Scandalurile politice au distrus Salina Turda. Cel mai iubit obieciv turistic din Romania are datorii de 2 milioane de euro

Niciun lucru bun nu ramane nepedepsit. Asa s-a intamplat si cu investitia de 6 milioane de euro de care a beneficiat Salina Turda. Din 2010, de cand a fost redeschisa, milioane de turisti i-au trecut pragul, iar aprecierile au venit din toate colturile lumii. Totusi, nimic nu a putut contracara efectele jocurilor politice. Astfel, de cand a fost declarata neoficial „jucaria” PPDD,  Salina Turda a ajuns intr-o situatie ingrata. In primele sase luni a inregistrat pierderi de 800.000 de lei, iar datoriile totale depasesc 8 milioane de lei.

Salina Turda este al doilea cel mai frumos loc subteran din lume si cu siguranta cel mai frumos loc din Romania! Dupa doi ani de lucrari si 6 milioane de euro investiti, in 2010 fosta mina de sare din Turda si-a redeschis usile pentru turisti. Intr-un timp record, fosta mina de sare a devenit o atractie pentru turistii de peste Ocean si a fost inclusa in topul celor mai tari locuri subterane din lume. Revista Smithsonian a publicat un material si un set de fotografii cu Salina Turda.

„La 368 de picioare sub pamant, vechea mina de sare gazduieste un teren de baschet, un teren de mini-golf, un lac subteran, spa si altele. Adanc sub pamant in Turda, Romania, este o mina de sare care a fost transformata intr-un ciudat, dar minunat parc. Mina a fost sapata cu mana in secolul XIII, iar din 1992 este inregistrata ca sit istoric”, se mentioneaza in articolul publicat de Smithsonian.

Din 2010, milioane de turisti i-au trecut pragul, iar cei mai multi sunt din strainatate. Din pacate, in ciuda numarului record de vizitatori, de peste 350.000 in fiecare an, banii incasati nu se vad nicaieri. Mai mult, in primele sase luni ale anului s-au inregistrat pierderi de 800.000 de lei, iar de vina pentru situatia creata sunt scandalurile politice in care a fost tarata Salina.

Bijuteria orasului, supusa unui adevarat circ politic

Mai grav este ca din 2012, cand a fost schimbat fostul director al salinei, Ovidiu Mera, fosta mina de sare a inceput sa fie obiectul scandalurilor. Doi ani mai tarziu, in 2014, ceea ce este inca bijuteria Romaniei, risca sa ajunga intr-o situatie fara iesire. In ultimul an, societatea care administreaza Salina Turda a fost implicata intr-un numar foarte mare de procese, iar cheltuielile de judecata platite de societate sunt acoperite cu greu. De exemplu, firma de curatenie KPA Clean a castigat procesul prin care era acuzata ca a distrus interiorul centrului Spa in cadrul procesului de curatenie, iar numai cheltuielile de judecata au fost de 1.800 de lei.

Luptele politice la care este supusa Salina Turda s-au accentuat in aceasta vara, cand s-a schimbat balanta puterii, iar vechiul CA a fost demis si a fost numit un nou consiliu al carui presedinte a fost ales in persoana Corinei Fagadar. Si de aici a inceput circul, cu contestatii peste contestatii a noului consiliu. Mai precis, in 12 iunie 2014 Salina Turda si-a ales un nou Consiliu de Administratie (CA), care nu a fost pe placul fostului Consiliu de Administratie, a carui presedinte a fost Cristian Matei, iar director Vasile Tot. Astfel, Cristian Matei a contestat procesul de inregistrare a noului CA, insa dosarul a fost solutionat de Tribunalul Comercial Cluj in defavoarea lui. Cu alte cuvinte, CA adoptat in 12 iunie 2014 si-a redobandit legitimitatea si a adoptat o hotarare prin care i s-a reziliat mandatul lui Vasile Tot.

„Domnul Tot a fost director pe o perioada interimara, de 6 luni, numit de Matei in locul lui Nemes, in perioada 24 ianuarie – 24 iulie 2014. In iulie, desi nu mai era presedintele CA, Cristian Matei i-a prelungit mandatul lui Vasile Tot pe o perioada nedeterminata, pana la desemnarea noului CA. Acum, pe baza OUG 109/2011, s-a desemnat noul CA, dar domnul Tot nu recunoaste efectele hotararii judecatoresti, nu recunoaste nimic. Merge la Salina si se da director, dar potrivit OUG 109 a fost numita pe mandat limitat Norina Chetan. Exista presupuneri ca eu as prelua functia de director. Eu am spus doar ca o sa imi depun candidatura. Din cate stiu, din partea CA doar eu voi fi, dar nu stim cine isi depune candidatura din exterior”, povesteste Simona Baciu, membra in CA al Salinei.

Totodata, ea recunoaste ca scandalurile nu ajuta deloc in conturarea imaginii Salinei si spune ca doar o instanta de judecata poate clarifica lucrurile: „Nu suntem lasati sa intram in societate, domnul Tot actioneaza cum vrea el acolo”.

2013, anul cu cel mai mic profit. In 2014 se inregistreaza pierderi

In 2010, cand s-a redeschis Salina Turda, veniturile totale inregistrate au fost de 4.451.904 lei, iar profitul brut de 2.201.017 lei. In 2011, profitul a scazut la 1.463.462 lei, in 2012 a fost de 1.578.320 lei, iar in 2013 de doar 572.487 de lei. De cealalta parte, numarul mediu de angajati a crescut de la 45 (in 2010) la 81 (in 2013). Primarul municipiului Turda, Tudor Stefanie, a si mentionat faptul ca in opinia lui cheltuielile majore se inregistreaza cu salariile angajatilor. Totodata, el si-a manifestat si nemultumirea legata de modul in care actioneaza acum Vasile Tot.

„Domnul Tot refuza sa iasa din birou. Nu stiu de ce atata zbatere pentru a ramane acoo. Daca iau rezultatele economice, ei au lucrat cu pierdere. Rezultatul economic nu arata cresterea veniturilor, chiar daca au zis ca au mai multi vizitatori. Ei sunt stat in stat pe patrimoniul statului, dar pana la urma el va trebui sa respecte hotararea judecatoreasca, altfel se ajunge la caz penal”, a declarat Tudor Stefanie, primarul municipiului Turda.

Fosta mina de sare inregistra, la finele lunii iunie, datorii de 8.275.156 de lei. Din aceasta suma, peste 7 milioane sunt reprezentate de credite bancare pe termen lung, accesate pentru deschiderea centrului SPA . La sfarsitul lunii iunie, pierderile inregistrate de  Salina Turda erau de 800.000 de lei, cu toate ca numarul de vizitatori este, potrivit lui Vasile Tot, record – 400.000 in primele opt luni ale anului, in conditiile in care in 2010, anul record ca numar de vizitatori, au fost inregistrati 375.000.

„Sunteti in urma cu cifrele. Salina nu are pierderi, la data de 30 august s-a inregistrat un profit de 1.820.000 lei. Din iunie s-a schimbat situatia, in prima parte a anului s-au inregistrat cheltuieli, deschiderea centrului SPA a afectat veniturile societatii”, a mentionat Tot.

„Sunt avocat. Din trei divorturi pe luna as castiga mai mult ca director la Salina”

In ciuda situatiei create si a deciziilor  judecatoresti existente, Vasile Tot se considera directorul societatii care administreaza Salina pentru ca, spune el, actul emis de Tribunalul Comercial nu respecta cadrul legal.

„La Registrul Comertului inca figurez ca director cu mandat pana in 2018. Am atacat toate hotararile AGA, am facut apel la hotararea care dispune constituirea CA pentru ca nu respecta cadrul legal. Astept ca o instanta sa se pronunte pentru ca toate hotararile de pana acum sunt suspendate de drept, dar produc efecte. Astazi am facut si plangeri penale impotriva consilierilor locali, inclusiv impotriva Corinei Fagadar. Eu nu plec acum de la Salina cu imaginea terfelita. Eu sunt avocat, daca sunt declarat incompatibil ma intorc la meseria mea. Din 3 divorturi as avea mai multi bani in buzunar decat din salariul de director. Toata situatia aceasta se va termina cat de curand si cineva va iesi foarte sifonat. Sper sa nu fiu eu”, adauga Vasile Tot.

Sursa foto: www.ziar15minute.net

Comentarii

sorin

08.10.2014 10:49

Ei, ei, situatia nu este tocmai prezentata corect.1. Orice economist stie ca un an cu investitii afecteaza profitabilitatea, sunt cheltuieli care se scad din venituri si automat scade profitul.2. Situatia cu Dna Baciu e alta, ea este un avocatel din Turda abonat la banul public, are contracte cu Salina, cu Compania de Apa, cu Primaria Turda, etc.3. La Salina, PDL Turda face tot acest circ doar pentru a arata ca pot schimba ceva, ideea e ca primarul simte cum pierde capital electoral si se agata de ceva.4. Salina are o evolutie foarte buna, numar record de vizitatori, crestere a imaginii.5. Putin fundament in publicarea articolelor nu ar strica

T_rake

08.10.2014 15:03

@Sorin. Stiu din surse sigure ca veniturile si le-a asigura,t nu din banul public, ci din avocatura. Asa avocatel cum e, te vad cam invidios :) Si tot din surse sigure, stiu ca, prietenul tau Tot Vasile nu mai are calitatea de avocat pentru ca a fost exclus din avocatura (vezi tabloul avocatilor din Baroul Cluj) asa ca nu prea mai are cum sa faca divorturi. Aaaa si parca mai era ceva despre acest pretin de-al tau. Vasile Tot, l-a prins Politia baut la volan si i-a facut dosar penal? si vorba aceea: "naravul din fire nu are lecuire" se mai tine in continuare de acest sport de masa... Dupa parerea ta (asta daca ai una?) si nu a celor care te platesc, acest Vasile Tot este potrivit sa "conduca" Salina? Mai bine o duce de rapa...

Maria R.

08.10.2014 15:42

1. Investitiile in centrul SPA au fost facute din  contractarea unui credit de la CEC.  2. Nu cred ca dna Baciu  are contracte de asistenta  juridica cu Primaria , Compania de Apa sau Salina, ca daca avea, ar fi "mancat-o" cei care au acaparat puterea locala in anul 2012,  respectiv alianta USL_PPDD si tocmai asta e problema lor : nu prea au ce sa-i faca. 3. Conducerea MAtei- Tot a fost nunmita pe o perioada de 6 luni in decembrie 2013, mandatul lor este expirat si numai ei stiu cum isi continua activitatea.

tudor

08.10.2014 11:03

Deja a ajuns PDL Turda sa plateasca articole in presa clujeana.Super

T_rake

08.10.2014 15:04

Da mai! plateste la Cluj, ca-i capitala de judet si nu-s amarasteni ca PSD care platesc la Turda(news).

Abracadabra

08.10.2014 12:31

Mama lor inca de mediocri si de politicieni orbiti de putere. Mai bine sa moara orice lucru bine facut decat sa piarda ei locul caldut si bine platit. Se vede ca nu au niciun respect pentru noi, cetatenii, nu au niciun respect pentru integritate si moralitate...acestea sunt cuvinte necunoscute la acest nivel.Tocmai citesc o carte foarte interesanta, Why Nations Fail: The Origins of Power, Prosperity, and Poverty, si doar din acest articol regasesc multe asemanari cu ceea ce se intampla in multe state sarace din lume, adica acea goana disperata dupa putere, cu consecinte devastatoare pentru economie si societate, dar cu rezultate foarte favorabile conducatorilor, si doar lor. Mai bine distrug totul in jur, decat sa piarda puterea.Avocatul asta Vasile (Stie) Tot sa respecte prima data hotararea judecatoreasca, si daca este sigur ca aceasta este ilegala, sa faca toate demersurile pentru a o contesta, iar daca va castiga sa isi ceara daune morale si flori, si turta dulce si whatever the fuck he wants!!! Dar sa nu isi bata joc de aceasta capodopera, cum este Salina Turda.Fuck you motherfucker!!!

Cristian

08.10.2014 13:52

Nu uitati ca aici e implicata si colga voastra de breasla,Augusta de la Radio Transilvania,papusa lui Cordos(sa nu zic marioneta sau amanta) care impreuna cu Matei si cei din PSD mulgeau lunar peste 10000lei pe reclama prin intermediul ei.

andi

08.10.2014 14:44

"~~al doilea cel mai frumos loc subteran din lume " - sunt curios care ar fi prima???

georgel

08.10.2014 15:28

Acest Tot ii un incompetent care nu a facut nimic toata viata lui.Nici alea trei divorturi pe luna nu cred ca le-ar putea face.Nici dracu nu a auzit de el in Turda ca avocat,desi are o varsta.Doar in Romania se poate intampla asa ceva.Au investit europenii fonduri ,s-a facut lucrarea ,iar apoi in cativa ani devine falimentara cu milioane de lei datorii condusa de "menejeri " de tipul asta.

Maria R.

08.10.2014 15:35

Pai mai erau cateva conotatii penale: normal ca se lupta pentru a pastra aceste functii. Matei - presedinte al Consiliului de Administratie demis in luna 12.06.2014 si care a pierdut procesul intentat impotriva Ca-ului nou, si-a angajat ambii copii la Salina pe salarii frumoase,. ginerele este angajat al Companiei de Apa ... si uite asa merg lucrurile fumos. 

rusinica!!

08.10.2014 18:31
..turdenii isi merita soarta .!!..o adunatura de hoti !!

roman in lume

08.10.2014 23:14

AVOCATU asta cum pretinde ca e(dar nu mai e) este un impostor a luat bani de la foarte multa lume ca sa ai reprezinte in procese,nu numai ca nu i-a mai reprezentat dar nici nu le-a mai inapoiat bani oamenilor,chiar acum in vara la cautat o femeie in salina turda care zicea ca i-a dat o suma considerabila de bani sa ai intabuleze pamantul si nu i-a intabulat nimic dar nici banii nici actele originale ale femeii nu le-a mai inapoiat.cred ca pot lua legatura cu femeia si sa va povesteasca ea.

Andreei

09.10.2014 01:51

Sunt mai multi directori investigati si pe deak francisk consilier la campia turzii si vedeti legatura intre ei si o sa va dati seama unde sunt bani se deschide un mic hotel in vechea spalatorie a lui deak investigati 

OanaB

09.10.2014 13:51

Doamna Maria R: din ce stiu eu, baiatul lui Matei e in scaun cu rotile. Ma cam indoiesc ca l-a angajat la Salina, asa cum spuneti dvs mai sus. In rest, le doresc mult noroc tuturor celor implicati in scandalul asta. Mai devreme sau mai tarziu, vor plati pentru toate magariile pe care le-au comis, de cand cu puterea asta... 

cocosul garlic

12.10.2014 14:59

domnisoara Oana B...nu te indoi,ca ramai indoita.nu numai baiatul,ci si nora Gianina sunt angajati la Salina. 

cocosul garlic

12.10.2014 14:55

pai...daca domnul Tot ar castiga asa de bine ca avocat(trei divorturi, bla,bla),atunci de ce se mai tine cu dintii de scaunul de director ? de ce nu pleaca ? Cred ca ar fi doua motive : poate nu stiati,dar domnul Tot Vasile NU MAI ESTE avocat,fiind suspendat din profesie pentru neplata contributiilor catre barou...cam de acum 3 ani;cred ca un alt motiv ar fi tocmai Don' C Matei, inconfundabilul si omniprezentul " presedinte "de CA - tot el "pastoreste" si Compania de Apa Aries, nu-i asa?- omul care este principalul responsabil pentru situatia de la Salina( angajari aiurea,peste necesar,s.a.)Credeti ca Tot e "de apul" lui ?  Va inselati.Poate DNA ne-ar putea lamuri lucrurile.Prietenii stiu de ce !

Dan

18.09.2017 19:28

Salut tuturor. Traiesc in Londra de 15 ani. Azi am vizitat Salina Turda. Am ramas fara cuvinte. Locul asta e numaru 1 in lume de frumos. Englezii sapa o gaura in pamant si daca gasesc o piatra o ingradesc , zic ca dateaza din Sec XII si fac milione de lire , ofera si joburi bune la oameni si Securitate si tot asa. La noi avem locurile astea mostenite de la stramosi dar nu putem profita de ele din cauza unor lipitori sugatori de bani. Treziti-va romani ca de la Ceausescu pina azi nu am dat un pas inainte. Va multumesc si mult noroc Salina Turda!

Adauga comentariu