In vizor

Schimbari majore pe piata cardurilor bancare la Cluj: se clatina fratia StudCard-Omnipass si apar gratuitati noi

Dupa ani de contestatii din partea studentilor si a politicienilor, oficialii Omnipass, unul din marii jucatori pe piata clujeana a cardurilor bancare, anunta ca renunta la taxa pentru achizitionarea cardurilor. Numele StudCard nu mai apare insa in acest context, iar oficialii celor doua structuri dau de inteles ca s-a cam incheiat colaborarea intre cele doua proiecte. 

Prima noutate anuntata in aceasta zona in noul an universitar care tocmai a inceput este eliberarea gratuita a cardului OmniPass.

“Si in trecut Omnipass a fost gratuit si am reusit sa gasim parteneri cu care sa sustinem costurile de eliberare. In schimb, mai e de lamurit cu StudCardul, pentru ca am avut o colaborare si ei nu stim in ce masura vor sa aplice aceleasi reguli ca si noi”, a precizat Bogdan Buta, cel care conduce proiectul Omnipass. 

Pe site-ul proiectului Studcard insa, ultimele stiri dateaza din luna aprilie. 

“Maine sau poimaine luam decizia”, s-a rezumat sa declare Iancu Serbanescu, fondatorul StudCard, cu referire la continuarea colaborarii cu Omnipass.

 

Colaborarea intre StudCard si Omnipass a inceput in octombrie 2013, dupa o perioada lunga de concurenta si conflicte. Dupa cum Ziar de Cluj scria la acea vreme, cei doi lideri voiau sa creeze “o forta de 70.000 de studenti”, pentru ca StudCard avea la acea ora 25-30.000 de membri la nivel national, in timp ce Omnipass se lauda cu 45.000 de beneficiari. Asocierea urma sa duca la “decizii luate impreuna, fara niciun fel de orgolii”. 

“StudCard a fost mai pragmatic, noi mai visatori”, spunea Buta. 

Gratuitatea ar fi o urmare a deciziei autoritatilor

“A fost o Hotarare de Consiliu Local (HCL) in care s-a precizat clar ca pentru reducerile la transportul in comun se valideaza doar cardurile gratuite, iar noi suntem mai mult decat bucurosi sa facem asta pentru studenti”, a precizat Radu Rus, manager de proiect in cadrul Omnipass.

Responsabilul proiectului a refuzat sa precizeze in ce relatii se afla proiectul cu StudCard. 

“Inca nu am sa va dau detalii despre colaborare despre aceasta colaborare. Suntem super-prinsi acum, incercam sa facem cardurile ca sa fie la dispozitia studentilor cat mai repede. Suntem in plin proces de eliberare a cardurilor, deci nu avem sa dam detalii despre StudCard”, a spus el. 

Omnipass pregateste carduri “pentru toti studentii din anul I”, a caror numar a fost estimat intre 7.000  si 10.000. 

“Cu siguranta, reducerile si promotiile pe care le vor oferi cardurile noastre vor avea o amploare mai mare decat anul trecut. Echipa noastra de marketing se afla in continuare pe teren sa obtina si mai multe reduceri decat cele actuale si se vor actualiza pe parcurs semnarea contractelor, in diferite locatii”, a mai spus Rus.

Se promit economii „de peste 3.000 de lei”

“Incepand din acest an universitar legitimatia de reduceri „OmniPass” va fi eliberata/vizata gratuit pentru studentii din Cluj-Napoca. in baza cardului OmniPass, acestia pot sa beneficieze de gratuitate la transportul in comun, dar si de alte beneficii si reduceri. 

Anul acesta studentii vor putea economisi peste 3.000 de lei pe baza reducerilor oferite de pachetul OmniPass. Posesorii legitimatiei de reduceri pot sa isi vizeze cardul incepand cu 29 septembrie 2015, iar pentru eliberarea unui nou card studentii sunt asteptati la centrele OmniPass incepand cu 1 octombrie 2015”, se arata in comunicatul echipei proiectului.  

Eliberarea si vizarea acestor carduri se va face in “mai multe locatii OmniPass, in Cluj-Napoca”.  Primele doua puncte vor fi la Casa de Cultura a Studentilor si Casuta Galbena din Hasdeu.

“In urma analizarii datelor pe care le avem din anul universitar precedent am realizat faptul ca ofertele si reducerile pe care le-au folosit studenţii, posesori de carduri, au fost undeva in proportie de 70%.  De asemenea, pentru anul acesta universitar incercam sa le oferim studentilor reduceri relevante, de la festvaluri si concerte, pana la participarea gratuita la diferite evenimente educationale sau de dezvoltare personala”, mai spuneau reprezentii OmniPass.

Taxele respective au fost criticate ani in sir in diverse imprejurari, si din partea studentilor, si a unor personalitati locale, mai ales din zona politica. 

Pentru anul 2015 s-a decis alocarea unei sume considerabile, de aproape 7 milioane de lei, pentru subventiile studentilor destinate abonamentelor pe mijloacele de transport in comun. Dupa cum Ziar de Cluj a scris in primavara acestui an, primarul Emil Boc nu a renuntat la controversatele carduri studentesti, prin intermediul carora sunt acordate aceste subventii an de an, insa, ca noutate s-a propus prin HCL obligativitatea ca aceste carduri sa fie eliberate in mod gratuit. Numai ca nu se specifica si de cand vor fi gratuite, asa ca studentii au platit in continuare pentru eliberarea lor.

De cativa ani incoace, studentii beneficiau de reducere pentru abonamentele de transport in comun numai prin intermediul cardurilor studentesti. In Cluj-Napoca, aceste subventii, acordate de la bugetul local, sunt mijlocite de cinci carduri studentesti – StudCard, ISIC Student, Euro<26 Student, OMNIPASS si “A Card/A Kartya”.

Numai ca, exceptand doua dintre ele, care erau emise gratuit studentilor –  Euro<26 Student si “A Card/A Kartya” - pentru abtinerea celorlalte, studentii au platit in fiecare an o taxa. Pentru StudCard si OMNIPASS se platea o taxa anuala de 20 de lei, iar pentru ISIC Student, o taxa de 30 de lei.

In proiectul Hotararii de Consiliu Local, se arata ca “cele cinci carduri vor fi emise obligatoriu cu titlu gratuit, sub sanctiunea neeliberarii abonamentelor subventionate catre posesorii acestor carduri”.

De asemenea, in HCL se mai arata ca cele cinci carduri – StudCard, ISIC Student, Euro<26 Student, OMNIPASS si “A Card/A Kartya” vor avea inscriptonate logo-ul Primariei si al Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca.

Alex Mindroiu, responsabil de emiterea cardurilor StudCad si Omnipass, spunea la acea vreme ca, cel mai probabil, taxa de 20 de lei va fi eliminata abia la inceputul anului universitar 2015-2016.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *