Diete

Schimbarea comportamentului fizic si alimentar

Staristicile indica faptul ca cei mai multi oameni tin regim o saptamana, dupa care renunta. Daca vreti sa sfidati aceste statistici, trebuie sa va ganditi ce modificari ale stilului de viata pe termen lung  trebuie sa faceti inainte de a lua o decizie in acest sens.

 

 

Mai intai trebuie sa faceti o analiza personala, luand in considerare motivatia, nivelul de stres si intreaga dvs. viata in general. Puneti-va atat intrebarea daca sunteti atat de ocupat acasa si la serviciu incat este dificil pentru dvs. sa va asumati sarcina unor schimbari pe termen lung ale modului de viata.

 

 

Balanta decizionala

Ganditi-va si incercati sa contabilizati atat efectele benefice ale scaderii ponderale (imbunatatirea sanatatii, un aspect fizic placut si o stare de bine in general), cat si cele negative (supraincarcarea unui program deja incarcat cu exercitii fizice sau complianta familiei la modificarile de regim alimentar). Motivatia va fi crescuta prin concentrarea asupra efectelor positive si prin gasirea unor solutii pentru efectele negative. Multi experti numesc acest proces “balanta decizionala”.

 

 

Agenti de schimbare

Deseori va puneti intrebarea cum puteti depasi provocarile personale si rezistenta la scadere ponderala. Psihologii descriu cinci stadii ale acestei schimbari:

 

 

–    Nu incercati sa va impotriviti schimbarii, analizati repercursiunile pe care le are comportamentul dvs. actual.
–    Priviti detasat aceasta schimbare! Incercati mai intai sa va asigurati ca sunteti pregatit, dupa care concentratu-va atentia asupra gasirii solutiilor si nu asupra problemelor in sine.
–    Pregatiti-va pentru schimbare! Fixati o data la care sa abandonati vechile obiceiuri, apoi alegeti modalitatea de actiune si anuntati-va rudele si prietenii despre decizia pe care vreti sa o luati.
–    Treceti la actiune! Recompensati chiar si cel mai mic succes (dar nu cu alimente!).
–    Incercati sa mentineti rezultatele obtinute. Solicitati ajutorul persoanelor specializate. Schimbati, de asemenea, si mediul: indepartati din casa toate resturile de alimente nesanatoase.

 

 

Nu mai folositi cuvantul “regim”!

Persoanele care opereaza modificari in comportamentul alimentar pentru a slabi numesc aceste modificari “regim”. A tine regim presupune ca la un moment dat puteti sa abdicati de la el si acest lucru poate constitui explicatia esecului.

 

 

Deja ati aflat ca exista numeroase metode pentru a pierde in greutate, dar mentinerea rezultatelor presupune modificari permanente in nivelul de activitate si obiceiurile alimentare. Ca orice alta modificare de comportament, adoptarea unor atitudini noi si abandonarea celor vechi, nocive, pot fi un lucru greu, dar nu imposibil de realizat.

 

 

Nu este bine sa mai folosim cuvantul “regim”, ci “program” sau “plan” alimentar, termeni care mobilizeaza. Folositi formule noi care sa reflecte o atitudine pozitiva fata de schimbarile pe care urmeaza sa le faceti: “Imi modific comportamentul fizic si alimentar”, “vreau sa-mi creez o noua imagine personala”, “incerc sa-mi schimb obiceiurile cu unele mai sanatoase”. Poate veti reusi in acest mod sa aveti o abordare pozitiva si mai de succes a acestor schimbari pe termen lung.

 

 

Personalizare

Trebuie sa fiti constient ca vointa personala nu este suficienta in luarea deciziei de a slabi. Abandonarea sau adoptarea unui comportament se poate obtine dupa un numar de incercari intre 3-30. Nu exista, din pacate nici o formula magica in acest sens, ci exista solutii diferite pentru fiecare persoana in parte. Trebuie doar sa descoperiti impreuna cu medicul dvs. care dintre solutii vi se potriveste.

 

 

Asumarea unui angajament realist

Nimeni nu va poate determina sa slabiti. In realitate, presiunea externa scazuta, mai ales din partea apropiatilor dvs., nu face decat sa inrautateasca lucrurile. De asemenea, incercarea de a slabi doar din dorinta de a face pe placul cuiva are rareori efect. Trebuie sa operati modificari ale comportamentului fizic si alimentar pentru satisfactia personala.

 

 

Cu siguranta, acest lucru nu inseamna ca trebuie sa faceti totul singur. Medicul personal, un dietician atestat sau orice alt profesionist din domeniul sanatatii, pot sa va ajute sa elaborati un plan de scadere ponderala. Trebuie, de asemenea, sa cereti ajutor partenerului, familiei si prietenilor, deoarece acestea sunt persoanele care va cunosc cel mai bine si care va pot oferi tot suportul de care aveti nevoie.

 

 

Atunci cand credeti ca sunteti pregatit pentru a putea face toate schimbarile necesare in modul dvs. de viata, trebuie sa va asigurati ca orice alta problema care v-ar distrage atentia si puterea de concentrare a fost rezolvata intrucat aceasta incercare de a schimba vechile obiceiuri necesita o mare energie si trebuie sa va asigurati ca va concentrati exclusiv asupra ei. Sincronizarea in timp este foarte importanta, reprezentand de multe ori diferenta dintre succes si esec.

 

 

Trebuie sa fiti realist in ceea ce priveste asteptarile pe care le aveti fata de planurile legate de alimentatie si exercitiul fizic. Scaderea ponderala se face incet, dar constant; incercati sa dati doar 450-900 g pe saptamana nu 3 kg! Nu tineti fotografia unui fotomodel slab pe usa frigiderului si nu incercati sa ravniti la acest ideal de multe ori irealizabil. Incercati, in schimb, sa ajungeti la o greutate pe care sa o puteti mentine usor si cu care sa va simtiti confortabil.

 

 

Concentrati-va asupra activitatilor pe care le dewsfasurati  (luatul mesei, exercitiul fizic) si nu asupra scaderii ponderale (pierderea a 22, 6 kg). Schimbarea modului de abordare a problemei reprezinta cheia succesului. Asigurati-va ca scopurile pe care vi le-ati propus sunt realizabile si cuantificabile (“ma voi plimba 30 de minute pe zi, 5 zile pe saptamana”). Ralizati-va planul constant, in pasi mici.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *