Scrisoare deschisa - reactie la petitia pentru inchiderea expozitiei „OUR BODY: Universul Interior” din Cluj-Napoca

Dupa initierea unei petitii online care militeaza pentru  inchiderea expozitiei „OUR BODY: Universul Interior” la Cluj-Napoca , Heidi Pinchal, purtator de cuvant al expozitiei precizeaza ca a luat act cu dezamagire de aceasta initiativa si le adreseaza o scrisoare deschisa celor care au demarat campania si au depus semnaturi. 

Potrivit purtatorului de cuvant al expozitiei „OUR BODY: Universul Interior”, informatiile prezentate de initiatorii campaniei sunt “sunt vagi si nedocumentate”. 

“In goana dupa senzational, nenumarate articole au reluat in mod eronat afirmatia ca trupurile expuse apartin prizonierilor din inchisorile chineze, iar aceasta petitie face acelasi lucru. Scopul nostru principal este educatia. Expozitia „OUR BODY: Universul Interior” a traversat pana acum peste 30 de tari si a fost vazuta de peste 50 de milioane de vizitatori din intreaga lume, iar in 10 zile de cand s-a deschis la Cluj a avut peste 3000 vizitatori de toate varstele, romani si straini”, a precizat Pinchal.

Reluam mai jos cateva din reactiile vizitatorilor din ultimele zile:

„Fascinant! O lectie vie de anatomie care te face sa pricepi complexitatea corpului uman ca pe un sistem inimaginabil de conceput de mintea umana” 

„Cea mai scurta si comprehensiva lectie de anatomie pentru mine.” 

 „Nu cred ca exista cuvinte sa va explic bucuria cu care am venit aici. Multumesc!” 

„Cel mai bun manual de anatomie! Turul expozitiei trebuie introdus in orele de studiu de la liceu sau gimnaziu” 

„Extremely interesting. I`d learned about the body systems at school, but I never got to view them up close until now. It`s an amazing experience. It`s 

something I would recommand to everyone.” 

„A fost foarte captivant sa parcurg acest labirint al corpului uman, fascinandu-ma fiecare detaliu pe care nu l-as fi observat cu atata minutiozitate in manualul de anatomie.”

Amintim ca „OUR BODY: Universul Interior” este un proiect stiintific si educational dezvoltat de Anatomical Sciences & Technologies Foundation din Hong Kong. 

“Specimenele prezentate in expozitie au fost furnizate de diferite universitati si scoli medicale acreditate, institutii medicale si centre de cercetare din China, cu scopul de a promova cercetarea in medicina si invatamant. Sursa de provenienta a specimenelor care se folosesc in studiul anatomiei o reprezinta donatiile (prin testament sau de catre rude), in conformitate cu legislatia chineza, catre universitatile si scolile medicale acreditate. in China, toti donatorii – sau membrii de familie apropiati – iau la cunostiinta ca donatiile vor fi utilizate pentru cercetare si li se garanteaza ca toate informatiile personale vor fi tratate confidential. Decesul tuturor specimenelor anatomice primite de la toate universitatile de medicina a survenit din cauze naturale, facand imposibila teoria ca ele sa fi apartinut unor prizonieri executati. Corpurile umane prezentate in cadrul expozitiei au fost individual examinate in Statele Unite de un medic legist , care a constatat ca moartea a survenit din cauze naturale si eliminand astfel orice posibilitate ca oricare corp expus in cadrul Expozitiei „OUR BODY: Universul Interior” sa fi suferit traume sau abuzuri fizice asociate cu tortura, executarea sau orice alta lovitura violenta” spune Heidi Pinchal.


„Indiferent cum aratam in exterior, daca dam jos acel exterior si renuntam la orice prejudecati care tin de rasa, atunci vom descoperi ca in interior toti suntem la fel. Fiecare dintre aceste specimene va exista in preajma noastra pentru multi ani de acum inainte si in continuare milioane de oameni vor invata mai multe despre corpul lor, datorita acestor exponate. scolile de medicina utilizeaza cadavre adevarate pentru studiul anatomic care au o durata scurta de folosinta. Pot invata 20, poate 30 de persoane pe ele, pe cand un specimen tratat prin impregnare polimerica poate educa 6 milioane de oameni. Impregnarea polimerica este o metoda unica prin care apa si grasimile din organism sunt inlocuite cu materiale plastice reactive. Polimerul plastic este initial flexibil, ceea ce permite specimenelor sa fie plasate in pozitii ”de zi cu zi” si apoi se intareste dupa ce este infuzat. Organele sunt identice cu starea lor de conservare pana la nivel microscopic. Procesul de transformare a unui intreg organism uman poate dura cateodata si mai mult de un an. Toate exponatele sunt tratate cu deosebita grija si respect” mai adauga Heidi Pinchal.

In 2013, o asociatie non-guvernamentala a actionat in judecata organizatorii si producatorii unei expozitii anatomice similare (Expozitia The Human Body/Muzeul „Antipa” / Bucuresti), cerand inchiderea sa pentru ca ar reprezenta o grava atingere adusa respectului datorat persoanei dupa decesul acesteia si ar contraveni legii romane in vigoare prin: modul de expunere; tratamentul aplicat corpurilor umane prin tehnica plastinatiei; faptul ca corpurile umane neinsufletite sunt folosite pentru a genera profit; faptul ca organizatorii nu au prezentat niciun fel de documente cu privire la cadavrele expuse; posibilitatea ca trupurile umane expuse sa fi apartinut unor persoane incarcerate in sistemul de detentie din China, detinuti executati ori prizonieri de constiinta persecutati de regimul comunist chinez. 

Toate documentele solicitate au fost prezentate de organizatorii si producatorii expozitiei Human Body in instanta, iar justitia romana a decis, prin decizie finala si irevocabila, ca acuzatiile sunt neintemeiate.

Universal Exhibition Group (UEG) are la originea sa Universal Events  Group, companie cu renume international si cu o experienta de peste 20 de ani in domeniul organizarii de evenimente. Pe langa numeroasele turnee organizate pentru artisti precum David Copperfield, Sarah Brightman, George Michael, Elton John, Placido Domingo, Julio Iglesias, UEG produce proiecte expozitionale pentru muzee, galerii, centre comerciale, spatii publice sau private. Printre expozitiile organizate pana acum se regasesc expozitii care au ca tema comori ascunse ale lumii (Titanic, Armata de Teracota), dar si numeroase expozitii despre anatomia corpului uman, printre care si „OUR BODY: The Universe Within”).


Events a organizat in premiera in Romania, la Muzeul „Antipa” din Capitala, in anul 2013, un proiect similar, Expozitia The Human Body, care a inregistrat un adevarat record de audienta pentru circuitul muzeal romanesc, peste 88.000 de vizitatori.

Comentarii

ion de la vagon

28.07.2015 12:39

Oricum ai lua-o e o scarbosenie, ar trebui limita de varsta pentru vizitare. Se adreseaza mai mult studentilor medicinisti.

Dodo

29.07.2015 10:43

Foarte faina expozitia, Poti sa vezi milimetric ce ai in corp si sa intelegi cum functioneaza corpul. 

Adauga comentariu