In vizor

Scandalul câinilor fără stăpân din Apahida. Primarul Fati: „Nimeni nu îi eutanasiază, nimeni nu îi omoară”

Iubitorii de animale din județul Cluj s-au mobilizat într-un număr foarte mare pentru a-l împiedica pe primarul comunei Apahida Grigore Fati să demareze acțiunea de ridicare a câinilor fără stăpân. Aproape toate Asociațiile din județ care luptă pentru drepturile animalelor îl consideră acum pr primarul Fati inamicul numărul unu. 

Toată această acțiune de protest demarată în mediul online a pornit după ce pe pagina de Facebook a Primăriei Apahida a fost postat un anunț potrivit căruia începând de azi va demara o campanie de ridicare a câinilor fără stăpân de pe raza comunei. 

„Primăria comunei Apahida, în colaborare cu un operator privat autorizat, va demara în data de 27 ianuarie 2021 o campanie de ridicare a câinilor fără stăpân de pe raza comunei. Vă rugăm să tineți animalele pe care le aveți în interiorul proprietăților dumneavoastră. Toți câinii identificați care nu au cip vor fi ridicați. Toți câinii identificați care au cip vor fi ținuți într-un spațiu special destinat, iar proprietarii acestora vor fi amendați și chemați să îi ridice. Vom trata cu maximă responsabilitate acest subiect și vom continua pe tot parcursul anului acest gen de acțiuni pentru a elimina riscul pe care problema câinilor fără stăpân o generează pentru locuitorii comunei”, este mesajul semnat de primarul Grigore Fati.

Imediat toți iubitorii de animale s-au activat și au contestat această acțiune, convinși fiind că toți acești câini adunați de pe străzi vor fi autanasiați. După numeroasele solicitări venite din partea asociațiilor și a cetățenilor, Primăria a dezvăluit că a închheiat un contract cu Asociația ”Adăpostul meu”.

„Campania de ridicare a câinilor fără stăpân pe care o demarăm mâine nu este una de amploare, este una țintită pentru zonele identificate cu câini recunoscuți cu comportament agresiv, în urma plângerilor înregistrate de cetățenii comunei. Operatorul privat este Asociația “Adăpostul meu” din Sebeș. Știm că nu este cea mai bună soluție, dar este un răspuns la o situație care necesită rezolvare imediată”, a transmis Primăria.

Cinci dintre cele mai importante Asociații din județ care luptă pentru protecția animalelor au dezvăluit faptul că au contactat în noiembrie Primăria și prin intermediul unui avocat au depus o petiție în care semnalau situația câinilor din comuna Apaqhida. Aceștia au primit un răspuns abia în 25 ianuarie în care li se comunica faptul că va începe campania de ecarisare din februarie. Dar o zi ai târziu, a fost postat anunțul privind campania de ridicare.

Ziar de Cluj l-a contactat pe primarul Fati care a ținut să precizeze că acești câini nu vor fi eutanasiați, ei vor fi adunați și dus în  adăposturi de Asociația cu care au încheiat un contract. 

„Este o acțiune normală de colectare a câinilor fără stăpân din comuna noastră, un număr mai redus acum. Avem contract. Ei sunt autorizați. Au venit cu tranzhilizante. Îi iau, îi duc la adăpost unde îi gestionează. Nimeni nu îi eutanasiază, nimeni nu îi omoară. acolo sunt și reprezentanți de la asociațiile iubitorilor de animale. Și eu am câine acasă, am și cinci pisici. Nu se discută de eutanasiere. Cei de la Asociație îi adună, îi duc, îi deparazitează și așteaptă să meargă cei care fac scandal să îi ia să îi adopte”, a declarat primarul Grigore Fati.

În 2018, atât publicația Adevărul cât și presa locală din Alba relata că activitatea de gestionare a câinilor fără stăpân în judeţul Alba pare să aibă coordonatele unei afaceri de familie. Firme şi o asociaţie erau legate direct sau indirect, de numele directorului Direcţiei Sanitar-Veterinare Alba de atunci, Ioan Martin. Firmele și asociația avea contracte cu sume semnificative, încheiate cu administraţii locale din județ.

Primăriile nu mai pot încheia contracte pentru gestionarea câinilor fără stăpân cu societăţi comerciale. Prin urmare, în 2017 a fost înființată Asociaţia ”Adăpostul Meu” avându-i asociați pe Ioan Martin sr. ( medic veterinar), Diana Olivia Martin (soţia lui Ioan Martin jr, fost director al DSVSA Alba susținut de PSD) şi Goron Arsante, preciza publicația Alba24.ro.

În 2020, Asociația Adăpostul Meu a ajuns să asigure servicii de gestionare a câinilor fără stăpân la Turda, la un preț de 500 de lei pe câine.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *