Se inchide Da Pino, restaurantul cu cea mai rapida dinamica din Cluj?

E vineri si daca nu aveti nimic de facut mai bun la amiaza (hai, nu o ardeti ca sunteti ocupati!), dati o raita la Da Pino, unde, pe la 12, o sa inceapa sa se invarta protapul si haleala de la stana Oitele din Copaceni, vin fiert de la cramele Issa din Turda si, mancare pentru urechi, muzica veche cu taraful Paunita din Sangeorz Bai.

Nu, nu s-au tampit Anamaria si Adrian Dragos, patronii conceptului culinar Da Pino. Am mai scris de ei acum doi ani AICI. E doar o iesire gastronomica din decorul obisnuit, in care vor transforma de vineri pana duminica Da Pino intr-un restaurant romanesc (locatie - str. Universitatii nr. 8).

Am mai fost si la evenimentele lor din trecut - Foodissimo si Festino - fiindca acesti doi soti si-au asumat, fara pretentia de a da lectii, un exercitiu de promovare a gastronomiei de calitate. Eu laud mereu Da Pino, asa cum laud toate restaurantele din Cluj care merita, pentru constanta si efortul neobosit de a se reinventa. Laud Da Pino din convingere, acest articol nu este platit nici macar in natura, si va pot dovedi cu cateva chitante serioase care sa arate ca am lasat bani grei cu prietenii mei la Da Pino: there is no free lunch, they say. Prefer sa pot privi in ochii proprietarului si sa ii spun ce nu imi place sau ce imi place, decat sa alunec pe panta prieteniei false, mai ales ca nu-s cel mai slabut din oras.

 

Ce mi s-a parut cu adevarat interesant la Adi Dragos cand mi-a povestit despre idee acum doua luni e numele "regizorului" pe care l-a adus la Da Pino pentru aceste 3 zile de festin: e vorba de profesorul Ion Bansoiu, prietenul si editorul lui Radu Anton Roman, un Slavici al bucatariei romanesti. Cand iti povesteste Bansoiu despre haleala, iti pica glicemia, atat de fain si optimist e acest om care strabate tara si promoveaza ideea cea mai nebagata in seama de guverne: ca avem bucatarie romaneasca, chiar daca ea e pictata cu influente otomane sau unguresti sau evreiesti sau sasesti. 

La Cluj, TOATE restaurantele ce se pretind "romanesti" cu exceptia ZAMA, sunt niste MIZERII. Daca vreti vreodata sa intelegeti, sa aveti orgasm papilar gustand bucate romanesti, opriti-va in Bucuresti la ZEXE, standardul pentru orice patron ce vrea sa faca restaurant cu specific romanesc. La Cluj, restaurantele "romanesti" vand rahat bietilor turisti straini agatati prin Tripadvisor, luand branza de burduf din "metro" si prezentand-o ca provenind din Marginimea Sibiului, vanzand posirca din sosete de miner pe post de "palinka" si "ceafa tiganeasca' cu miros de hoit pe post de delicatesa transilvana.

De aia i-am zis lui Adi sa fie atent ce face in aceste 3 zile, fiindca da, a crescut o comunitate de clujeni pe langa Da Pino care va dori sa verifice si aceasta noua nazbatie a lui Adi si daca iese prost, s-a ars.

Marturisesc ca am participat la un "antrenament" inainte de lansarea de azi (si de aia va recomand ca in fiece zi din acest week end sa calcati pragul Da Pino). Am verificat personal si muamem cum se topesc in gura sarmalele invelite in sunca sitrase pe plita, prunele arse putin si umplute cu nuci, am deschis ochii mari mestecand monede de muschi de vita violate pe gratar si apoi lasate in unt incins, am ramas bushbe la vederea si inghitirea prazului umplut cu terina de iepure sau cu moaie, mi-am facut o reteta proprie de saorma romaneasca cu piept de rata taiat bucatele fine si amestecat cu slana prajita si ea taiata fina, combinatie care o sa va "sparga", am halit ca un proletar ce n-a luat chenzina toate degetelele de crap file trase la tigaie cu sos usor de miere, m-am trezit bagand in clont chiftele de somn cu sosuri de branza, m-am haladit la tapul imbaiat in sos vanatoresc de vin negru si am ragait domneste de la ficatul de curva de gasca indopata cu nuci si cremuita cu garnitura de gutui prajite. 

Ba, v-as pune niste poze, numa' asa, sa va pice si voua softul si glicemia, dar nu am chef. Faceti-va voi chef si mergeti la Da Pino in acest week end. 

PS: I-am zis lui Adrian Dragos ca e un prost patentat daca, si eu zic ca e priceput, nu face anul viitor, langa Da Pino, si un restaurant romanesc, asa cum ar merita Clujul. Culinaria e numele evenimentului de azi, e fain, dar nu l-as vedea pe post de nume de restaurant romanesc. Poate Birlic, poate Tricolor, oricum, numai sa il faca.

PS2: Bine, bre, hai ca pun o poza:

Adauga comentariu