De cartier

”Scrisoare” cu putoare de gunoi de pe strada Răvașului din Mănăștur

Vara, câteva străzi din cartierul Mănăștur se transformă într-o „pubelă” imensă, astfel că riveranii abia mai suportă mirosurile și imaginea gunoiului aruncat de-a valma pe trotuare și între blocuri. În plus, pe strada Răvașului, clopotele nu se golesc săptămâni în șir. În zona Parcului Primăverii, gunoaiele răsar ca florile primăvara. 

Pe strada Răvașului, la intersecția cu strada Grigore Alexandrescu, cele trei clopote pentru reciclare oferă o imagine dezolantă de câteva săptămâni. Locuitorii spun că nu au fost golite de două luni și trebuie să le dai crezare când vezi că fiecare clopot e plin până la refuz. Se observă clar cum la baza clopotelor, se adună constant mormane de deșeuri care nu mai au loc în spațiile destinate lor.

Nu e doar vina firmei de salubritate Rosal pentru deșeurile în exces. Nici riveranii nu își fac viața mai curată sau mai frumoasă. Unii s-au obișnuit cu faptul că nu se golesc clopotele de pe strada Răvașului și când trec pe lângă ele, aruncă gunoiul din buzunar pe trotuar. Ce mai contează câteva deșeuri în plus! Simțul civic e în concediu, că tot ne aflăm în anotimpul cel mai cald.

gunoi mănăștur

Mănășturenii care își renovează casa își duc mobila veche tot la clopotele de pe strada Răvașului, ca să se desfete trecătorii cu imaginea bucăților dezasamblate de lemn, de pe vremea bunicilor. Se pare că  cele trei clopote de pe Răvașului sunt locul de întâlnire al cetățenilor fără simț civic și căminul gunoaielor din cartier.

Strada Răvașului poate concura la capitolul gunoaie cu zona de lângă Parcul Primăverii. Și acolo mănășturenii se desfășoară în voie și aruncă mizerii pe străzi, în parc sau printre blocuri, deși Primăria a amplasat clopote vizavi de parc.

O femeie care locuiește în zonă spune că riveranii se împart în două tabere: cei care colectează selectiv și cei cărora nu le pasă de mediu și de vecini.

„Lângă Parcul Primăverii unde sunt clopotele amplasate am văzut atât oameni colectând selectiv cât și mașina care a ridicat deșeurile de acolo. Din nefericire, nu avem o rampă temporară unde să se colecteze mai corect și separat pe fiecare categorie în parte. Mănășturul este cel mai mare cartier, locuiesc acolo peste 120.000 de suflete, deci și gunoaiele sunt măsură”, a declarat A, o femeie care locuiește în apropierea Parcului Primăverii. 

Până când Primăria nu va lua măsuri și clujenii nu își vor cultiva bunul simț, zona va rămâne o „bubă” urât mirositoare pe fața orașului care se poate sparge oricând.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *