Politica

Se înăsprește Codul Muncii. Guvernul supune dezbaterii publice modificările propuse

Prevederile cuprinse într-o Ordonanţă de Urgenţă, în vigoare încă din luna august, document public al Ministerului Muncii, ne arată cum se modifică semnificativ Codul Muncii în privinţa reglementării şi sancţionării muncii „la negru” şi „la gri”. OUG 53 din 2017 obligă angajatorii să încheie contract individual de muncă salariatului cu o zi înainte de începerea efectivă a lucrului de către acesta, în caz contrar vor fi sancţionaţi pentru muncă la negru. Și contractul de muncă încheiat în formă verbală va fi valabil şi considerat încheiat pe perioadă nedeterminată.

Actul adiţional la contract va fi încheiat înainte de producerea efectelor juridice ale modificării pe care le aduce. Pe lângă acestea, OUG nr. 53 din 2017 aduce sancţiuni mai dure pentru angajatorii care angajează la „la negru” şi „la gri”.

Deocamdată, aceste schimbări nu pot fi aplicate pentru că nu au fost transpuse în legislaţia care reglementează în prezent metodologia de întocmire, completare și transmitere în registrul general de evidenţă a salariaţilor. De aceea Guvernul a pus în dezbatere publică un proiect de Hotărâre privind registrul general de evidenţă a salariaţilor care face operabile toate schimbările dure aduse în august Codului Muncii.

Modificări semnificative reglementate în proiectul de Hotărâre privind registrul general de evidenţă a salariaţilor, puse în dezbatere publică sunt următoarele:

  • Constituie contravenție și se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 8.000 lei, următoarele fapte:
    – primirea la muncă a unei persoane fără transmitere raportului de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii angajatului în baza unui contract individual de muncă.
    – refuzul de a pune la dispoziţia inspectorului de muncă documentele care au stat la baza înscrierilor efectuate în registru;
  • Constituie contravenţie și se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei completarea registrului cu date eronate sau incomplete.
  • Constituie contravenție și se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei încălcarea obligaţiei de a păstra dosarul personal la sediul angajatorilor sau, după caz, la sediul secundar, care are delegată competenţa încadrării personalului prin încheierea de contracte individuale de muncă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *