Sanatate

Scandalul dispozitivelor IQOS – Ce spun medicii pneumologi clujeni despre riscul acestui tip de fumat

Este fumatul de tip electronic cu adevărat o alternativă sau nu reprezintă decât o modalitate de a continua, sub altă formă, viciul fumatului? Care este diferența dintre IQOS și țigara electronică? Ce părere au pneumologii în acest sens?

Declarația recentă a lui Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, cu privire la utilizarea alternativă a țigărilor IQOS și a absenței studiilor în privința efectelor acestora, a devenit subiectul unei controverse. El susține că poziția sa critică față de IQOS a venit după ce a văzut în pasajul de la Universitate ultimele materiale de promovare plătite de o companie de tutun: 

″Studiile despre efectele acestui mod de fumat (IQOS – n.r.) încă sunt la începutul lor, iar comercianții de tutun pretind că acest mod ar fi mai «sănătos» decât fumatul clasic. Chiar dacă ar fi așa, revenirea la promovarea agresivă a tutunului sub noua formă de fumat nu va avea impact doar asupra fumătorilor clasici″. 

Reacția lui Arafat este orientată mai ales contra promovării agresive a fumatului, chiar și de tip alternativ, campanie care se răsfrânge negativ asupra copiilor și tinerilor în calitate de potențiali fumători.

„Riscăm ca numărul fumătorilor să crească prin recrutarea generațiilor tinere care să înceapă să utilizeze direct acest nou mod crezând că este mai puțin nociv pentru sănătatea lor. Sunt convins că la nivelul UE se discută deja măsurile care trebuiesc luate pentru stoparea acestei ofensive însă nu știu dacă noi trebuie să așteptăm până se ia o decizie acolo”, a explicat acesta.

În acest context, am discutat cu medicul pneumolog Doina Todea, din cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie ″Leon Daniello″ din Cluj-Napoca. Conform acesteia, fumatul de tip electronic are un efect invers: fumătorului nu îi scade gradul de adicție datorită utilizării acestor dispozitive, iar întrucât nicotina reprezintă o componentă esențială a țigărilor de tip IQOS, gestul fiind același, viciul continuă doar sub o altă formă. De asemenea, efectul poate fi și pervers, astfel încât, fumătorul va alterna fumatul de tip electronic cu cel clasic. În cazul acestor țigări ″mai sănătoase″ lipsește, de altfel, un studiu de longevitate, care să elucideze efectele pe termen lung ale acestei alternative. Sistemul de ″încălzire″ al tutunului, ″fără ardere, fără foc″, poate fi, totuși, destul de riscant, consideră Doina Todea. Atunci când este folosit o perioadă mai îndelungată, dispozitivul electronic fiind adus la starea de supraîncălzire, reacțiile chimice rezultate cresc riscul cancerigen al componentelor utilizate ori al apariției astmului bronșic. Astfel, deși este vorba de o alternativă la fumat, în acest caz, prin introducerea și utilizarea dispozitivelor electronice există factori de risc prea puțin cunoscuți. 

Această polemică stârnită în jurul promovării fumatului electronic de tip IQOS amintește de recentele dispute cu privire la alt tip de țigări – cele electronice, e-tigaretele care nu se bazează pe încălzirea tutunului, ci funcționează pe baza unui lichid. 

Norbert Coman, producător de arome folosite la fabricarea lichidelor pentru țigările electronice, consideră că acest tip de țigări sunt ″mai sănătoase″ decât cele clasice. Acesta își fundamentează poziția pe studiile efectuate în Marea Britanie și SUA. Cercetarea efectuată de britanicii de la Public Health England din 2015, în urma studiului celor de la NYU College of Global Public Health, afirma că vapatul (aburii rezultați în cazul țigării electronice, nu fumul!) este cu 95% mai puțin dăunător ca fumatul. Studiul spune despre falsa concepție că tigara electronică este la fel de dăunătoare ca cea convențională, autorii fiind de acord cu britanicii de la Public Health England: vapatul este mai puțin dăunător cu 95% comparativ cu fumul plin de „toxine” (mai corect, chimicale) rezultat din arderea tutunului (nimeni nu pretinde că vapatul este aer de munte, fiind promovat doar o alternativă care se dovedește mult mai sănătoasă, nu sănătoasă!). Cele două prezentări oficiale ale cercetării concluzionează că vapatul este cea mai eficientă metodă (cazurile de revenire la fumat fiind mai mici ca în cazul altor metode: guma cu nicotină, plasturii cu nicotină) de renunțare la fumatul conventional.

Prin urmare, cel puțin în cazul Marii Britanii, există studii efectuate cu privire la efectele, pe termen scurt sau mai lung, ale țigărilor electronice pe bază de lichid.  Acest tip de țigarete nu intră sub incidența nici unei legi speciale, iar fumatul de tip electronic pe bază de lichid este promovat chiar în spitale.

În datele disponibile pe adresa oficială a producătorilor de țigarete de tip IQOS se arată că ″timp de mai bine de un deceniu, peste 430 de angajați, dintre care 300 de oameni de știință și ingineri″ au colaborat la realizarea acestui nou dispozitiv de fumat. Cu toate acestea, studiile de longevitate în acest caz nu sunt încă disponibile. 

Oricum, lupta se dă deocamdată între marile companii concurente de tutun. Acestea se întrec în a oferi dispozitive avansate pentru fumatul alternativ. Interesele financiare sunt, bineînțeles, considerabile. Ne putem întreba, totuși, după cum se întreabă și Raed Arafat: de ce piața este saturată de aceste noi dispozitive de fumat alternativ în lipsa unor studii de longevitate efectuate în România? De ce reacțiile oficiale vin atât de tardiv? Cine se face răspunzător de acest nou fenomen care nu este reglementat în nici un fel? Să fie interesele comerciale prioritare în acest caz?  

 

 

sursa foto: libertatea.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *