Din oras

Scuarul din zona Camerei de Comerț, un monument central de degradare urbană

Pe un mal al Someșului navigabil (de către gunoaie), în zona Camerei de Comerț, la intersecția străzilor Horea și Dragalina, așadar, în buricul târgului de 5 stele, avem un spațiu verde care, tehnic, se numește scuar (mică grădină publică aflată la o încrucișare de străzi, conform DEX), dar, care, practic este o hazna (closet fără canalizare, tot conform DEX).

Cu toate că pentru reamenajarea malurilor Someșului există nu unul, ci două proiecte, în valoare de 35 de milioane de euro, până în prezent nimic nu s-a făcut.

Malurile râului Someş urmau a fi transformate în zone pietonale, de agrement şi cu piste pentru biciclete, într-un proiect realizat de arhitecţii spanioli care au câştigat, în urmă cu doi ani, un concurs internaţional de soluţii iniţiat de Primărie.

Termenul de începere și de finalizare a reamenajărilor concrete rămâne însă necunoscut.

Citiți mai multe detalii aici: Reamenajarea malurilor Someșului: un proiect ratat în care Primăria investește bani cu nemiluita

Nici în Centru nu se mai face nimic în Cluj

Scuarul din zona Camerei de Comerț, aflat în zona centrală a orașului, este reprezentativ pentru proiectul ratat de reamenajare a malurilor Someșului. Dacă nici în buricul târgului nu se mai face nimic, nici măcar de fațadă, ce mai putem spera în cartiere?

Un loc ce ar putea reprezenta o oază de verdeață, de liniște și de răcoare vara, e în prezent doar un spațiu de depozitare pentru materiale de construcții, pentru brazii de Craciun, o băltoacă cu noroi, un scuar cu balustrade lipsă sau rupte, cu copaci cu băncuțe adiacente dispărute.

Scuarul devenit hazna clujeană este o tristețe urbanistică lăsată în paragină, deși ar fi avut potențialul unui spațiu inedit de relaxare, plin de farmec, pe malul Someșului, dacă am fi avut o administrație locală cu potență și viziune administrativă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *