In vizor

Scumpirea cartilor ii va afecta si pe scriitori, si pe cititori. Editorii clujeni, suparati pe taxa de timbru planuita de autoritati

Un proiect de lege aflat in faza finala de aprobare pune pe jar editurile din toata tara. Cresterea pretului cartilor, chiar si cu un leu, ar face mult rau pietii de specialitate, si asa fragila si lipsita de sprijin din partea statului, plus ca ii va afecta in mod direct atat pe scriitorii autohtoni, cat si pe cititori, avertizeaza managerii editurilor clujene. Supararea lor e cu atat mai mare, cu cat masura este “in beneficiul exclusiv al Uniunii Scriitorilor din Romania (USR)”. 

Semnalul de alarma a fost tras de catre Federatia Editorilor din Romania, cea mai importanta entitate patronala din mediul editorial romanesc, care a emis un comunicat de presa in care atrage atentia asupra unui “proiect de lege aflat in faza finala de aprobare si care presupune cresterea pretului tuturor cartilor de beletristica in beneficiul exclusiv al USR”. 

“Publicul cu venituri medii si reduse si parintii cu copii scolarizati vor fi principalii afectati de aceasta taxa care, potrivit estimarilor, va duce la cresterea in medie a pretului cartilor cu 7%-10%. Un timbru de acest fel este singular in randul statelor membre UE, potrivit informatiilor furnizate de Federatia Europeana a Editorilor (FEP), dar si in randul membrilor Asociatiei Internationale a Editorilor (IPA)”, atrag atentia oficialii federatiei.

Propunerea a avut parte de o adoptare tacita la Senat si un traseu scurt la Camera Deputatilor, “fara nicio consultare publica la care sa fie chemate partile interesate”. 

La Cluj, editorii se arata ingrijorati de aceasta masura. 

“E o lege ciudata, aberanta, care nu ajuta pe nimeni, doar niste uniuni de creatie carora le vor intra niste bani in cont. Au de suferit scriitorii locali si cititorii. Nu se poate spune ca va duce la falimentarea editurilor in lant, dar, cu siguranta, va scadea productia de carte in Romania”, a apreciat Vasile George Dancu, editor clujean. 

Cartea avea o piata scazuta pana acum, iar vanzarile abia incepusera sa se redreseze. 

“In ultima vreme piata de carte si-a mai revenit, oamenii au inceput sa cumpere carte romaneasca, beletristica, fictiune, insa cu noua taxa de timbru cu siguranta va avea loc o scadere. Pentru cumparatorul roman, pretul cartilor e si asa mare, iar sa dai aproape un leu in plus conteaza”, a atras atentia Dancu.

Aceeasi ingrijorare se manifesta si in randul altor manageri din bransa. 

“In conditiile in care pentru romanii obisnuiti e greu sa cumpere carti chiar si asa, scumpirea le va face si mai inaccesibile. Pentru omul de rand conteaza fiecare leu. Daca banii ar ajunge la USR si am putea fi siguri de asta nu ar fi atat de rau, dar tare mi-e teama ca se va intampla ca de obicei la noi, iar sumele rezultate din taxa cea noua vor ajunge in alta parte. Asta pe langa faptul ca exista scriitori care merita sa fie sprijiniti, desi nu fac parte din USR”, a declarat Voichita Palacean Veres, managerul editurii Napoca Nova.

In opinia sa, daca s-ar dori cu adevarat impulsionarea industriei de specialitate, ar trebui infiintate agentii literare, iar librariile trebui sa se orienteze mai mult spre promovarea scriitorilor autohtoni si mai putin spre propriul profit.

“Traim intr-o situatie paradoxala: fiecare scriitor e si propriul promotor, sponsor si agent care le face pe toate. Un scriitor ar trebui sa scrie, nu sa umble dupa sponsori, sa organizeze lansari de carte, aranjeaza difuzarea si promovarea cartii. La noi autorul le face pe toate si rezultatul este ca nici un scriitor nu castiga pe masura valorii sale. Mircea Cartarescu traieste din salariul de profesor universitar, iar Adrian Paunescu explica cu cateva luni inainte de a muri cum incearca sa isi promoveze cartile prin eforturi proprii. Vorbim aici de mari scriitori romani care chiar vand, dar nu castiga bine”, a atras atentia managerul. 

Scriitorul Mircea Petean e revoltat pe noua taxa dintr-o dubla ipostaza, atat de autor de carte, cat si de director al Editurii Limes. 

“Nu mi se pare o masura la locul ei, cata vreme piata de carte de la noi e in cadere libera, iar in Romania, editorul unei carti semnate de un autor roman are parte doar de dificultati financiare, ca sa nu mai vorbim de faptul ca scriitorii nostri sunt desconsiderati. Nu mi se pare o masura inteligenta, nici macar rationala. Cartile se vor scumpi si cei afectati vor fi scriitorii. Solutia ar fi sprijinirea reala a culturii”, a precizat directorul. 

Pe langa toate acestea, FER a mai avertizat si ca din analiza juridica a proiectului rezulta ca Romania risca proceduri de infringement in cazul in care o astfel de masura este aprobata.

Reprezentantii editorilor au reusit sa introduca pe agenda Comisiei de Cultura aceste consultari dupa ce au participat activ si au depus memorii tehnice in cadrul intrunirilor Comisiei din aceasta saptamana, intalniri in care punctul central de discutii intre deputati si organismele beneficiare ale timbrului cultural a fost in buna masura gasirea unor metode care sa limiteze accesul altor organizatii la colectarea timbrului. 

Situatia a fost semnalata si Administratiei Prezidentiale, iar un document tehnic semnat de conducerea Federatiei Editorilor a fost depus in atentia presedintelui Klaus Iohannis. 

“Speram ca deputatii din Comisia de Cultura sa se convinga de justetea argumentelor care stau impotriva acestei propuneri legislative insolite si sa respinga prin votul lor un proiect de lege care, desi afirma ca va sustine cultura romana, nu va face decat sa duca Romania si mai jos in clasamentele europene referitoare la consumul cultural – lectura, spectacole etc”, au mai spus oficialii FER.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *