In vizor

Școala privată la care învață copilul tău percepe taxă și pe perioada stării de urgență? Ziar de Cluj îți spune ce poți face dacă ești nemulțumit

Școlile și grădinițele private percep în continuare taxe, deși copiii nu mai frecventează cursurile la unitățile de învățământ, ci se desfășoară online, exact ca în sistemul de educație public. Tot mai mulți părinți sunt nemulțumiți de menținerea taxelor de școlarizare. Ce pot face în această situație? Fie se adresează instanței, fie depun o reclamație la Protecția Consumatorilor. Trebuie să fie atenți însă ce clauze există în contractele pe care le-au semnat cu școala. Inspectoratul Școlar nu poate interveni prea mult în această situație. Cel mult are dreptul să verifice activitatea didactică.

Mama a doi copii care frecventează o grădiniță privată spune că unitatea de învățământ a refuzat să îi restituie taxa pe luna martie. Mai mult, a primit deja factura pe luna aprilie.

„Copiii mei, de 5 respectiv 3 ani, au frecventat o grădiniță privată până când au fost închise unitățile de învățământ datorită situației actuale. Problema este că pe lângă faptul că refuză să ne restituie taxa aferentă lunii martie pentru zilele în care copiii nu au frecventat grădinița, astăzi am primit facturile și pe aprilie, grădinița considerând normal și firesc să ne factureze și noi să îi susținem financiar în această perioadă. Drept este că au facturat o sumă puțin mai mică decât taxa, dar tot nu mi se pare normal. Ce părere aveți? Este normal acest lucru, să ni se factureze un serviciu neprestat?”, ne-a scris, în urmă cu câteva zile, o cititoare.

Astfel de sesizări apar în număr tot mai mare în mediul online. Unii au cerut ajutorul Primăriei, dar trebuie să știe că administrația publică locală nu are ce să facă în acest caz din moment ce este vorba despre școli și grădinițe private.

Citește și:

Părinții clujeni trebuie să achite în continuare taxele la creșele și grădinițele private

Reprezentanții școlii private la care face referire cititoarea noastră nu au oferit niciun punct de vedere, deși au fost apelați zile la rând de către redactorul Ziar de Cluj. La fel au procedat și reprezentanții altor unități școlare private din Cluj-Napoca.

Părinții trebuie să fie atenți ce conține contractul pe care l-au semnat cu școala. Dacă consideră că sunt încălcate prevederile din contract pot să facă o sesizare la Protecția Consumatorilor. Comisariatul din Cluj a primit deja o reclamație pe această temă și urmează să fie analizată în perioada următoare.

„Urmează să verificăm tot ce înseamnă partea de contract. Noi am mai verificat și acum doi ani tot ce ține de contractele școlilor private din Cluj. Acum vom face verificări coroborat cu ordonanețele militare și vom vedea ce măsuri vor fi luate. Oamenii pot depune reclamații. Conform Ordonanței 27 oricine poate face acest lucru, nu este îngrădit acest drept. Procedura este acum puțin diferită pentru că reclamațiile se pot depune pe site-ul ANPC, www.anpc.ro, unde se dă un număr de înregistrare sau se trimite prin poștă cu confirmare de primire sau prin fax. Cel mai indicat este site-ul ANPC”, a afirmat comisar Lucian Rus, purtătorul de cuvânt al Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Cluj.

De asemenea, mai există varianta instanței. Pot să dea în judecată școala dacă se consideră neîndreptățiți. Conducerea Inspectoratului Școlar Județean precizează că nu poate intereveni foarte mult în relația părinți – școli private deoarece este vorba de agenți comerciali privați.

„Noi nu avem niciun mijloc de control. Putem monitoriza activitatea lor didactică, educațională, calitatea activităților de învățare, dar pe aspectele financiare, pentru că ele sunt organizate ca societăți comerciale, nu putem să intervenim. Nu știu ce relații contractuale au cu părinții, ce clauze sunt în contracte. Este o problemă economică pe care pot să o rezolve fie în instanță, fie cu o reclamație la Protecția Consumatorilor. Dar mai întâi trebuie văzut ce fel de contracte au semnat”, a declarat Marinela Marc, inspector școlar general în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *