In vizor

Se deschid 11 dintre centrele de vaccinare din Cluj care până acum au adunat liste de așteptare

Subprefectul Irina Munteanu a anunțat că cel târziu până în 20 aprilie vor deveni operaționale alte 11 centre și fluxuri de vaccinare în județul Cluj. Astfel va începe vaccinarea și în centrele despre care Ziar de Cluj a scris că doar adună oameni pe liste de așteptare fără a fi însă deschise cum sunt centrele din școlile Horea sau Traian Dîrjan.

„Persoanele programate pe listele de așteptare vor putea vedea timpul estimat până la vaccinare. Fac apel la sprijin. Împreună cu autoritățile locale suntem într-o continuă căutare a echipelor de vaccinare. Există însă dificultăți în identificare medicilor necesari pentru centrele de vaccinare. Medicii sunt obosiți, surmenați ca urmare a anului 2020. Există și acele centre care au momentan liste de așteptare. Începând cu 20.04 se vor deschide și au fost aprobate 11 centre și fluxuri noi de vaccinare: Școala Horea, Școala Traian Dîrjan, Liceul Tiberiu Popoviciu, Rebreanu, Alexandru Vaida Voievod și o serie de centre în comunele care le-au pregătit încă din decembrie: Călățele, Gilău, Apahida, Băișoara, Aghireșu și liceul Rebreanu din Turda. Acestea vor avea un flux cu Pfizer”, a declarat subprefectul la EBS Radio.

În acest moment pe platformă sunt înscrise 43 de centre dintre care sunt operaționalizate 24. Subprefectul susține că pe listele de așteptare se află maxim 2000 de persoane care însă vor fi programate destul de repede deoarece numărul de doze pe flux va crește începând din 10 aprilie. 

„În ceea ce privește centrele disponibile sau centrele existente sunt 40 pe platformă, 24 sunt operaționalizate și vaccinează sunt celelalte care au liste de așteptare. Majoritatea centrelor apar cu locurile disponibile zero. Pe listele de așteptare este un maxim de 2000-2200 de persoane. Dacă ne gândim la faptul că începând cu data de 10 va crește numărul de doze pe flux, cele 2000 de persoane vor fi epuizate în câteva zile. Aceste liste de așteptare sunt într-o continuă dinamică. În momentul când sunt locuri disponibile se invită la programare. Până acum se făceau trei încercări ceea ce prelungea timpul de reacție și creștea lista de așteptare. De astăzi de va trimite doar un sms de confirmare și în 24 de ore fiecare poate să opteze dacă rămâne pe timpul respectiv de vaccin sau dacă renunță la acea programare ulterior pierzându-și prioritizarea.Se merge pe aceeași prioritizare a celor din etapa a doua, cronicii persoanele peste 65 de ani și personalul din domeniile esențiale și doar apoi persoanele din etapa a treia. De aici vine și nemulțumirea celor din etapa a treia pentru că se mișcă mai încet listele în ceea ce îi privește”, a mai menționat Irina Munteanu.

La nivelul județului Cluj au fost vaccinate în etapa a treia 15.212 persoane: cu AstraZeneca, peste 9.500 de persoane, cu Pfizer aproximativ 5.500, în timp ce doar 28 de persoane au primit serul Moderna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *