Se dezmembreaza inca o cladire monument din centrul istoric

A fost nevoie de interventia pompierilor astazi pe bulevardul Eroilor pentru a preveni o nenorocire. Bucati de tencuiala au cazut, pentru a prea multa oara, de pe o cladire din centrul istoric. Astfel de evenimente au avut loc de foarte multe ori in ultima perioada, in timp ce proiectul salvator al Primariei pare sa bata pasul pe loc.

Pompierii au fost solicitati sa indeparteze bucatile de tencuiala care prezentau pericol sa cada de pe casa monument istoric de secolul XX, pentru a preveni o eventuala nenorocire.

Reprezentantii Primariei au declarat pentru Ziar de Cluj ca imobilul se afla pe lista cladirilor prinse in proiectul de refatadizare, doar ca nu in randul celor urgente.

Ziar de Cluj a atras atentia in repetate randuri asupra starii dezastruoase ale multor cladiri in oras. Municipalitatea a anuntat un proiect de reabilitare a 1.000 de astfel de cladiri in urma cu doi ani, dar pana acum nu s-a intamplat mare lucru.

In 2013 primarul Emil Boc anunta cu surle si trambite demararea unui program multianual prin care, pana in 2018, vor fi refatadizate 1.000 de cladiri din centrul istoric.

    “Propun un proiect de refatadizare a cladirilor din zona centrala a municipiului Cluj-Napoca, in care Primaria ofera un sprijin in procent de 20%, iar proprietarii au obligatia sa vina cu restul de 80%. Proprietarii care nu vor efectua aceste lucrari vor fi amendati. Daca proprietarii intra in parteneriat cu Primaria, noi platim costul integral al lucrarilor, iar in termen de 10 ani de zile acestia returneaza 80% din valoarea lucrarilor”, a explicat atunci primarul Emil Boc.

    “Astfel, in perioada 2013 - 2014, vor fi refatadizate 101 cladiri de pe Bd. Eroilor, Piata Unirii, Napoca, Avram Iancu, Petru Maior si strada Memorandumului, unde estimam un cost al lucrarilor de 2 milioane de euro. In perioada 2015 – 2016 vor fi refatadizate 399 de cladiri, iar in perioada 2016 - 2018, 456 de cladiri vor fi renovate”, mai aratau reprezentantii Primariei.

Luna trecuta s-a votat in Consiliul Local un proiect prin care zece imobile din centrul orasului, aflate in stare avansata de degradare vor fi reabilitate in perioada urmatoare cu bani din bugetul local. Ulterior, pana la finalizarea lucrarilor, banii vor fi recuperati de la proprietari, care au fost notificati in prealabil sa efectueze de urgenta aceste lucrari. Dupa un an de rugaminti si somatii, lucrarile vor fi realizate la initiativa Primariei. Este prima actiune concreta in cadrul programului multianual de refatadizare, pornit in urma cu doi ani, in cadrul caruia urmeaza sa se reabiliteze 1.000 de cladiri din centrul istoric.
Cele 10 cladiri vizate se afla intr-o stare avansata de degradare, cu bucati de tencuiala cazute care pun in pericol viata trecatorilor. Din pacate, in afara de cele 10, mai sunt multe altele care ar avea nevoie de reparatii urgente, precum este si exemplul de astazi.

 

Adauga comentariu