neîntemeiată. Compensează cheltuielile de judecată efectuate de părți până la concurența sumei mai mici, de 4.001,5 lei și respinge cererea accesorie a reclamantei privitoare la cheltuielile de judecată pentru rest ca neîntemeiată. Cu drept de a formula apel în termen de 30 de zile de la comunicare”, se arată în decizia dată de Judecătoria Cluj-Napoca. 

Soluția nu este definitivă, motiv pentru care procesul poate să mai dureze minim până la sfârșitul anului, dacă luăm în calcul perioada media în care judecătoriile redactează motivările deciziilor, împreună cu înregistrarea acțiunii la instanța superioară și termenul de judecată acordat de aceasta. 

Foto: Arhivă

Adauga comentariu