In vizor

Se elimină gardurile care protejează spațiile verzi dintre blocuri? Boc: „Sunt 100% de acord. De 3 ani am interzis orice gard metalic”

Spațiile verzi dintre blocuri, de care în mod normal ar trebui să se poată bucura toată lumea, cel mai adesea nu sunt accesibile. Asociațiile de proprietari le-au împrejmuit cu garduri vii dublate de garduri metalice ceea ce face imposibil accesul. 

Desființarea acestor garduri și redarea spațiilor verzi comunității a fost un subiect abordat și în trecut, fără prea mare succes. Argumentele Asociațiilor de proprietari nu sunt de neglijat: aceștia vor să protejeze spațiile verzi de distrugere, iar clujenii care locuiesc la parter sunt speriați că liniștea lor va fi pusă în pericol de copiii care vor ieși să se joace în fața blocului. 

USR Cluj readuce în discuție eliminarea gardurilor din jurul spațiilor verzi dintre blocuri, iar propunerea lor a fost susținută de Cătălin Sălăgean în plenul Consiliului Local Cluj-Napoca.

„Solicităm sprijinul Primăriei pentru a reda comunității aceste spații dintre blocuri. Știu că în cartierele Clujului există spații generoase care acum sunt protejate excesiv prin garduri vii dublate de garduri metalice. În unele locuri gardurile sunt întreținute, spațiile sunt aranjate. Sunt locuri unde gardurile au fost lăsate în paragină, s-au rupt, iar acum constituie un pericol pentru cetățeni. Solicit Primăriei să nu încurajeze pe viitor această practică a construirii de garduri care să despartă oamenii de natură.Știu că  se acordă premii pentru Asociațiile de propietari care își îngrijesc spațiile verzi, dar aș dori aceste premii să se acorde ținând cont cât de prietenoasă e acea amenajare pentru oameni. Să nu încurajăm această practică care nu prea se regăsește în orașele din țările vecine. Avem această inițiativă și va trebui să idetificăm spațiile care sunt în propietatea publică. se pot face poiect pilot sau dezbatere publică și cred că ar trebui să redăm comunității acele spații verzi dintre blocuri”, a trasnmis Sălăgean.

Primarul Emil Boc l-a felicitat pe Sălăgean pentru această inițiativă și a declarat că este 100% de acord cu acest proiect. Boc a precizat că în cadrul Primăriei a fost demarată deja o campanie de desființare a acestor garduri, însă e nevoie să fie evitate conflictele pentru că încă mai sunt mulți clujenii care nu își doresc eliminarea acestor garduri. Aceștia cred că liniștea lor va fi compromisă dacă accesul pe aceste spații verzi va fi deschis pentru toată lumea.

„Sunt 100% de acord cu dumneavoastră. Împărtășesc același punct de vedere. De 3 ani nu am mai aprobat niciun fel gard metalic. Am interzis expres. Oriunde am început proiecte de modernizare, garaje sau regenerare urbană le-am făcut fără spații închise de orice fel. Ducem o campanie de desființare a lor, dar sustenabilă, adică fără să pune oamenii în conflict. Încă există foarte mulți oameni care se opun desființării acestora, spunând că astfel le ajunge mingea la geam și îi deranjează, sau se adună seara și beau și mânâncă semințe și produc gălăgie. Am încercat să creăm zone unde să se poată juca copiiii, să punem în pericol liniștea de la geamul cetățeanului de la perterul blocului. Trebuie făcută o campanie de la blocuri la blocuri, de la cartier la cartier. Orounde reușiți să găsiți o masă critică de proprietari care să fie de acord, noi a doua zi am dar jos aceste garduri. Noi facem deja asta, managerul orașului și cei de la Direcția spații verzi se ocupă. Mentalitățile nu se schimbă cu viteza cu care noi am dori,avem nevoie de foarte mult dialog cu cetățenii, dar se poate. Uitați-vă la chestiunea aceasta cu garajele. Dacă acum câțiva ani era de nediscutat și erau în stare oamenii să își dea în cap unul la altul, acum este un lucru acceptat.  Trebuie să fie într-o măsură sustenabilă, să nu provioace confliet și supărări. Trebuie să creăm masa critică chiar dacă nu vom mulțumi înttodeauan pe toată lumea. Voi încuraja orice discuție și această politica va continua în tot orașul”, a declarat primarul Emil Boc.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *