In vizor

Scandalul cardului de sanatate anatemizat de biserica ocoleste Clujul. Mitropolia: cardul e spre binele si sanatatea credinciosilor

In anul Domnului 2014, exista locuri din Romania in care introducerea cardurilor de sanatate este echivalat cu „inregimentarea electronica” in randurile Fiarei, iar zeci de oameni ai bisericii le-au refuzat, pe motiv ca, citit invers, cuvantul „card” se citeste „drac”. S-a facut si o petitie in acest sens si un protest cu o mie de oameni la Bucuresti. Mitropolia Clujului se delimiteaza de aceasta viziune cu is medieval, desi cu anumite retineri. Fenomenul a fost analizat, pentru Ziar de Cluj, de cativa specialisti.

Mai mult, potrivit publicatiei Monitorul de Botosani, exista preoti care isi indeamna in biserici credinciosii sa refuze cardurile de sanatate, „lucrari diavolesti”, mai ales ca i-ar expune la „pacatul” donarii de organe. 

Demersurile au inceput inca din aceasta primavara, cand, potrivit hotnews.ro, aproximativ 1.000 de preoti, calugari si mireni au protestat in luna martie fata Parlamentului fata de introducerea cardului de sanatate. Protestatarii au avut ca slogan „Card de sanatate, atentat la libertate”, au purtat steaguri tricolore si au distribuit pliante cu mesajul „Nu acceptati acte de identitate cu cip incorporat. Veti intra intr-un joc din care nu veti mai putea iesi”.

Parintele Ivanov:  nu cred ca credinciosii ar trebui sa se sperie de prezenta acestui card

Parintele Bogdan Ivanov, purtatorul de cuvant al Mitropoliei Clujului, Maramuresului si Salajului a apreciat ca „argumentul invocat nu trebuie sa fie acesta, cu cipurile, cu inregimentarea biometrica si electronica”.

„Cel putin in privinta asta, tinutul mitropoliei noastre, in urma cu mai multi ani a dat o explicatie care e mai mult decat valabila si de bun simt: nu trebuie cazut in capcana de a vedea in toate o conspiratie apocalipca. Nu cred ca credinciosii ar trebui sa se sperie de prezenta acestui card. Oricum, raman anumite intrebari nelamurite la nivelul bisericii noastre pentru momentul in care se activeaza cardul, de pilda daca iti dai acceptul sau nu pentru transplantul de organe”, a declarat acesta.

„Dar in privinta asta nu cred ca ar trebui sa aiba nici o temere: e, totusi, spre binele lor si pentru sanatatea lor. Nu in asta consta lepadarea, asa cum o vad multi care citesc mai mult spre semnele apocaliptice decat spre cele ale timpului”, atrage atentia parintele.

Despre cauzele care duc la asemenea spaime, parintele Ivanov crede ca ar vorba de „lipsa de autoritate care sa spuna ferm si raspicat ca nu e o problema in sensul asta si atunci cand un lucru nu e foarte limpede, se activeaza tot felul de opinii, de resorturi, de grupuri care vad in toate sfarsitul lumii.

„Apocalipsa oricum va veni, noi nu o putem opri, important e cum o treci”, a conchis acesta.

Greco-catolicii nu se tem de cardul de sanatate

In randul oamenilor bisericii sia credinciosilor greco-catolici din Cluj nu exista o asemenea tendinta, potrivit Viorica Sabo, reprezentanta a Eparhiei romane unite cu Roma, Greco Catolica de Cluj-Gherla.

„Nici nu s-a pus aceasta problema, preotii bisericii nostre nu au nimic impotriva cardurilor de sanatate”, a precizat aceasta.

Sociologul Ion Hosu: bisericile au o capacitate scazuta de a accepta schimbarea

Sociologul Ioan Hosu apreciaza din capul locului ca scandalul cardurilor de sanatate este o consecinta a ignorantei.

„Genul acesta de teorii vine din zone unde exista un deficit de educatie, un deficit de informare. Daca acesta este instrumentul nu stiu cui, sa ne propuna cei care i se impotrivesc alte instrumente, alte mijloace in care are trebui sa procedem. Sa ne dea solutii alternative, sa ne spuna ce s-ar putea pune in locul cardurilor de sanatate, daca mai cred in metode din Evul Mediu, in care te dai cu sare pe picior ca sa iti treaca tot. E un scenariu pe care il avanseaza tocmai cei care mizeaza pe interpretari din astea dogmatice si lipsite de logica”, a apreciat acesta.

Sociologul atrage atentia si asupra zonelor din Romania in care se manifesta respingerea cardurilor de sanatate.

„Pana la urma asta este. Conteaza educatia si informarea. Unde nu exista, vedem atitudinea asta de respingere a modernizarii. Din pacate, bisericile au de multe ori asemenea pozitii. Exista cazuri in care se refuza transfuziile sau alte metode care salveaza vieti. Au o capacitate scazuta de a accepta schimbarea.

Parerea psihologului: nu e o deficienta cognitiva, ci una de cunoastere

Daniel David este de parere ca totul porneste de la faptul ca oamenii se tem de lucruri pe care nu le inteleg, sau le inteleg prost.

„De aceea, spre exemplu, biserica ar trebui sa aiba o atitudine mai explicita in legatura cu aceste carduri, sa aiba o atitudine explicita atat fata de toti oamenii care lucreaza in cadrul bisericii. Altfel, vedem cu intr-o biserica indepartata calugarii cred ca acest card e un pericol si ca nu ai voie sa il primesti, iar pe de alta parte, patriarhia va spune ca nu e nici o problema. Din cauza ca noi facem mereu lucrurile in coada de peste si nu mergem pe explicatii documentate, apar situatii amigue ca acesta”, este de parere psihologul.

In privinta temerii ca vine Apocalipsa, specialistul apreciaza ca este, probabil, o idee care a aparut de la inceputul lumii.

„Mereu se intampla si mereu oamenii s-au temut de sfarsitul lumii. Problema este alta: nu ca sunt temeri noi, dar acum, ca urmare a mass mediei aceste lucruri sunt mult mai mediatizate si s-au diversificat. Nu mai putem discuta de sfarsitul lumii doar din punct de vedere religios, ci si fizic, ca se vor epuiza resursele. Mereu va exista aceasta preocupare, pentru ca mintea noastra are nevoie de predictibilitate. Ne luam dupa regula „orice inceput are si un sfarsit” si ne punem intrebari despre sfarsitul lumii care de atunci este mult mai frecvent si mai diversificat ca urmare a societatii si a mass-mediei care promoveaza mai usor astazi aceste idei decat acum 200 de ani”, a adaugat David.

Atitudinea populatiei fata de acest gen de fenomene ar rezulta, astfel, dintr-o combinatie de educatie si cultura.

„Nu e vorba de un deficit cognitiv, ci un deficit de cunoastere. De aceea, oamenii aceia trebuie educati, trebuie sa aiba parte de informatiile corecte”, a conchis psihologul.

La Cluj se afla in plin proces de distribuire 453.823 carduri nationale de asigurari sociale de sanatate.

Foto: ziarulunirea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *