Schimbarea la față a comunei Florești: dezbateri consultative pentru definitivarea Planului Urbanistic General. „Acest PUG va sta la baza strategiei de dezvoltare”

Urbanismul haotic din satul Florești, recunoscut la nivel național, ar putea fi regândit astfel încât cea mai mare comună din țară să nu mai avanseze în realizarea exclusivă de blocuri-dormitor, în lipsa unor proiecte de infrastructură utilitară, în absența unui număr suficient de alte obiective atât de necesare precum creșe, grădinițe, școală, cabinete medicale ori spații verzi. Primarul Bogdan Pivariu a luat o decizie cu impact direct asupra dezvoltării urbanismului din satul Florești în condițiile unei direcții incoerente de dezvoltare imobiliară, tocmai pentru a „îmbunătăți” proiectele de infrastructură în viitor. În acest sens, autoritățile locale din Florești au constituit o ședință de urbanism cu caracter consultativ, prin implicarea directă a arhitectului șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, precum și a altor specialiști. 

„Noi, floreștenii, am văzut ce înseamnă să lași la voia întâmplării și fară o direcție coerentă dezvoltarea imobiliară.

În Florești avem mare nevoie ca viitoarele proiecte imobiliare, proiectele de drumuri, școli, parcuri și alte îmbunătățiri de infrastructură să deservească într-un mod practic cetățeanul.

Avem deci nevoie de specialiști cu experiență și cu viziune pe termen lung.

Urbanismul, adică planificarea dezvoltării unei localități, este mijlocul prin care poți direcționa creșterea unei comunități către o calitate a vieții ridicată”, recunoaște primarul Bogdan Pivariu. 

Întrebarea care rămâne este dacă colaborarea va reuși și se va concretiza în proiecte „îmbunătățite”, iar realizarea Planului Urbanistic General (PUG) va fi resimțită ulterior de locuitorii din Florești prin obținerea de noi proiecte solicitate de ani de zile de comunitatea de aici. 

De altfel, nici municipiul Cluj-Napoca nu se poate lăuda, din păcate, cu o dezvoltare urbanistică armonioasă și coerentă.

Va reuși Floreștiul să reconfigureze haosul urbanistic? 

„Azi am avut prima ședință a comisiei consultative de urbanism din Florești.

Din această comisie fac parte: Claudiu Salanță-Arhitect Șef al Județului Cluj/ Alexandru Lădariu-Arhitect Șef al Comunei Florești/ Daniel Pop-Arhitect Șef al Municipiului Cluj Napoca/ Marcel Vancea-Urbanist și membru al Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism Cluj/ Radu Roșca-Arhitect și cadru universitar.

Împreună cu domniile lor facem demersurile pentru definitivarea PUG-ului care să deservească nevoile actuale și viitoare de dezvoltare a Floreștiului.

Acest PUG va sta la baza strategiei de dezvoltare pentru Florești”, nota, luni, primarul Pivariu.

Acesta consideră că prin expertiza specialiștilor clujeni dezvoltarea urbanistică de aici va „schimba imaginea comunei” și va „crește calitatea vieții din Florești”. 

Sătui de promisiuni și de direcția de dezvoltare pe care a luat-o comuna unde o mulțime de clujeni s-au îndatorat pe viață pentru un credit imobiliar, floreștenii s-au arătat rezervați la anunțul făcut de primarul Pivariu, în condițiile în care acesta a făcut parte și din administrația precedentă, coordonată de Horia Șulea. 

 

 

 

sursa foto: bogdanpivariu/facebook.com 

Adauga comentariu