Schimbarea criteriilor de înscriere la creșă, în Cluj-Napoca, frecție la picior de lemn. Peste 900 de copii sunt pe dinafară

După ce peste 900 de copii au rămas de dinafară la repartizarea locurilor în creșele din Cluj-Napoca, Primăria schimbă regulamentul de înscriere. “Marea” modificare face referire la acordarea punctajului pentru domiciliul stabil, respectiv pentru flotant. Dacă până acum pentru un părinte care avea doar viză de flotant în Cluj-Napoca se acordau 5 puncte, acum se dorește să se acorde doar 2 puncte. Schimbarea propusă de administrația publică locală este ca o frecție la picior de lemn. Printre părinți circulă deja informația că se fac, pe bandă rulantă, cărți de identitate cu domiciliu stabil pe Cluj-Napoca. Cu această modificare nu se face altceva decât să se încurajeze moda domiciliilor stabile în locul vizelor de flotant. 

Deocamdată, regulamentul nou este în dezbatere publică pe site-ul Primăriei. Miercuri, 22 august, va avea loc și o dezbatere la care sunt așteptați toți cei interesați. 

“În municipiul Cluj-Napoca, numărul solicitărilor de înscriere la creșă este mult mai mare decât numărul locurilor libere. În anul 2018, au fost disponibile 570 de locuri și s-au depus 1.475 de dosare de înscriere. Având în vedere faptul că actualul proces de înscriere, repartizare și departajare nu mai corespunde nevoilor actuale, a apărut necesitatea elaborării și implementării unui regulament care să prevadă detaliat modul de desfășurare a întregului procedeu de înscriere. În vederea optimizării procedurii de repartizare a locurilor în creșele administrate de Centrul Bugetar de Administrare Creșe Cluj-Napoca, precum și pentru asigurarea transparenței decizionale din administrația publică, se impune stabilirea unor criterii clare, detaliate, de acordare a punctajelor, de departajare a dosarelor și de contestare a rezultatelor finale”, scrie în regulament.

Criteriile de departajare generală sunt următoarele:

-domiciliu Cluj-Napoca mamă/reprezentantă legală – 5 puncte
-domiciliu Cluj-Napoca tată/reprezentant legal – 5 puncte
-domiciliu Cluj-Napoca părinte unic/reprezentant legal – 5 puncte
-viză reședință Cluj-Napoca mamă/reprezentantă legală – 2 puncte
-viză reședință Cluj-Napoca tată/reprezentant legal – 2 puncte
-viză reședință Cluj-Napoca părinte unic/reprezentant legal – 4 puncte
-loc de muncă al părintelui/reprezentantului legal care nu a beneficiat de concediu îngrijire copil – 5 puncte

Fiecărui părinte/reprezentant legal care are domiciliul în municipiul Cluj-Napoca i se vor aloca 5 puncte. Fiecărui părinte/reprezentant legal care are viză de reședință în municipiul Cluj-Napoca, i se vor aloca 4 puncte. 
În iunie, primarul Emil Boc declara că pentru părinții care nu mai prind locuri în creșe vor fi alocați bani ca să își înscrie copiii la creșe private.  În total, ar urma să aloce 3,5 milioane lei din bugetul local pentru această subvenție. Primăria nu are decât 15 creșe, iar șansele să fie construite altele noi în curând sunt minime. 

“Noi am avut această problemă cu școlile din centru, când se foloseau părinții de viza de flotant. Am încercat atunci să limităm numărul de vize de flotant pe o locuință, dar legea nu ne permite. Cheia este până la urmă la Inspectoratul Școlar. În cazul creșelor, dacă colegii consilieri sunt de acord să modificăm regulamentul și să facem unul nou pentru atribuirea locurilor la creșe. Ca propunere concretă voi cere departamentului de specialitate să redacteze un regulament și cred că acest lucru este de bun simț ca să stopăm această hemoragie de situații în care ne aflăm acum.  Astăzi avem 1142 locuri în cele 15 creșe ale municipiului. Vestea bună este că este în stadiu avansat de construire o creșă pe strada Donath în Grigorescu, cu termen de finalizare septembrie 2018”, a declarat Emil Boc, în cadrul ședinței de Consiliu Local, din iunie.

Citește și:

VIDEOREPORTAJ Un tătic și-a luat inima-n dinți și a ieșit în stradă, nemulțumit că Primăria Cluj-Napoca nu face ABSOLUT NIMIC pentru cei 905 copii care nu au un loc la creșă: „Suntem disperați! Efectiv, nu am unde să-mi duc copilul!”

Adauga comentariu