Jos palaria

„Scena Urbană” reînsuflețește Cimitirul Central prin tururi ghidate și printr-un concert de operă

Scena Urbană îi invită pe clujeni să privească dintr-o altă perspectivă şi într-o altă lumină Cimitirul Central / Házsongárd din Cluj-Napoca, printr-un eveniment care se va desfăşura în perioada 29 octombrie – 1 noiembrie, care va include, pe lângă tururi ghidate în Cimitirul Central, și un concert de operă, „Ave Maria”, care va însufleți și va pune în valoare cel mai mare și mai vechi cimitir din Cluj-Napoca, altfel neglijat total de către autoritățile locale.

Concertul „Ave Maria” va avem loc în data de 1 noiembrie, de la ora 18, urmând a fi susținut de către orchestra și corul „Opera Group Project”. Pe scena funerară a Cimitirului Central , sub bagheta dirijorului Vlad Eniu, vor prinde viață arii precum Tatăl nostru (Anton Pann), Ave Maria (Giuseppe Verdi), Requiem: Kyrie, Lacrimosa (Wolfgang A. Mozart), Ave Maria (Luigi Cherubini), Ave Maria (Franz Schubert), Cavalleria Rusticana: Intermezzo, Preghiera (Pietro Mascagni). Accesul va fi liber tuturor celor care vor dori să se bucure de acest eveniment artistic aparte.

Tururile ghidate vor fi organizate în 29 și 30 octombrie, de la ora 12, urmând a fi susținute de șef lucrări dr. arh. Dan-Ionuț Julean, din cadrul Facultății de Arhitectură și Urbanism, având ca tematică, în data de 29, „Iconografie și simbolism în arhitectura funerară clujeană”, iar în data de 30, „Cimitirul Central/ Házsongárd, o identitate culturală”.

Scena Urbană, o iniţiativă a Ordinului Arhitecţilor din România Filiala Transilvania, care are ca scop reactivarea spaţiilor urbane şi redarea acestora comunităţii, nu este la prima inițiativă de acest gen, organizând și anul trecut tururi ghidate și un concert (Requiem) în Cimitirul Central.

Scena Urbană îşi urmează scopul prin exemplificarea potenţialului cultural şi educaţional al spaţiilor urbane slab valorificate, cu readucerea acestora pe harta obiectivelor cultural-active ale Clujului: 

„Spaţii adormite, intrate în rutină sau uneori căzute din graţiile trecătorilor grăbiţi, vor fi trezite. Fiecare dintre ele spune o poveste. O ascultăm şi o repovestim, o punem în scenă pentru ca spaţiul să prindă viaţă, iar trecătorii să se oprească şi să intre în jocul lui.”

Pentru inițiativa lor, ajunsă deja la a doua ediție, de a da viață Cimitirului Central al Clujului, Ziar de Cluj le dedică astăzi celor de la „Scena Urbană” rubrica „Jos pălăria!” 

Foto: scenaurbana.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *