In vizor

Scandalul Spitalului Foișor: Ce riscuri sunt să existe și la Cluj spitale evacuate

Opinia publică și scena politică s-au declarat revoltate de faptul că Spitalul de Ortopedie Foișor din București a fost evacuat în toiul nopții pentru a face loc bolnavilor diagnosticați cu COVID-19. Raed Arafat a explicat că era obliagtoriu să fie găsite soluții pentru bolnavii care așteptau în zonele de primiri urgențe să se elibereze un pat la ATI sau un pat unde să poată beneficia de oxigen.

Situația locurilor în spitalele COVID-19 este critică și în județul Cluj, unde rata incidenței este printre cele mai mari din țară. Numărul cazurilor noi este în continuare ridicat și de asemenea, dintre acestea sunt multe cazuri grave. 

”Aș putea spune că stăm rău, dar din păcate stăm foarte rău. Paturi nu mai sunt nicimăcar la non ATI. De ATI nici nu are rost să povestim, pentru că paturile sunt epuizate în totalitate. Eventual se mai găsesc 2 -3 paturi într-o zi sau două din săptămână, dar doar la spitalul de copii. Nu vorbim despre adulți sau cazuri severe sau critice. Atât paturile din ATI, dar și cele de pe secții sunt epuizate”, a declarat prefectul Tasnadi Szilard, la TVR Cluj în urmă cu doar câteva zile.

Ziar de Cluj l-a întrebat azi pe prefectul Tasnadi Szilard dacă o situație precum cea de la Spitalul Foișor se poate repeta la Cluj. Prefectul a specificat că în acest moment aproape toate spitalele din județ au deja secție pentru tratarea pacienților cu COVID-19.

„Din câte știu eu, conform datelor obținute de la DSP Cluj, în județul Cluj toate spitalele au secție de Covid, mai puțin Institutul Inimii, Institutul de Transplant, Institutul Oncologic și Spitalul din Borșa”, a menționat prefectul.

Cu toate acestea, prefectul susține că se caută soluții și la nivelul județului pentru a crește numărul paturilor ATI. Printre soluțiile vehiculate sunt transformarea Spitalului Polaris în spital COVID, reamenajarea spitalului de la Sala Polivalentă sau mărirea secțiilor de COVID existente deja în spitalele clujene. Oricare variantă ar fi aprobată, vor exista bolnavi non COVID care vor avea de suferit. Însă Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu a anunțat deja că bolnavii de COVID vor fi tratați cu prioritate, ceea ce presupune inclusiv amânarea unor operații.

La nivel național sunt 13.845 de persoane internate în spitale, dintre care 1.529 de oameni primesc îngrijiri la ATI. În județul Cluj 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *