Scandalul de la CSM continuă cu boicotarea ședințelor. Cîțu vine cu ”lovitura de grație” referitoare la desființarea pensiilor speciale

Șapte membri ai Consiliului Superior al Magistraturii au boicotat prima ședință de Plen din 2022, împiedicând astfel înlocuirea unui reprezentant al Înaltei Curți de Casație și Justiție în Consiliu. Situația a generat critici dure din partea judecătoarei Corina Corbu, președintele ÎCCJ.

Marți, 11 ianuarie, ședința Plenului CSM a fost boicotată de judecătorii Andrea Chiș, Evelina Oprina, Gabriela Baltag și Mihai Bălan, dar și de procurorii Cristian Ban, Tatiana Toader și Florin Deac. În lipsa acestora CSM nu a putut constata vacantarea funcției ocupate până zilele trecute de judecătoarea Mariana Ghena. Reprezentantă a ÎCCJ în CSM, Mariana Ghena a ales să se pensioneze înainte de finalizarea mandatului de membru al CSM. În locul acesteia, până la organizarea de noi alegeri pentru restul de mandat, interimarul ar urma să fie asigurat de judecătorul Marian Budă de la ÎCCJ. Schimbarea din Consiliu se amână, din cauza boicotului celor șapte membri.

Desigur, jocurile politice sunt mai prioritare decât activitatea în sine, cu toate că salariile magistraților au atins recorduri impresinonate. 

Conctet, mărul dicordiei a aparut de când Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a respins, în 16 decembrie, candidaturile judecătoarelor Gabriela Baltag şi Andrea Annamaria Chiş pentru funcţia de preşedinte al CSM, astfel că plenul Consiliului a stabilit ca actualul preşedinte, Bogdan Mateescu, să exercite funcţia interimar, dacă până în 6 ianuarie nu va fi ales un nou preşedinte.

Un alt aspect îngrijor pentru magistrați este reprezentat de declarația făcută de Florin Câțu despre desfiinţarea pensiilor speciale, menţionând că acest lucru ar urma să se producă prin PNRR.

”În PNRR este trecut clar: toate pensiile vor fi pe contributivitate, asta este fără îndoială (…) Există domenii în care acei oameni nu pot cumula veniturile cu alte activități și atunci trebuie să găsim soluții pentru cazurile speciale, dar principiul general este să desființăm toate pensiile speciale.Există situații, cum este cea a primarilor sau a policienilor, pentru că acolo este puțin diferită definiția, dar și aici trebuie să mergem pe principiul contributivității. Toți cei care plătesc contribuții, trebuie să aibă o pensie.”, a spus Florin Cîțu, la DC News.

 

Adauga comentariu