In vizor

Se desfiinteaza Cluj Arena. Primaria va putea bloca conturile Consiliului Judetean Cluj pentru neplata impozitului pe stadion

A trecut mai bine de o luna si jumatate de la blocarea conturilor societatii Cluj Arena pentru neplata impozitului pe stadion, iar liderii partidelor politice din Consiliul Judetean Cluj nu au ajuns la nicio solutie. Cert este ca in aceasta saptamana se va decide soarta societatii, cel mai probabil Cluj Arena urmeaza sa fie desfiintata si trecuta ca directie in cadrul administratiei judetene. Varianta intrarii in insolventa nu este una agreata de catre liderii de grup. Odata cu crearea directiei care va administra stadionul in subordinea CJ Cluj se vor transfera si debitele in sarcina forului judetean ceea ce va permite Primariei sa ceara poprirea conturilor Consiliului Judetean Cluj pentru plata impozitului pe cladirea stadionului. 

Remus Lapusan, liderului membrilor PSD din CJ Cluj, considera ca primul care ar trebui sa explice de ce s-a ajuns in situatia ca societatea Cluj Arena sa fie cu conturile blocate, pentru neplata impozitului pe cladire, este senatorul Alin Tise. Acesta, in calitatea sa de presedinte al CJ Cluj, a fost cel care a demarat si inaugurat cel mai important obiectiv al judetului in forma actuala de asociere in participatiune, ceea ce a vaduvit bugetul altor investitii.

“In primul rand vreau sa stiu si eu care sunt responsabilii pentru situatia in care am ajuns. Nu este normal ca dupa atatia ani de zile sa ne spuna cineva ca avem de platit o suma impresionanta de bani ca si impozit. Primul, cel care trebuie sa ne explice, de ce am ajuns in situatia aceasta, este domnul Tise. Ca domnul Tise era presedinte cand s-a inaugurat stadionul, a fost acolo, la poze, la tot. S-a afisat public peste tot. Trebuia sa stim in acel moment ca avem de platit impozit si trebuia sa fie bugetat in bugetul judetului sau trebuia discutat cum puteam ajuta Cluj Arena ca sa poata plati impozitul.  Eu cred ca cu Primaria trebuie mers in instanta. Trebuiau sa ne anunte la timp, nu sa ne spuna acum, ca in urma controlului Curtii de Conturi s-a descoperit ca trebuie sa platim penalitati. Stadionul este o investitie importanta pentru judet, foarte multe resurse ale judetului s-au dus acolo, nu s-au facut drumuri, nu s-au facut alte investitii. Noi sustinem desfiintarea societattii Cluj Arena, pentru ca in momentul de fata nu mai e viabila si nu au facut ce trebuiau sa faca. Administrarea stadionului la CJ, acolo este un contract in participatiune, noi avem 50%, sa platim 50 % din datorii, ca asta e viata, dar cineva trebuie sa si raspunda. Daca nici Primaria nu a stiut ca trebuie sa ne perceapa impozit, atunci trebuie sa mergem in instanta sa scapam de penalitati”, a declarat Remus Lapusan.

Rares Rusu, liderul grupului consilierilor independenti din CJ Cluj, nu si-a exprimat o pozitie clara in privinta deciziei pe care o va lua, asteptand propunerile executivului administratiei judetene pentru a se hotari cum va vota in plenul sedintei in privinta Societatii Cluj Arena.

“La ultima intalnire cu liderii de grup a ramas ca executivul Consiliului Judetean sa vina cu trei propuneri, urmand ca noi sa le analizam si apoi sa luam o decizie finala. Executivul trebuie sa vina sa ne propuna niste variante, cum sa procedam. Astept cele trei variante ale executivului, urmand sa le discutam, pentru ca, din punctul meu de vedere, Cluj Arena este un obiectiv de importanta majora pentru judet si trebuie sa fim cu totii de acord, sa gasim formula corecta sa rezolvam problema”, a declarat Rares Rusu.

Vicepresedintele CJ Cluj, Vakar Istvan, a afirmat ca din moment ce Primaria nu a cerut plata impozitului la timp, penalitatile ar trebui sterse, sau in caz contrar, intentarea unui proces institutiei conduse de Emil Boc. 

“Mi se pare normal ca din moment ce s-a constatat o datorie, ca acea datorie, pe care o datoram legal, trebuie sa o platim. Fata de aceasta datorie de baza, acele penalitati de intarziere si tot ce mai este pe langa ele, eu cosnider ca trebuie discutat, fiindca intr-o vinovatie stabilita sunt mai multi. Nici municipalitatea in timp nu a cerut acele plati sa se faca, prin urmare adevarul este la mijloc. Partea de penalitati trebuie discutata sau poate chiar mers intr-un proces. Logic ar fi sa se plateasca cat de rapia datoria de baza si poate-poate se gaseste o modalitate prin care sa se reduca sau sa se renunte la acele penalitati. Trecerea societatii in subordinea CJ Cluj, ca si o directie si implicit transferarea intregului debit al datoriilor in sarcina Consiliului Judetean, nu mi se pare ca ar trebui sa ne incarce pe noi. Nici insolventa nu este o solutie, trebuie gasita formula prin care sa platim datoria si sa se renunte la acele penalitati”, a declarat Vakar Istvan, vicepresedintele CJ Cluj.

Calin Tuluc, liderul membrilor PNL din Consiliul Judetean considera ca problema intrarii in insolventa nu este una atat de simpla cum pare la prima vedere. Varianta de transformare a Cluj Arena in directie a CJ Cluj va duce automat la transferul debitului catre institutia judeteana. O alta tema pusa in discutie de catre liberalul Tuluc ar fi ca plata imozitului sa se faca doar pentru zilele in care stadionul este inchiriat, iar in cadrul inchirierii stadionului chiriasii sa suprte si impozitul asupra cladirii, fapt ce ar duce automat la o recalculare a actualelor chirii a spatiilor din incinta stadionului. 

“Sadionul este domeniu privat, aflat in proprietatea judetului Cluj. Prin contractul in participatiune avem 50 % la beneficii si 50% la pierderi. La pierderi, valorificand acel contract in participatiune, va trebui sa contribuim la plata impozitului. Referitor la banii din TVA  pe care CJ Cluj i-a luat, daca nu ar fi fost societatea Cluj Arena, acei bani nu i-am fi recuperat. In prezent sunt doua variante. Problema insolventei nu se pune pentru ca este destul de complexa si complicata din toate punctele de vedere. Chiar daca la prima strigare pare cea mai simpla situatie in sensul in care se plafoneaza penalitatile la momentul in care se cere intrarea in insolventa. Sa fie transferat stadionul la Consiliul Judetean in domeniul public si sa fie transformata societatea in directie. Problemele ar fi ca in momentul in care se decide reorganizarea societatii in directie, CJ Cluj devine succesorul in drepturi si obligatii ale Cluj Arena, ceea ce inseamna ca va fi obligat sa plateasca toata suma. 
Cea  de a doua varianta ar fi sa platim intr-un interval de timp banii, sa deblocam situatia, si dupa aceea sa hotaram ce facem in continuare. Acel impozit, chiar daca din motive de documentatii, nu s-a platit pana in prezent, venind si Curtea de Conturi va trebui sa il platim. Chiar daca se va trece in proprietatea CJ Cluj, pe perioada in care stadionul va fi inchiriat va trebui perceputa taxa pe cladire care va trebui impusa chiriasului. Nu vom mai plati poate 365 de zile pe an, dar poate platim 200 de zile si acelea vor trebui impuse celui care inchireaza stadionul, dar vor trebui gasite solutii financiare sa fie intetinut stadionul”,  a afirmat Calin Tuluc.

Modificarea codului Fiscal in anul 2009-2010 prevedea ca orice imobil domeniu public sau privat al Unitatilor Administrativ Teritoriale care e valorificat in scopuri comerciale impune in sarcina utilizatorului datoria platii taxei pe cladire. Societatea Cluj Arena a  valorificat in scopuri comerciale stadionul prin inchirierea acestuia, motiv pentru care a fost obligata, in baza dreptului de exploatare, sa plateasca impozitul pe cladire. Suma pe care societatea o datoreaza bugetului local al municipiului Cluj-Napoca este de 11.861.168 lei. Din aceasta suma doar pe anul in curs taxa pe cladirea stadionului este de 5.016.563 lei, iar pentru anii precedenti 3.835.996 lei. Deoarece nu s-a platit la termen impozitul, majorarile si penalitatile au ajuns la 3.008.609 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *