Scrisorile de dragoste nu dispar nici in secolul vitezei. Povestea fetelor care au reinventat poezia scrisului de mana

"Ne vedem in 10 minute", "Vorbim maine", "Noapte buna", sunt mesajele pe care le trimitem, cu totii, zilnic. Texte ce nu contin mai mult de cateva cuvinte, vaduvite de orice emotie, compuse doar cu scopul de a trimite o informatie scurta, rece. De cand n-ai mai trimis, insa, o scrisoare? De cand n-ai mai pus mana pe stilou, de cand nu te-ai asezat la masa si ti-ai asternut gandurile pe o foaie colorata, ce, stii sigur, ii va insenina ziua celui caruia ii este destinata? 

Gesturile simple sunt cele care fac diferenta, e crezul fetelor de la "Livrez Dragoste", un serviciu ce ne aminteste sa ne intoarcem la frumusetea scrisului sincer, de mana. Cristina Dobrescu si Loredana Munteanu au ajuns in aceste zile la orasul de pe Somes, unde ii indeamna pe clujeni sa-si astearna gandurile pe foaie. Fac asta de mai bine de un an la Bucuresti, apoi au inceput sa trimita scrisori in intreaga tara – asa au reusit sa ajunga in sufletele a peste 10.000 de romani care au trimis sau primit o scrisoare in era in care viteza e primordiala. 

"Proiectul a inceput anul trecut in martie. Cu o toamna inainte, colega mea Loredana mergea cu bicicleta si isi imagina cum ar fi sa avem un cos plin cu scrisori, pe care sa le oferim necunoscutilor. Acela a fost primul pas. Pe perioada iernii ne-am tot gandit, iar in martie am lansat proiectul. Initial a fost doar pentru Bucuresti, iar dupa cateva luni l-am transformat intr-unul national, pentru ca erau din ce in ce mai multe cereri. Oamenii isi doareau sa trimita scrisori si in afara Bucurestiului", povesteste Cristina Dobrescu. 

In tot acest timp, au inceput campanii si in offline. Isi doreau sa ajunga mai aproape de cei carora le astern gandurile, cu un scris impecabil, pe foaia ceruita. 

"In martie, am decorat un tren cu scrisori; pe fiecare scaun era cate o scrisoare. Trenul a circulat gol pret de cateva statii si cand si-a deschis usile, oamenii erau surprinsi sa vada ca locul lor e ocupat de o scrisoare. Mesajul din interior spunea "Draga om frumos, iti dorim sa ai o zi in care sa zambesti mult". Apoi, oamenii erau rugati sa lase scrisorile undeva in Bucuresti, pentru ca mai multa lume sa se bucure de ea. In iunie am avut o campanie care se numea "Cu carti de-a v-ati ascunselea prin Bucuresti". Ascundeam 10 carti in Piata Unirii, de exemplu, le dadeam oamenilor mici indicii, iar ei le cautau. Dupa ce le gaseau, majoritatea ne trimiteau fotografii: "am gasit cartea, m-ati facut fericit", mai povesteste Cristina. 

In septembrie, si-au dorit sa faca altceva. Asa le-a venit ideea "Cutiei Postale Calatoare", o cutie pe care acum o plimba prin orasele mari din Romania. Asa au ajuns la Cluj. 

"Am inceput aici pentru ca e un oras deschis la astfel de initiative. Am venit luni si stam pana duminica, timp in care oricine ajunge la noi poate scrie o scrisoare pe care sa o trimita celor dragi. Noi avem plicuri, hartie si instrumente de scris, iar de livrare tot noi ne ocupam. Si totul este absolut gratuit. Clujenii trebuie sa vina doar cu gandurile", mai spun fetele de la "Livrez Dragoste". 


De maine, le gasiti, in cadrul Bookfest, in Parcul Central, la cladirea Casino. Dovada frumusetii gestului simplu pe care il promoveaza sunt cele 10.000 de scrisori care au fost trimise pana acum, dar mai ales emotia destinatarilor. 

"Saptamana trecuta, o domnisoara ne-a spus ca mamei ei i-a placut atat de mult scrisoarea, incat a udat-o cu lacrimi. Dar cel mai mult ne-a emotionat o tanara care i-a trimis sotului ei o scrisoare si, pentru ca lui i-a placut atat de mult, au luat un last minute la Paris, in locul in care se logodisera cu un an in urma".  

Adauga comentariu