In vizor

Scandalurile politice au distrus Salina Turda. Cel mai iubit obieciv turistic din Romania are datorii de 2 milioane de euro

Niciun lucru bun nu ramane nepedepsit. Asa s-a intamplat si cu investitia de 6 milioane de euro de care a beneficiat Salina Turda. Din 2010, de cand a fost redeschisa, milioane de turisti i-au trecut pragul, iar aprecierile au venit din toate colturile lumii. Totusi, nimic nu a putut contracara efectele jocurilor politice. Astfel, de cand a fost declarata neoficial „jucaria” PPDD,  Salina Turda a ajuns intr-o situatie ingrata. In primele sase luni a inregistrat pierderi de 800.000 de lei, iar datoriile totale depasesc 8 milioane de lei.

Salina Turda este al doilea cel mai frumos loc subteran din lume si cu siguranta cel mai frumos loc din Romania! Dupa doi ani de lucrari si 6 milioane de euro investiti, in 2010 fosta mina de sare din Turda si-a redeschis usile pentru turisti. Intr-un timp record, fosta mina de sare a devenit o atractie pentru turistii de peste Ocean si a fost inclusa in topul celor mai tari locuri subterane din lume. Revista Smithsonian a publicat un material si un set de fotografii cu Salina Turda.

„La 368 de picioare sub pamant, vechea mina de sare gazduieste un teren de baschet, un teren de mini-golf, un lac subteran, spa si altele. Adanc sub pamant in Turda, Romania, este o mina de sare care a fost transformata intr-un ciudat, dar minunat parc. Mina a fost sapata cu mana in secolul XIII, iar din 1992 este inregistrata ca sit istoric”, se mentioneaza in articolul publicat de Smithsonian.

Din 2010, milioane de turisti i-au trecut pragul, iar cei mai multi sunt din strainatate. Din pacate, in ciuda numarului record de vizitatori, de peste 350.000 in fiecare an, banii incasati nu se vad nicaieri. Mai mult, in primele sase luni ale anului s-au inregistrat pierderi de 800.000 de lei, iar de vina pentru situatia creata sunt scandalurile politice in care a fost tarata Salina.

Bijuteria orasului, supusa unui adevarat circ politic

Mai grav este ca din 2012, cand a fost schimbat fostul director al salinei, Ovidiu Mera, fosta mina de sare a inceput sa fie obiectul scandalurilor. Doi ani mai tarziu, in 2014, ceea ce este inca bijuteria Romaniei, risca sa ajunga intr-o situatie fara iesire. In ultimul an, societatea care administreaza Salina Turda a fost implicata intr-un numar foarte mare de procese, iar cheltuielile de judecata platite de societate sunt acoperite cu greu. De exemplu, firma de curatenie KPA Clean a castigat procesul prin care era acuzata ca a distrus interiorul centrului Spa in cadrul procesului de curatenie, iar numai cheltuielile de judecata au fost de 1.800 de lei.

Luptele politice la care este supusa Salina Turda s-au accentuat in aceasta vara, cand s-a schimbat balanta puterii, iar vechiul CA a fost demis si a fost numit un nou consiliu al carui presedinte a fost ales in persoana Corinei Fagadar. Si de aici a inceput circul, cu contestatii peste contestatii a noului consiliu. Mai precis, in 12 iunie 2014 Salina Turda si-a ales un nou Consiliu de Administratie (CA), care nu a fost pe placul fostului Consiliu de Administratie, a carui presedinte a fost Cristian Matei, iar director Vasile Tot. Astfel, Cristian Matei a contestat procesul de inregistrare a noului CA, insa dosarul a fost solutionat de Tribunalul Comercial Cluj in defavoarea lui. Cu alte cuvinte, CA adoptat in 12 iunie 2014 si-a redobandit legitimitatea si a adoptat o hotarare prin care i s-a reziliat mandatul lui Vasile Tot.

„Domnul Tot a fost director pe o perioada interimara, de 6 luni, numit de Matei in locul lui Nemes, in perioada 24 ianuarie – 24 iulie 2014. In iulie, desi nu mai era presedintele CA, Cristian Matei i-a prelungit mandatul lui Vasile Tot pe o perioada nedeterminata, pana la desemnarea noului CA. Acum, pe baza OUG 109/2011, s-a desemnat noul CA, dar domnul Tot nu recunoaste efectele hotararii judecatoresti, nu recunoaste nimic. Merge la Salina si se da director, dar potrivit OUG 109 a fost numita pe mandat limitat Norina Chetan. Exista presupuneri ca eu as prelua functia de director. Eu am spus doar ca o sa imi depun candidatura. Din cate stiu, din partea CA doar eu voi fi, dar nu stim cine isi depune candidatura din exterior”, povesteste Simona Baciu, membra in CA al Salinei.

Totodata, ea recunoaste ca scandalurile nu ajuta deloc in conturarea imaginii Salinei si spune ca doar o instanta de judecata poate clarifica lucrurile: „Nu suntem lasati sa intram in societate, domnul Tot actioneaza cum vrea el acolo”.

2013, anul cu cel mai mic profit. In 2014 se inregistreaza pierderi

In 2010, cand s-a redeschis Salina Turda, veniturile totale inregistrate au fost de 4.451.904 lei, iar profitul brut de 2.201.017 lei. In 2011, profitul a scazut la 1.463.462 lei, in 2012 a fost de 1.578.320 lei, iar in 2013 de doar 572.487 de lei. De cealalta parte, numarul mediu de angajati a crescut de la 45 (in 2010) la 81 (in 2013). Primarul municipiului Turda, Tudor Stefanie, a si mentionat faptul ca in opinia lui cheltuielile majore se inregistreaza cu salariile angajatilor. Totodata, el si-a manifestat si nemultumirea legata de modul in care actioneaza acum Vasile Tot.

„Domnul Tot refuza sa iasa din birou. Nu stiu de ce atata zbatere pentru a ramane acoo. Daca iau rezultatele economice, ei au lucrat cu pierdere. Rezultatul economic nu arata cresterea veniturilor, chiar daca au zis ca au mai multi vizitatori. Ei sunt stat in stat pe patrimoniul statului, dar pana la urma el va trebui sa respecte hotararea judecatoreasca, altfel se ajunge la caz penal”, a declarat Tudor Stefanie, primarul municipiului Turda.

Fosta mina de sare inregistra, la finele lunii iunie, datorii de 8.275.156 de lei. Din aceasta suma, peste 7 milioane sunt reprezentate de credite bancare pe termen lung, accesate pentru deschiderea centrului SPA . La sfarsitul lunii iunie, pierderile inregistrate de  Salina Turda erau de 800.000 de lei, cu toate ca numarul de vizitatori este, potrivit lui Vasile Tot, record – 400.000 in primele opt luni ale anului, in conditiile in care in 2010, anul record ca numar de vizitatori, au fost inregistrati 375.000.

„Sunteti in urma cu cifrele. Salina nu are pierderi, la data de 30 august s-a inregistrat un profit de 1.820.000 lei. Din iunie s-a schimbat situatia, in prima parte a anului s-au inregistrat cheltuieli, deschiderea centrului SPA a afectat veniturile societatii”, a mentionat Tot.

„Sunt avocat. Din trei divorturi pe luna as castiga mai mult ca director la Salina”

In ciuda situatiei create si a deciziilor  judecatoresti existente, Vasile Tot se considera directorul societatii care administreaza Salina pentru ca, spune el, actul emis de Tribunalul Comercial nu respecta cadrul legal.

„La Registrul Comertului inca figurez ca director cu mandat pana in 2018. Am atacat toate hotararile AGA, am facut apel la hotararea care dispune constituirea CA pentru ca nu respecta cadrul legal. Astept ca o instanta sa se pronunte pentru ca toate hotararile de pana acum sunt suspendate de drept, dar produc efecte. Astazi am facut si plangeri penale impotriva consilierilor locali, inclusiv impotriva Corinei Fagadar. Eu nu plec acum de la Salina cu imaginea terfelita. Eu sunt avocat, daca sunt declarat incompatibil ma intorc la meseria mea. Din 3 divorturi as avea mai multi bani in buzunar decat din salariul de director. Toata situatia aceasta se va termina cat de curand si cineva va iesi foarte sifonat. Sper sa nu fiu eu”, adauga Vasile Tot.

Sursa foto: www.ziar15minute.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *