Din oras

Se cauta carti pentru educarea romanilor din Londra. Primele au venit de la Cluj

Regizorul Mihai Nanu, stabilit in Marea Britanie a initiat o campanie de strangere de volume pentru infiintarea unor sectiuni cu carti romanesti in bibliotecile publice din Londra. Desi initiativa a fost promovata in Romania la nivel national, ajutorul a venit doar de la Cluj, mai exact de la profesorul Serban Agachi de la UBB.

Initiatorul actiunii si-a inceput campania cu o “scrisoare deschisa adresata celor de acasa” in care descrie situatia din Londra, lipsa limbii romane din biblioteci si institutii, si solicita sprijin pentru crearea unui prim fond de carte romaneasca in bibliotecile capitalei Marii Britanii.

„Ma intreb oare ce ar scrie Daily Mail cand un flux de autori romani le-ar invada tara, asa cum au promis, care prin lucrarile lor sa-i inalte in spirit pe cei care macar din curiozitate se „lipesc” de cate o carte? Ce ar scrie ziarele locale din Walthamstow daca cei de acasa ar completa volumele pierdute in 2007? Dar bibliotecile din asa-zisul Baltoc (Burn Oak), Webley sau Brent – toate, zone in care iti poti cumpara o paine cu eticheta scrisa in romana? Why not bring them over: Blaga, Arghezi si Rebreanu? Ca macar cei care vor sa poata! Si sa ma gasesc zambind cand voi vedea „Hanul Ancutei” intr-un vagon al magistralei de nord, in al carei cap de linie se dau jos romanii veniti la munca”, a scris regizorul in scrisoare.

Un articol in gandul.info a ilustrat demersul lui Mihai Nanu, iar primul care a facut eforturi substantiale pentru educarea diasporei romanesti din Londra a fost Serban Agachi, cadru universitar in cadrul Universitatii “Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca.

“La scurt timp dupa publicare, Paul Serban Agachi de la UBB a fost primul donator de carte, iar saptamana trecuta primele volume romanesti au ajuns la Londra, fiind donate unei biblioteci publice, cu promisiunea ca in urmatoarea luna noua sectiune de carte romaneasca va fi deschisa publicului larg. Fara gestul domnului Agachi, nu ajungeau la fel de repede volumele pe rafturile bibliotecilor publice de aici. In concluzie, am putea spune ca cei din Cluj ii sustin pe conationalii lor din Londra, si asta la un nivel cat se poate de direct si tangibil. Sper ca asta sa ajute, si sa ii faca mandri pe cei din Cluj de actiunea concetateanului lor – ba mai mult, imi doresc ca gestul domnului Agachi sa determine si pe altii sa doneze carti celor din Londra”, a tinut sa precizeze Nanu.

Gestul clujeanului a fost evidentiat, de asemenea, intr-un ziar local din presa britanica.

Serban Agachi a donat in jur de 200 de carti precum si cateva volume din cartea ce a scris-o pornind de la experienta personala din timpul misiunii ONU la care a participat. De asemenea au mai ajuns la Londra carti de beletristica, cateva carti de istorie ba chiar si putina filosofie.

“Mi se pare normal ca atunci cand o comunitate iti cere ajutorul sa o ajuti. Cu atat mai mult cu cat e vorba de o comunitate de oropsiti, cum sunt romanii in Marea Britanie acum. M-am bucurat sa ii pot ajuta. Eu am foarte multe carti si am ales pentru ei multe volume de istorie, carti din seria Biblioteca pentru toti, am umplut o cutie mare. Am postat pe Facebook despre aceasta initiativa, pentru ca si prietenii si colegii mei sa contribuie. Se pare ca vor si face asta”, a declarat Serban Agachi, pentru Ziar de Cluj.

Universitarul a precizat ca mai are carti de daruit si ca asteapta urmatorul transport pentru a le trimite.

Cartile donate ajung in Londra prin intermediul unor  transportatorilor privati care fac curse regulate Romania – Marea Britanie.

“Pe acestia ii contactez personal, le povestesc de initiativa noastra si pana in prezent nu am fost refuzat de nimeni, toti intinzand o mana de ajutor pro bono. Cartile ajung in mainile cititorilor Romani din Londra prin intermediul bibliotecilor publice din zonele lor, in care sectiuni de carte romaneasca vor fi disponibile publicului larg in viitorul apropiat. In timp, speram sa punem bazele unei biblioteci romanesti deschise, pentru toti cei interesati”, a precizat Nanu.

Ce fel de carti pot fi donate?

“Dupa cum ne spune englezul „beggars can’t be choosers”, noi acceptam in mare orice fel de carti ce ar ajuta la auto-educarea cititorului comun. De la dictionare, la povesti de autori romani celebri (dar si traduceri), carti pentru copii, de bucate, orice scriere in limba romana va fi de ajutor pentru cei de aici ce altfel nu ar avea acces la asemenea texte”, a explicat acesta.

Mihai Nanu va veni in Romania saptamana viitoare,urmand sa ii intalneasca pe cei care s-au mai aratat interesati sa contribuie

“Vreau sa extind reteaua de oameni cu interes pentru cauza, sa pun bazele unor colaborari cu noi oameni sau organizatii ce vor sa intinda o carte de ajutor celor din Londra, si, nu in ultimul rand, sa ajut personal la colectarea si transportul cartilor in Marea Britanie”, a mai spus el.

Pentru ca primul ajutor si primele carti au sosit de la Cluj, regizorul are asteptari mari de la clujeni.

“Stiu ca clujenii au suflet mare, inteleg beneficiile cunoasterii si vor fi mandri ca de la ei a inceput totul, fapt ce imi place sa cred ca ii va determina sa ajute initiativa mai departe”, a apreciat el.

Pe langa aceasta initiativa, regizorul a facut mari eforturi pentru a realiza si un film documentar pe aceasta tema.

“Pe cand eram pe bancile facultatii in Portsmouth, studiind Productie de televiziune si film (Television and Film Production), anul trecut in februarie am perceput valul de interes al mass mediei din Marea Britanie catre asa-zisii imigranti romani. Stiind ca in jurul datei de 1 Ianuarie 2014 reprezentarea defectuasa a romanilor va fi la apogeu, nefiind prea multe persoane cu studii si interes de a spune povestea din perspectiva unui roman, am decis sa produc un film documentar de lung metraj in jurul acestui discurs public”, a relatat regizorul.

A fost metoda sa de a contribui la comunitatea din care face parte.

“Pentru a demara proiectul vara trecuta m-am intors in Romania, mi-am vandut masina pentru a face rost de „start-up” money si pe 11 septembrie anul trecut, am ajuns in Londra si m-am apucat de treaba”, a adaugat el.

Mihai Nanu este din Brasov, traieste in Marea Britanie de 3 ani si lucrez ca producator independent de film.

Cei ce doresc sa doneze carti isi pot inregistra bunavointa pe site-ul campaniei cartisprelondra.co.uk , sau pot trimite un mail la adresa mihainanu@cartisprelondra.co.uk.

Foto: cartisprelondra.co.uk, gandul.info, Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *