SCANDALOS! Mancarea bolnavilor internati in sectiile Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj este transportata in conditii MIZERABILE! Urmareste circuitul TOXIC filmat cu camera ascunsa!

Sistemul sanitar din Romania este infectat de foarte multi ani cu virusul incompetentei celor care sunt chemati sa administreze bugetele sarace ale unor spitale in a caror infrastructura nu se investesc niciodata suficienti bani.

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj a picat de cateva luni pe mainile unei echipe administrative, in frunte cu doctorul in economie, Petre Susca, a carei viziune manageriala pentru salvarea de la un iminent faliment a acestui mastodont care cuprinde peste 30 de cladiri distincte, se rezuma la sintagma „de unde mai taiem?”. Atat.

„Felcerul” Susca si ceilalti „macelari” din conducerea Spitalului Judetean Cluj, puternic sustinuti de Ministerul Sanatatii si de universitari de calibru ca neurochirurgul Stefan Florian, s-au apucat serios de „taiat” linii de garda, paturi si destine...

Peste noapte, asa cum Ziar de Cluj a prezentat in doua articole succesive, aici si aici, viata unor medici, care oricum se abtin cu greu sa nu le ia urma celor 20.000 de colegi plecati in ultimii ani peste granite, a fost bulversata de interventia brutala a conducerii SCJU.  Aceasta, prin „masurile de organizare-reorganizare  pentru eficientizarea activitatii si reducerea costurilor”, a dat peste cap circuitul de ingrijire a bolnavilor in mai multe clinici universitare.

De la 1 septembrie 2014 au fost desfiintate garzile de la clinicile de: Oftalmologie, Diabet, Reumatologie, Dermatologie, Chirurgie Buco-Maxilo- Faciala I si o linie de garda de la Chirurgie 1.

Medicii rezidenti s-au trezit peste noapte cu decizii prin care au fost obligati sa faca garzi neplatite, tratand cazuri grave, fara a mai beneficia de expertiza unor medici specialisti care sa-i sustina. Unii dintre ei s-au transformat in „casuta vocala” si ii trimit la plimbare pe pacientii care suna la telefonul clinicii pe linia de garda cu mesajul: „Ne pare rau, nu va putem ajuta cu sfatul unui medic specialist, reveniti maine la clinica intre orele...”

Asta in cazul in care mai apuca ziua de maine... am adauga noi, mai ales ca bolnavii, suferinzi de diabet, spre exemplu, sunt dependenti de interventia rapida a unui medic competent si cu experienta in situatii critice.

Mandatul conducerii Spitalului Judetean a inceput asadar sub semnul „ghilotinei”, lama masurilor asa zis reformatoare intrand adanc in trupul si asa mutilat al medicilor, care s-au  vazut pusi sub presiunea indeplinirii unor cifre si indicatori de performanta scosi din pix, ca si cand ar lucra in abatoare, nu in spitale. 

Nu trebuie sa fii expert in management ca sa vezi cu ochiul liber ca prioritatile conducerii Spitalului ar fi trebuit sa fie cu totul altele. Sunt multe clinici care se afla intr-o stare avansata de degradare, nu trebuie sa mergeti decat la Clinica de Oftalmologie sa vedeti cum arata acoperisul sau rugina de pe caloriferele din fata camerei de garda. Intrati in sala de asteptare unde bancile si scaunele sunt de pe vremea lui Stalin. Daca nu v-a pierit cheful de viata deja, traversati la Clinica de Dermatologie sa trageti o gura de aer plina de miros de mucegai care  te „trazneste” de la intrare, si exemplele pot continua la nesfarsit...

Infrastructura distrusa a clinicilor reprezinta doar partea mai vizibila a problemelor grave care afecteaza zilnic bolnavii tratati pe cele 1.770 de paturi ale spitalului.

Un bolnav a observat, Ziar de Cluj a investigat

Un pacient care citeste Ziar de Cluj si care „si-a facut veacul” in mai multe clinici din cadrul SCJU din cauza unor afectiuni complexe ne-a atras atentia printr-o scrisoare trimisa pe mail ca ar fi cazul sa urmarim circuitul prin care se transporta vasele cu mancarea pentru pacientii din Clinica Medicala II, ORL, Chirurgie II, Reumatologie. Atent la detalii, sarmanul bolnav ne-a marturisit ca, dupa ce a vazut cu ochii lui in ce sunt depozitate alimentele pentru bolnavi si pe unde circula carucioarele cu vasele pline si mai apoi goale, nu a mai pus gura niciodata pe mancarea venita de la spital.

Timp de 2 saptamani am investigat cu atentie modul in care este construit sistemul de distribuire a hranei calde pentru bolnavii din aproape 20 de cladiri care apartin Spitalului Clinic Judetean. De fapt, in loc de sistem am gasit haos, lehamite si o mizerie indescriptibila.

Urmariti cu atentie filmul evenimentelor din zilele de 6, 9 si 10 octombrie, derulat cu ajutorul imaginilor video si a fotografiilor in zona Palatului Nou de pe strada Clinicilor (Medicala 2, Orl, Chirurgie 2, Reumatologie)

Sterilizare prin jeg si rugina

ZIUA 1: marti 6 octombrie, intervalul 11.10- 12.00, intalnirea de gradul 0 cu cele trei carucioare ruginite, acoperite cu doua cearsafuri si un tol mizerabil.

Am intrat plin de curaj prin spatele Clinicii Medicala II la indicatiile precise ale pacientului. Forfota multa, circulatie sugrumata de ambulante care trebuie sa circule pe strazile inguste si pline de gropi din spatele Palatului Nou, asa cum a primit denumirea aceasta cladire cu foarte multi ani in urma. Patrundem pe un coridor ingust, mizerabil, pe jos, o pereche de botosei folositi, ajung rapid in zona de la parter rezervata Clinicii de Reumatologie.

Puhoi de lume... oameni lipiti de perete. Identific imediat trei carucioare, unul este inca gol (aveam sa aflu mai tarziu ca era rezervat vaselor care veneau de la Diabet) si doua acoperite cu un cearsaf patat cu o substanta galbuie. Nu trec decat cateva secunde si cum se poate vedea lesne din imagini.

Pe langa vasele goale, trece triumfator un asistent medical cu o trusa in care are materiale sanitare.

Timpul trece greu, mai ales pentru cele 4 femei care par a fi infirmiere. Le aud injurand apasat soferii care intarzie. Se face ora 11.40 si apare o alta infirmiera de la capatul coridorului care cara un alt carucior intr-un zdranganit infernal de vase. Ajunge gafaind langa colegele care se grabesc sa iasa afara pentru a se racori, tragand dintr-o tigara pana vine „papucul”. Ma uit atent la al treilea carucior, partea superioara este complet ruginita. Vasele sunt inscriptionate cu vopsea rosie, se distinge clar, CH 1, de la Chirurgie 1 si ORL, sunt foarte scorojite si ruginite pe alocuri. Aspectul exterior deplorabil al butelcutelor este „salvat” de un pled slinos care troneaza fara jena peste vasele din care au primit mancarea pacientii. La un interval foarte scurt de timp, de pe scari coboara o infirmiera durdulie care taraie pe langa carucioarele cu vase, avand pe chip o seninatate angelica, sacul cu...gunoi menajer.

Sunt norocos, aproape de ora 12 mai trece un asistent medical pe langa carucioarele cu vase, pe acelasi coridor, cu o trusa medicala in mana care contine instrumente probabil, fooooartee sterile.

Ora 12.03. Vine Dacia „ Papuc”,CJ-94 SJU. „Ma, unde-ai fost, cat ii ceasu?”

 

Masina a intarziat inacceptabil pentru cele trei infirmiere care au asteptat de la 11.15 omorandu-si timpul cu mici barfe despre cine cu cine s-a mai cuplat prin spital. La un moment dat una dintre ele se arata preocupata ca se „raceste mancarea”. La cateva minute dupa ora 12 apare si bolidul. Filmez cu nesat.

Dacia este ponosita tare, femeile arunca vasele golite de mancare de-a valma in „Papuc”, in spate nu este nici macar o folie pusa pe grilajul de lemn negru de murdarie. Pe strada ingusta dinspre Centrul de Diabet apare o alta infirmiera gafaind vizibil cu vasele zdranganind lugubru. Mi-a venit in minte Radu Gheorghe...Danga-langa, suna-n asfintit talanga.

Ma intorc pe coridor sa vad daca cele doua cearceafuri murdare au plecat impreuna cu vasele si inspirat se opresc la spalatorie. M-am linistit, cearsafurile au ramas pe loc, agatate de carucioare, asa cum se poate remarca foarte lesne pe filmare.

Plec cu gandul ca trebuie sa revin peste doua zile, de data aceasta, dimineata, sa ma asigur ca nu am visat sau ca intamplarile din acea zi de 6 octombrie, au stat sub semnul paranormalului.

 

Vasele, langa sacii "Pericol Biologic"

 

ZIUA 2: joi, 9 octombrie, ora 7.10-7.30, aceeasi locatie, Dacia „Papuc” Reloaded, aceleasi cearsafuri murdare, in plus apar sacii „PERICOL BIOLOGIC”

M-am reintors cu entuziasm la locul faptei si intr-adevar, asa cum speram, lucrurile s-au „imbunatatit” simtitor. In primul rand, dupa cum se poate vedea pe imagini, aceleasi cearsafuri murdare si nelipsitul pled pestilential, care acopereau  vasele goale marti la pranz, isi pastrasera locul de cinste si doua zile mai tarziu, in dimineata zilei de joi, 9 octombrie. Rugina de pe tablia care are contact direct cu vasele unde se depoziteaza mancarea suferinzilor apare mai clar in lumina neonului.

Mi-a sarit complet somnul din nari in clipa in care am vazut la nici doi metri de carucioarele cu vase cum tronau ditamai sacii cu lenjerie proveniti de la saile de operatii din sectiile Palatului Nou. Pe unul dintre cei 10 SACI pe care scrie mare PERICOL BIOLOGIC se poate vedea si provenienta salilor de unde vine lenjeria, Clinica ORL.

 

Soseste la ora 7.30, nu stiu daca „la tanc”, acelasi „junghi” de Dacie „Papuc”. Scenariul cu infirmierele se repeta, sunt putin disperat, tolul si unul dintre cearsafuri a disparut, unul ramane atarnat de unul dintre carucioare. Nu stiu de ce, incepe sa ma roada stomacul, dar sigur nu de foame.

 

Atentat la sanatatea pacientilor

 

ZIUA 3: vineri, 10 octombrie 2014, ora 7, Cum sa ne bagam picioarele in mancarea bolnavilor din Spitalul Clinic Judetean Cluj... 

Circuitul toxic al vaselor in care se transporta mancarea catre bolnavii din clinicile administrate de Spitalul Judetean, un adevarat atentat organizat la sanatatea pacientilor, a putut fi urmarit in toata hidosenia si absurditatea lui in imaginile postate mai sus.

Curiozitatea m-a indemnat sa filmez in dimineata zilei de 10 octombrie si locul de unde pleaca mancarea catre clinicile SCJU, bucataria spitalului. Acest fragment video chiar nu are nevoie de sunet, imaginile sunt foarte concludente.

Totusi, de „amorul artei”, si pentru ca managerul Spitalului, Petre Susca, ingaduie ca transportul hranei calde pentru pacientii din cele peste 20 de sectii sa se desfasoare in aceleasi conditii si circuit ca pentru porci, trebuie sa stiti ca tanarul din imagini care isi baga picioarele in papucul plin cu mincare a facut acest gest fiind un „galanton”. Se poate vedea cum duduia din apropierea tanarului, amabila si plina de gratie, se oferise sa paseasca dumneaei prima printre vasele pline cu mancarea destinata  „animalelor”, pardon, bolnavilor din spital.

Cum sa nu apreciezi in ziua de astazi politetea si eleganta mai ales cand se manifesta in circumstante atat de speciale!

 

"Cotete" care transporta orice

 

Sistemul de transport si distributie al hranei calde si a vaselor se desfasoara in aceleasi conditii in TOATE clinicile si sectiile Spitalului Clinic Judetean Cluj.

 Masinile care transfera mancarea bolnavilor transporta ABSOLUT ORICE.

La toate sectiile din SCJUCJ aceleasi masini duc mancarea pe sectii. Toate sunt la fel, Dacii Papuc vechi, intr-o stare avansata de degradare.

La Cinica de Endocrinologie (sectia de unde a plecat sa salveze Spitalul Judetean si doamna doctor Cristina Ghervan, Directorul Medical), in pavilioanele Neurologiei, la Boli profesionale merge de obicei masina cu numarul CJ 27 SCA. Laboratorul de Sanatate Mintala din zona Grigorescu este deservit de autovehicolul Dacia  CJ 93 SCJ.

La Palat, adica la Medicala 2, Orl, Chirurgie 2, Reumatologie de obicei vine CJ 94 SCJ. La restul sectiilor ce se afla in curte (Chirurgie1, Nefrologie, Ginecologie I, Medicala 1, Oftalmologie, Dermatologie) descarca si incarca de obicei Dacia cu numarul de inmatriculare CJ 95 SCJ.

 „Cotetul ” CJ 92 SCJ este Dacia care transporta lenjeria murdara si curata. Mai este o masina cu nr CJ 88 SCJ, tot Dacie, care mai mult transporta alimentele, cartofi, morcovi, mere etc.

Am spus de obicei, deoarece atunci cand o masina se strica, sau un sofer este in concediu, va dati seama ca totul se da peste cap... si se cara totul cu ce este disponibil.

Indiferent daca masina respectiva a transportat saci pe care scrie pericol sau materiale sanitare, poate duce fara niciun fel de probleme felul 1, 2 si desertul bolnavilor nerabdatori sa contacteze o toxiinfectie alimentara. Asemenea afectiuni au fost din belsug de-a lungul timpului, din motive care se deslusesc si cu aceasta ocazie.

Ziar de Cluj cere Ministerului Sanatatii sa demita in regim de urgenta Conducerea Spitalului Clinic Judetean Cluj!

 

Nu e nevoie de explicatii, ci de demisii!

 

Aceasta investigatie nu are nevoie de concluzii. Solicitam public ministrului Sanatatii, Nicolae Banicioiu, care s-a dovedit operativ in aceasta toamna in mai multe situatii delicate din sistemul de sanatate, sa demita in regim de urgenta responsabilii Spitalului Clinic Judetean de Urgenta, condus de incompetentul si iresponsabilul manager, Petre Susca.

Cerem in acelasi timp o ancheta, transparenta, nepolitizata a conducerii Directiei de Sanatate Publica si a Directiei Sanitar Veterinare, care sa gaseasca solutiile necesare ca punctul 4 din viziunea bombastica afisata pe siteul Spitalului Judetean Cluj  Respect pentru demnitatea personala a pacientului sa nu ramana un slogan pe hartie, ci sa poata fi regasit in practica si prin modul in care este transportata si depozitata hrana calda catre capataiul bolnavului.

Ii dorim domnului manager Susca vizionare placuta si il rugam frumos sa comande o portie buna de mancare de la bucataria Spitalului, care sa ii ajunga pe masa dupa ce a parcurs in prealabil circuitul descris mai sus, unde au acces bolnavii din Clinica Medicala 2.

Stim ca este un domn generos, de aceea il rugam sa ii invite la masa si pe membrii Consiliului de Administratie, in frunte cu profesorul Florian, si, neaparat, degustarea sa se faca in prezenta doamnei conferentiar Ghervan, care este o sensibila si jumatate. Pofta buna, tuturor!

Comentarii

contribuabil naiv

13.10.2014 18:32

Atata vreme cat hotia de genul "lucrez la stat ca sa-mi pot transfera pacientii la clinica privata" (vezi hotul de Lucan si altii...) tot asa va merge in tara asta plina de contribuabili fraieri. Bine ca platim o groaza de bani pt bugetul de sanatate iar daca ai vreo problema ajungi sa te tratezi tot la clinici private, pe bani frumosi din propriul buzunar. Daca am fi "condusi" de oameni responsabili s-ar introduce asigurari de sanatate individuale ca in SUA si n-ar mai permite hotilor sa saraceasca bugetul spitalelor de stat. Va felicit ca v-ati sesizat, dar incercati sa nu va lasati amagiti de promisiuni mincinoase, ca nu prea cred ca vor reusi sa schimbe ceva in acest sistem ticalosit.

Delia

13.10.2014 18:40

Avai, sa mai spun in ce farfurii slinoase de plastic ciobit se serveste mancarea la Medicala I? Sa mai spun cum iti gasesti bolnavul care zace la terapie intensiva si nu se poate intinde catre noptiera dupa mancare, cu mancarea la un metru de el si felia de paine pe noptiera? Sau mai rau, cu farfuria direct pe piept, fara a se autosesiza nici o asistenta ca nu poate manca singur si sta asa pana vin rudele sa-i ia farfuria de pe piept?? Mancarea este exact pentru porci, servita in troaca pentru porci. Si nu doar mancarea lasa de dorit, ci si comportamentul asistentelor si al infirmierelor, sa nu mai vorbim de tonele de spagi fara de care poti sa zaci linistit in propria mizerie. Imi vine sa urlu cand imi amintesc!

Doru Crisan

14.10.2014 01:17
Care Terapie Intensiva ? Nu mai exista. Au desfintat-o. A disparut si aparatura...o gasesti poate la o clinica privata. Degeaba te internezi ca nu au cu ce sa te trateze...aparatura nu, medicamente nu, ...bunavointa cadrelor medicale exista...dar nu au conditii si dotarea necesara, mai mult am inteles ca le -a taiat din salar pe motiv ca nu sunt pacienti destui....adica nu au facut o anumita norma, un anumit numar de pacienti pe luna.! Dupa cum vedeti nici personalul nu e motivat, Ca pacient intr-o asemenea clinica , ce sa faci...taci si rabzi...dar pina cind?Angiograful, ecograful, radiologia sunt defecte...dar daca dai...ceva...se repara poate chiar instant.

ANONIM

13.10.2014 20:14

Undeva intr-o clinica din Cluj  In sala de asteptate a ambulatorului sunt zece persoane care asteapta sa le vina randul, este ora 10,00 dar nu se intrevad sanse de a incepe consultatiile. Doctorita care trebuie sa inceapa consultatiile s-a dus sa manince pentru ca” simtea ca lesina de foame”. Pacientii, dintre care unii nu mincasera deoarece asteptau sa le fie luate probe de sange, nu lesina, ei au rabdare.Intre timp asistentele se plimba ca bezmeticele,apare si seful clinicii, lumea nu stie la care cabinet sa mai intrebe cand le vine randul, deci toata lumea se afla in treaba.Vorba aceea: fiecare se pricepe “sa bage ziua in noapte” Apare intr-un final si doctorita care acuma nu mai este infometata si intra primul pacient.Al doilea pacient asteapta rabdator sa intre in cabinet dupa iesirea primului pacient cand supriza: iese doctorita in antecamera cu o plasa in mina si incepe o discutie joviala cu asistenta despre atentia care a primit-o de la un pacient: o cutie cu de ciocolata cu visina si o sticla de coniac.Fara jena arata cadourile si face comentarii de genul “nu se mai scrie visine cu ciocolata ca sa nu se interpreteze ca vi si ne, se scrie doar visina”. Apoi se uita la marca de coniac primita si continua glumele in timp ce pacientii stau cuminti in sala de asteptare, o femeie este gravida iar o doamna in varsta este cu cadru metalic. Dar ce conteaza ! Intra al doilea pacient in cabinet, intra si doctorita, pacientul este pus la ecograf, medicii rezidenti isi fac treaba, ea povesteste de zor dar nu se uita la pacient, noroc cu medicii rezidenti. Totusi face efortul de a scrie rezultatul ecografiei facute de rezident si isi pune parafa pe rezultat. Apoi pentru ca a lucrat prea mult incepe sa ii serveasca din cutia cu ciocolata pe medicii rezidenti si dispare din cabinet, din nou.  Urmatorul pacient intra in cabinet, i se face ecografia de catre medicii rezidenti, intra si al patrulea pacient este vazut tot de medicii rezidenti, de doctorita nici urma.De jena, una dintre rezidente merge la doctorita si ii cere parafa care este pusa pe cele doua ecografii fara ca doctorita sa fii vazut pacientii. Noroc cu rezidentii care mai trebuie si ei sa invete ceva. Asta este asistenţa medicala in Romania si ne mai plangem ca avem salarii mici si lucram mult.  

Cris

13.10.2014 20:26

Sunt curioasa cat costa meniul zilnic/pacient si mai mult ca sigur sunt convinsa ca pretul "platit/decontat de la stat" este aproape de oferta firmelor de catering care ar oferi calitate, cantitate si conditii mai bune de transport. Sa va fie rusine medicilor si managerilor care conduceti aceste spitale renumite in tara si va bateti joc de sanatatea care le-a mai ramas bietilor pacienti. Celorlalti, multa sanatate!

cineva

14.10.2014 01:31

Hei hei hei....stai asa ca nu medicii sunt vinovati pentru mancarea primita...te-ai gandit ca poate si ei mananca din acelasi loc??

Cris2

14.10.2014 08:40

Susca: Nu, dar sa stiti ca mancare am mancat si e foarte buna. Alocatia de hrana pentru mancare e 7 lei pe zi, va dati seama? 7 lei pe zi si sunt trei mese.

ana

16.10.2014 20:10

meniul zilnic pe pacient trebuie sa fie undeva intre 10 si 15 ron

Calin Macarie

13.10.2014 20:35

HACCP este un standard care trebuia implementat inca din  2005-2006 daca nu ma insel ! Unde este conducerea DSP si ANSVSA ? In cate localuri din Cluj Napoca este implementat ?

Emanuela Ungure...

13.10.2014 21:42

     Aveti perfecta dreptate domnule ziarist. Si eu am fost internat zilele trecute la Chirurgie II pentru o operatie banala si am stat o saptamana in spital. Nu numai ca mancarea e proasta dar e si putina. Eu sunt un norocos, nu m-am atins de ea, mi-au adus ai mei de mancare, dar ma intreb ce se fac cei care nu sunt din Cluj. Dar nu despre asta vreau sa discut ci propun un alt subiect. Ma gandesc sa povestim de pilda despre CUM SA MANIPULAM PRIN OMISIUNE SI TRUNCHIERE. CE ziceti?E un subiect actual, metodele fiind folosite acum de politicieni, oameni de afaceri, persoane publice , etc., si de pupincuristii si lingaii care ii servesc, adica si de Dvs. Pot sa va spun si de ce va includ in troaca mafiotilor.Simplu. Toti stim ca sistemul medical romanesc si cel al asigurarilor de sanatate este la pamant. Dar nu de azi de ieri ci de vreo 25 de ani adica cam de cand a inceput sa fie capusat de tot felul de noi activisti de partid cu diploma si doctorat. S-au intabulat cu spitalele de stat si le-au pus la produs in folosul lor si al celor din spatele lor. Si aici includ  toate personajele care au fost pomenite de onor domnia voastra, atat cele pozitive cat si cele negative. Si daca pana acum am fost prea subtil o sa o spun si direct. BOLNAVII AU FOST DESCONSIDERATI SI FURATI IN SPITALE NU NUMAI ACUM SI NU NUMAI DE SUSCA, CI SI DE CIUCE SI DE CATRE PREDECESORII SAI. BOLNAVII SUNT ULTIMA VERIGA DIN ACEST SISTEM FALIMENTAR SI SUNT SACRIFICIUL NECESAR PENTRU BUNASTAREA MAFIEI SPITALELOR.In concluzie, constat ca incercarea Dvs. de a pune tot raul din lume in carca fraierului de serviciu, este inca o limba trasa celor pe care ii sprijiniti. Si nu cred ca e gratuita ceva resturi va pica si voua, dragi hiene !    

nu conteaza

13.10.2014 22:07

Prietene din pacate realitatea e cea semnalata in articol. Cred ca esti putin confuz de la internare...

Emanuela Ungure...

14.10.2014 00:51

Si eu ce-am spus? Ca nu e adevarat? Ba este dar numai o particica nesemnificativa din adevar. Problemele sunt mult mai mari si din pacate sunt scoase la iveala numai cand un mafiot il ataca pe altul. Exista mai demult un termen,"critica constructiva". Dar nici atunci nu insemna mare lucru. Noi ,romanii mergem mai degraba pe stilul "pe ei, pe mama lor!"

Emanuela Ungure...

14.10.2014 00:56

Si nu am inteles pe unde am fost confuz. Daca nu ai fi asa confuz poate nu as mai fi asa confuz. Na c-am facut o tripla confuzie!

Marcu Nicu

14.10.2014 08:18

Asta este la o clinica particulara nu vedeti ca cele doua asistente sa stea la taclale in timpul serviciului ci le vedeati cum spala pe jos sau faceau curatenie prin mizerile acelea .asta demonstreaza inca odata ca nu numai personalul e de vina ci cel ce conduce si permite mizeria asta din spitale ministru .voi ce credeti ca nu stie de ele stie ff bine doar ca il doare undeva de noi doar ei se opereaza la londra germania etc.si personalul angajat care nu are nici cel mai mic respect fata de noi asa cum ia educat sistemul sa ii doara si pe ei undeva de noi asta se numeste educatie cu alte cuvinte.si oricum sunt atat de nesimtiti ca nici macar acest reportaj nu are sa schimbe nimic deoarece cel care ar putea schimba ceva este un mare prieten cu ei cu care isi bea sprizzurile din bani oamenilor saraci si agonisiti cu truda si munca la patroni care nu lasa angajati nici macar sa isi manance mancare linistiti in pauza .sa le fie rusine !!!!!!@@@!

Paula

14.10.2014 09:02

Daca mincarea o mai poti aduce de acasa, in schimb psihologul nu il poti aduce de acasa. La Clinica de psihiatrie nu este nici un psiholog, desi aici e mare nevoie. Toti pacientii sunt trimisi la psiholog pentru evaluare, testari si psihoterapie la privat....pentru a mai stoarce niste bani de la contribuabili. Mai vine o doamna psiholog, din cind in cind , doar pentru cunostinte care face doar testarile pentru comisiile de pensionare sau handicap. De pacientii dementi, alcoolici, depresivi, agresivi, toxicomani nu se ocupa nimeni. Nu exista psihoterapie de grup sau individuala cum se procedeaza in orice spital cu asemenea specific. Cum este posibil ca cea mai mare clinica de acest gen din Transilvania sa nu aiba psiholog care sa se ocupe de acesti pacienti , care pina la urma sunt si ei oameni.Nu mai vorbesc de clinica degradata si mizerabila, lipsa de curatenie, mirosul insuportabil.Un singur lucru este pozitiv...medicii si personalul din subordine este foarte bine pregatit profesional si amabil, dar probabil nu le sunt create conditii de munca normale.

mihai

14.10.2014 13:38

atata vreme cat conducerea spitalului clinic judetean e numita strict politic asa se intampla. si ''doamna'' Monica Costin la fel a fost numita si tinuta in brate de toti politrucii doar pentru ca e sotia sefului de la finante

adina

15.10.2014 15:34

draga mihai ,costin nu a fost si nu este membra de partid surpinzator.Spre informare are 5 fise de post  pentru un singur salar si tu sti asta.Sigur ai o problema pesonala cu ea, te rog sa o rezolvi privind-o in fata si nu sub anonimat.Ai o problema cu firma ca aduci in permanenta in discutie directorul de la finante ?evaziunea nu este permisa draga.Spitalul nu trebuie distrus ,daca traiesti numai din banii de la spital sa sti ca cioburile nu fac intregul perfect.Caracter fara comentarii......

un medic

14.10.2014 13:52

mult adevar in ce s-a prezentat in articol, dar aceste probleme sunt de mult in spitalul judetean nu de cand a vanit susca la conducere. vechea conducere nu a facut nimic pentru cresterea performantei, totul se petrece de mult timp. legat de garzile de la dermatologie si diabet, sunt doar povesti pt prosti, in nici o tara din vest nu se fac garzi sticit pe aceste specialitati, medicul de interne acopera in garda aceste specialitati. este foarte bine ca se fac publice problemele, dar se cam exagereaza

Angajat Spital ...

14.10.2014 16:19

Aveti toata lumea dreptate!Dar nu e conducerea spitalului clinic judetean de vina ci cei care sant In guvernul romaniei si toti care au fost inaintea lor!Deoarece sau primit bani de la U.E. sau Banca Mondiala pentru refacerea distrugerilor care le-am cauzat Impreuna cu ei si cu cei care dupa Revolutie au preluat puterea acestei frumoase tari care se autodistruge.Am distrus economia,intreprinderile si agricultura din cauza puterii din tara noastra si din exterior precum U.E. si Occidentul care au cautat prostime sa fie condusi.Ceausescu cu doua clase ca trenul si un singur partid In frunte cu securitatea au putut conduce aceasta tara la care dupa revolutie am ramas fara datorii.Acesti mari politicieni cu minciuni care mai de care  si promisiuni care mai de care sa-i alegem ca sant mai buni.Zboara din partide In partide si creeaza partide ca rogu-te cu ei va fi mai bine.FRATILOR PANA CAND MAI REZISTAM?DE LA TURCI INCOACE TOTI NE-AU FURAT INDIFERENT CINE AR FI DAR ISTORIA ROMANILOR INTOTDEAUNA A FOST PATATA CU SINGE SI DISTRUGERE DE NEAM!

Mihai Ioanide

15.10.2014 00:09

Ciudat avantul revolutionar de a apara situatia bolnavilor si a mancarii lor acum..Sa stiti ca acea mancare a bolnavilor se transporta asa si acum 4-5 ani, da atunci nu a deranjat pe nimeni...deranjeaza doar modul in care va faceti meseria de ziaristi

marius

15.10.2014 17:18

Hotie mare in acest spital!!Modul in care se i-au concursurile,modul in care sunt luati angajatii e strigator la cer!Totul este o mizerie,care porneste de sus,de la director ingrijiri Monica Costin!Nu inteleg de ce nu intervine nimeni,cum de mai e dna asta acolo???O sa scriu o scrisoare la Bucuresti,o sa ii rog sa se intervina de acolo daca se poate.ca nu se mai poate asa..MIZERIE,HOTIE!!!!

lavinia

15.10.2014 19:27

Concursurile  problema grava....din cite stiu sunt doua presedinte de comisie amindoua au o problema sau organizarea a facut sa strice planurile celor care au cu adevarat o problema cu concursurile....Dorim dreptate dar sa o stim si noi.Si apropo mincarea se duce asa de pe vremea lui Todoran si Ciortea...Toata lumea stie dar este acum o problema acuta si ne intereseaza pacientul.Intrebare cum era pe vremea cind exista taxa si stim bine la cine cind luau examene unii si decidenti schimbau lucrarile si intrau altii?

adina

16.10.2014 14:41

Suntem salvati a trecut peste noi ancheta dsp au fost amendati dir ingrijri sef administrativ si sef aprovizionare.De circuite nu raspunde nici medicul epidemiolog al spitalului nici dir medical.Ne bucuram ca am fost salvati de miine mincarea se va duce cu elicopterul si se vor minca trufe

roxana

16.10.2014 14:47

suntem fericiti, am fost salvati dupa ancheta dsp au fost amendati dir ingrijiri sef administrativ sef aprovizionare, de miine vom duce mincare cu elicopteru si vom minca numai trufe .medicul epidemiolog nu are nici o treaba nu raspunde de circuite......?nici medicul director.....?ce bine bonavii sunt in grija exclusiva a celor de mai sus evrica multumim

troghi

16.10.2014 19:59

fain articol da totusi nu cred ca ati cerut acceptul persoanelor si mai ales copiilor sa le filmati. este sau nu este ?

cosmki

16.10.2014 22:16

Tocmai m-am externat cu fetita din pediatrie 1 , e jale acolo mie rau doar cand ma gandesc , mizerie de nedescris , personal ingamfat , ne tratau ca pe niste animale , rusine celor de acolo , nu va iertt pt cum mi-ati tratat copilul , pt felul urat in care ati tratat-o , fara sa tineti cont ca are 3 ani . CAt o sa ramanem indiferenti ? Asta e viitorul copiilor nostri :(((((

no name

16.10.2014 23:00

Stimate domn reporter de investigatii sub acoperire, daca intrebi orce parinte care si-a internat pruncul in spitalul de pediatrie iti poate spune ca acolo il internezi cu o boala si il externeaza cu alte doua,deasta si recomandarea medicilor cat si a epidemiologilor daca este posibil tratarea lor la domiciliu.Deosebit articolul mi-am pierdut 15 min din viata sa urmaresc aceste filmulete wow....ziaristi lu peste....ai filmat 3 carucioare si infirmiere....senzationalul exista...sa stii ca am auzit de epidemia aparuta in urma acelui cearceaf si chiar si despre intoxicatiile in masa din acel spital datorat bidoanelor sau caruciaoarelor...si sa fie penibilul maxim mai e si camera ascunsa :-)) poti merge si cu caru tv ca tot asa vine papucu si la ginecologiesi la oftamologie etc...oriunde poti intra cu o camera de mana(ca doar e loc public)si poti filma fara sa ascunzi camera, gresia e aceeasi si infirmierele inpreuna cu bidoanele sunt aceleasi,...demascati contracte mafii nu banalitati pe care le poate constata orce nefericit care ajunge in sistemul public. Si apropo uite o idee pt un viitor reportaj, intri in toaleta aceluiasi spital te c..i nu tragi apa si filmezi conditiile insalubre si mizeria...si din toalete.Multa bafta.

clujean

18.10.2014 00:27

NU APAR PE NIMENI. Dar nu aveti dreptate.In nicio institutie nu ai voie sa filmezi, fara acceptul conducerii. Mai studiati problema. Nu sunt medic (sunt doctor in stiinte tehnice), n-am niciun interes legat de cele discutate aici.

eu

17.10.2014 12:27

Aceleasi carucioare, acelasi papuc de 1000 de ani la cluj dar este vinovat SUSCA care este la conducerea spitalului de cateva luni. Oare cat a "incasat" acest ziarist, care se gandeste doar la binele bolnavilor de la cel care ii vrea postul lui SUSCA???

lavinia

18.10.2014 06:57

Susca este de citeva luni  nu a venit cu spitalul de acasa ,asa a gasit ,ce poate face un om in citeva luni la lucruri nefacute de o viata din diverese motive.Capul lui Susca nu va salva spitalul si nici demiterea lui Costin.Susca deranjeaza  a luat decizii care deranjeaza a intrat in achizitii ....oare acum ce a mai deranjat...Greseli sunt nimeni nu este perfect unel tin de bani altele de oameni.Atunci cind Susca a schimbat comoditatea si asa zisa buna intelegere ,deranjeaza,Eu nu sunt aparatorul lui Susca dar vedeti si putinul marele lucru facut a stopat interesele................deranjeaza vrea dreptate deranjeaza................Domnule Susca fa dreptate

Adauga comentariu