Scandalul “colindei antisemite” ia amploare si nuante noi. 50.000 de lei, amenda pentru TVR

Difuzarea la TVR3 a unei colinde ale carei versuri au fost considerate ca defaimatoare la adresa evreilor a starnit astazi o avalansa de reactii. Diverse institute, organizatii si chiar Comisia de Cultura a Senatului au remis pozitii vehemente in care cer tragerea la raspundere a vinovatilor. Directorul centrului implicat in organizarea emisiunii si-a cerut, in sfarsit, scuze membrilor comunitatii evreiesti. TVR a primit astazi o amenda de 50.000 de lei de la Consiliul National al Audiovizualului (CNA) pentru acest incident. Reprezentantii postului public de televiziune au dat astazi socoteala in fata consiliului si au declarat ca regreta “scaparea” pe post a colindei. Potrivit paginademedia.ro acestia au tinut sa precizeze ca a fost playback si ca Tiberiu Groza a fost cel care a ales cantecul. Sanctiunea a fost propusa de catre Laura Georgescu, președintele CNA, si a “trecut” cu sapte voturi pentru si unul împotriva. Razvan Bucuroiu, directorul postului TVR 3 a anuntat ca a inceput o acheta interna in acest context.
 „Imi pare extrem de rau ca asemenea imagini au fost difuzate pe unul dintre canalele SRTV. TVR 3 a fost un canal curat si este. Nu ne puteam gandi ca un asemenea lucru se putea petrece. A fost acea emisiune de lansare a noilor culori a TVR 3”, a explicat acesta.
Specialistii au insa explicatii surprinzatoare asupra originii versurilor. Etnologul Aurel Bodiu de la Universitatea „Avram Iancu” din Cluj-Napoca are o ipoteza inedita asupra originii versurilor controversate.
“Sunt versuri autentice, nu e facatura, asa le-au gandit cei care au compus colindele acestea, in urma cu multe sute de ani. De cand e lumea crestinii ii invinuiesc pe evrei pentru moartea lui Isus, insa nu se refera la poporul evreu, cu atat mai putin la cel de acum, ci la preotii si fariseii care l-au rastignit. Am cules si eu sute de colinde care contin acest cuvant, insa nu le-am considerat niciodate peiorativ. Adevarul este ca in Transilvania nu se cunostea cuvantul “evreu”, ci doar “jidov” care provine din limba maghiara”, explica specialistul.
Bodiu sustine ca in nici un caz colinda in cauza nu a fost compusa dupa cel de-al doilea razboi mondial si ca nu are cum sa faca referire la Holocaust.
“Colinda nu e de acum, ci de sute de ani. E un act de poezie savarsit de oameni simpli, e o colinda religioasa compusa de preoti de la tara care nu stiau multa carte. Cred ca s-a exagerat mult si nedrept spunandu-se ca ar fi antisemita”, conchide etnologul.
Cantaretul de muzica popular Aurel Tamas spune ca a fost foarte uimit sa afle ce s-a intamplat si ca vinovatii trebuie sa isi asume fapta.
“Sa le fie rusine celor care au facut treaba aceea! Domnul Groza e platit din bani publici, daca ai o asemenea misiune ca a dansului trebuie sa ai grija cu treburile astea.Eu ma feresc mereu de asa ceva, nu vreau sa par niciodata extremist, e o treaba gingasa. Am avut concerte si in Israel, acum vin de la Milano, dar nu am avut niciodata asemenea probleme. Trebuie sa acceptam mesaje horthyste sau hitleriste? Eu zic ca nu. Fiecare trebuie sa plateasca pentru ce a facut. Oamenii care au cantat pentru ca au acceptat asa ceva, Tiberiu Groza pentru ca a ales o asemenea oroare din toate frumoasele noastre colinde transilvane si cei de la televiziunea publica pentru ca nu au fost atenti ce dau pe post. E mare pacat ca s-a intamplat asta acum, in pragul sarbatorilor!”, a declarat cantaretul.
Reactiile dupa transmisiunea TVR au continuat sa apara pe tot parcursul zilei de astazi. Ambasada Statului Israel la Bucuresti si-a exprimat consternarea in acest caz, calificand drept  "foarte ingrijorator faptul ca un astfel de colind a aparut in media romaneasca, in special la TVR".
"Date fiind eforturile depuse si de Guvernul Romaniei si de cel al Statului Israel de a combate xenofobia, rasismul, antisemitismul si discriminarea in toate formele, ar trebui sa fim alarmati de astfel de manifestari care ar putea da un impuls sentimentelor antisemite din Romania", spun oficialii israelieni.
Comisia de Cultura a Senatului Romaniei a remis un  comunicat adresat organelor de ancheta, CNA si Ministerului Culturii in care apreciaza difuzarea colindei “”vadit anti-semite” drept o “eroare grava”.
  “Desi a fost vorba despre o transmisie in direct, lipsa de reactie a prezentatorului si a participantilor la emisiune nu poate fi trecuta cu vederea. Pe de alta parte, este de neinteles ca un ansamlu artistic (Dor Transilvan) si o institutie de cultura (Centrul Judetean de Conservare si Promovare a Culturii Traditionale Cluj - CJCPCTC) sa aiba in repertoriu si sa promoveze piese de o asemenea factura. In consecinta, solicitam Ministerului Culturii sa ia masurile necesare pentru ca astfel de situatii sa nu se mai repete. De asemenea, solicitam CNA sa analizeze, in acest caz, eventuala incalcare a legislatiei audiovizuale, iar organelor de ancheta, incalcarea legislatiei privind combaterea antisemitismului. Nutrim speranta ca aceasta gafa a postului public de televiziune nu va impieta asupra indelungatelor si trainicelor relatii politice si culturale dintre Romania si Israel”, arata oficialii din Senat.
Oficialii Centrului pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului (CMCA) au elaborat si ei un comunicat in care isi exprima consternarea fata de colindul de la TVR 3 si mai ales fata de lipsa de reactie a prezentatoarei emisiunii.
“Este revoltator ca nici moderatoarea si nici participantii la emisiune nu s-au sesizat asupra textului profund antisemit care incita la arderea evreilor”, sunt de parere acestia. “Descalificant este si comunicatul dat publicitatii de TVR 3 dupa ce Revista 22, Grupul de Dialog Social si Hotnews.ro au remarcat antisemitismul fara margini promovat de Televiziunea Romana. Modul in care TVR 3 incearca sa se distanteze de efectele faptului ca realizatorii emisiunii au transformat TVR-ul intr-o platforma de distribuire a antisemitismului de tip religios este un aspect care nu poate fi tratat cu intelegere. Colindatorii care canta astfel de colinde, in timp ce isi fac semnul crucii, nu au nimic cu spiritul crestinesc care indeamna la dragoste intre oameni si nu la arderea “jidovilor”. Iar cei care permit astfel de manifestari antisemite nu au ce cauta in institutiile publice ale statului”, adauga reprezentantii centrului.
La final, acestia se adreseaza presedintelui si premierului tarii noastre, avertizand asupra uneirecrudescente a antisemitismului in Romania”.
“Va rugam sa luati toate masurile necesare, pana nu este prea tarziu, pentru ca cetatenii romani de alta etnie si religie sa nu fie pusi in pericol, pentru ca Romania sa nu devina, din nou, prizoniera unui trecut care i-a distrus o data viitorul”, conchid oficialii CMCA.
Tiberiu Groza a postat astazi un comunicat pe Facebook “constatand cu mare regret inflamarea mass mediei si a reprezentantilor comunitatii evreiesti din Romania privitor la transmiterea pe postul TVR3 a colindului interpretat de ansamblul folcloric Dor Transilvan, considerat a fi un colind antisemit”. Directorul CJCPTPC a relatat din nou cum a trimis in prealabil CD-ul cu 26 de colinde celor de la TVR Cluj si cum a ales-o pe cea incriminata pe motiv ca e scurta si nu a mai fost difuzata.
“Desi le-am ascultat de multe ori, nu am realizat ca ele pot sa ofenseze o comunitate pentru care am tot respectul. Cu patru ore inaintea emisiunii, am trimis, la cererea realizatorilor TVR, CD-ul si propunerea cu colindele. Se pare ca nici realizatorii emisiunii nu au descoperit nimic nepotrivit si au acceptat colindele propuse. Nici dupa incheierea emisiunii, nimeni dintre cei prezenti nu a realizat ca s-ar fi produs o gafa. Si asta nu pentru ca am fi obisnuiti cu mesajele antisemite, ci pentru ca nimeni nu a considerat vreodata ca aceste colinde si colindatul ar putea contine ceva rau sau periculos. Cred ca e limpede pentru oricine ca nici colindatorii, nici eu, nu ne-am dorit un asemenea incident si o asemenea mediatizare negativa. Cu atit mai putin echipa TVR3, care cunoaste foarte bine consecintele unei asemenea situatii”, a explicat Groza.
Directorul  a povestit din nou cum, atat el, cat si membrii ansamblului RATUC, au a vizitat Auschwitz-ul  de mai multe ori.  De asemenea, a invocat in favoarea nevinovatiei sale faptul ca “la pupitrul de coordonare a emisiunii se afla in acel moment un urmas al unui supravietuitor al Holocaustului”. Este vorba de Adrian Roca Rozenberg, director adjunct si producator la TVR Cluj.
“Sigur, poporul evreu - care a suferit cumplitele atrocitati pe care nici astazi nu-mi pot explica cum au fost posibile - are o mare atentie si sensibilitate pentru orice lucru care poate constitui o primejdie. Durerea si spaima s-au intiparit adanc in constiinta oamenilor si este absolut de inteles. Tocmai de aceea inteleg reactia comunitatii si regret nespus ca s-a intimplat aceasta gafa. In numele membrilor ansamblului Dor Transilvan si al meu, in calitate de manager al Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj cer public scuze comunitatii evreiesti din Romania si celor care s-au simtit ofensati de versurile colindului”, a mai spus Tiberiu Groza.

Comentarii

Fost membru al ...

09.01.2014 01:51

Vreţi să cunoaşteţi mai multe despre Tiberiu Groza, fostul director de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea culturii Tradiţionale cluj, intraţi pe site-ul instituţiei, sau mai bine formaţi pe Google,"Buletin informativ nr. 68, martie-aprilie 2013", tipărit sub egida aceastei instituţii şi a Consiliului Judeţean Cluj, pag. 30-36. Nici după solicitarea Comisiei de cultură-învăţământ a Consiliului Judeţean, de a acorda dreptul la replică, conform legilor în vigoară, acest domn nu a respectat hotărârea comisiei. A tipărit câteva exemplare, pe care le-a distribuit autorului şi membrilor din comisie, precum şi la vreo două instituţii din ţară şi alte patru-cinci aşezăminte de cultură din judeţul Cluj, încercând să păcălească comisia, dar şi petiţionarul, cu tot felul de tertipuri, de peste doi ani, neputând prezenta borderourile de expediere al publicaţiilor expediate conform declaraţiilor sale. Şi-a însuşit un proiect, pe care s-a semnat "Coordonator de proiect: Tiberiu Groza". Dar puteţi afla mai multe detalii citind articolul.

Ana

13.12.2013 13:23

Tiberiu Groza este platit din bani publici ca si director la Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj , iar activitatea lui se rezuma doar la ansamblul " DOR TRANSILVAN ". El are o orchestra profesionista in subordine ,ce-a cautat la un post public cu acest ansamblu de amatori sa se faca de rusine .

pensionar sarac

13.12.2013 10:44

Ar fi bine daca s-ar interveni si la mecurile de toate felurile ,unde cei fara multa cultura, dar educati la tv ,de uni care nu pot suporta alte nationalitati, indeamna la ura rasiala.Stiu ca mai demult se dadea paine si circ, saracilor dar azi manie primim numai circ si ura, ca paine nu mai avem pentru milioane de someri, saraci.

Tiberiu Groza

13.12.2013 01:52

Stimata doamna Florentina Tatar,
Va felicit pentru modul obiectiv si echilibrat al articolului dumneavoastra.Din punctul meu de vedere este cel mai bun articol realizat pe acest subiect. Multumesc.

Adauga comentariu