In vizor

Scandal la Liceul Sincai: parintii elevilor din clasele primare nu sunt de acord cu mutarea lor intr-o alta cladire

Mutarea elevilor din ciclul primar de la doua scoli de prestigiu din centrul Clujului – Gheorghe Sincai si Emil Racovita – starneste nemultumirea parintilor acestora. Numai de la Sincai ar urma sa fie mutati 253 de elevi intr-o alta cladire, inca nu se stie care, pe motiv ca elevii de gimnaziu si de liceu sunt un exemplu negativ pentru cei mici. Parintii sunt nemultumiti cu aceasta decizie si spun ca vor ajunge pana la Ministerul Educatiei, pentru a o contesta.

Cateva sute de elevi de la Liceul Gheorghe Sincai si de la Colegiul National Emil Racovita vor fi mutati in alte cladiri din oras. Decizia apartine Inspectoratului Scolar Judetean, care sustine ca, in acest fel, elevii din clasele primare nu vor mai adopta un comportament nepotrivit, luand exemplul colegilor de gimnaziu sau de liceu.

Daca elevii de la Racovita vor fi relocati la Liceul Ana Aslan de pe strada Horea, cei 253 de elevi de la liceul Sincai vor fi mutati, cel mai probabil, intr-o cladire de pe strada Dorobantilor. Numai ca decizia starneste nemultumirea parintilor, decisi sa se revolte.

Parintii elevilor de la Sincai sustin ca astazi este programata o intalnire cu directoarea liceului, Smaranda Graur, pentru a discuta aceasta problema. 
Intrebata de aceasta intalnire, directoarea spune ca nu stie nimic si nici nu a auzit de nemultumirile parintilor. 

“Deocamdata, nici unul nu a venit in mod personal sa isi exprime nemultumirea. Pe de alta parte, este o decizie a Inspectoratului Scolar si argumentele pentru care se face aceasta schimbare sunt benefice copiilor. Dincolo de comoditatea unor parinti de a-si duce dint-o parte in alta copilul, important ar fi sa nu uite de beneficiul pe care il aduce copiilor. Faptul ca ii separa pe elevii din invatamantul primar pe cei din invatamantul liceal nu poate fi decat benefic. Sunt anumite comportamente, gesturi, atitudini ale copiilor, ale adolescentilor de liceu care nu intotdeauna pot fi gestionate sau controlate, si mai bine sa-I ferim de aceste situatii”, a declarat directoarea pentru Ziar de Cluj.

Totusi, cele doua scoli nu sunt singurele din oras unde functioneaza acest sistem, de comasare a cursurilor pentru toate ciclurile scolare. Directoarea de la Sincai spune, insa, ca o separare a elevilor este benefica.

“Si Ghibu are doua cladiri, si Rebreanu la fel, daca e sa analizam la nivel de oras, si lucrurile functioneaza foarte bine. Cei din ciclul primar sunt separati de cei din ciclul gimnazial si liceal”, spune aceasta.

Parintii elevilor nu sunt de acord cu aceasta relocare.

“In momentul in care ne-am inscris cu totii copiii la Sincai a fost bataie intre licee sa atraga parinti, fiindca nu sunt destui elevi de mers la scoala. Fiind scoli de centru, abia isi atrag elevi. Ei ne-au invitat la Ziua Portilor deschise, ne-au atras si ne-au ascuns, pana la urma, acest lucru, ca in cele din urma elevii vor fi mutati. Nimeni nu ar dori sa isi duca copilul pe Horea sau in alta cladire din oras. Ce facem cu parintii care si-au adus al doilea copil la Sincai? Unii vor ramane la Sincai, altii pe Horea?

Noi, parintii, suntem destul de inversunati. Am dori sa facem si o petitie, sa ajungem si la Ministerul. Locatia in care ni s-a propus sa ne mutam – o cladire de pe strada Dorobantilor, n.r. – este cu sala de sport in beci, cu igrasie, tavane cazute si asa mai departe. Conditiile sunt putin spus improprii. Nu am fost informati in momentul in care ne-am inscris copiii la scoala. Foarte multi ne-am adus copiii pentru ca este in centru, langa locurile de munca. Nu am stiut ca se discuta acest aspect de trei ani”, a declarat Florin Tira pentru Ziar de Cluj.

Directoarea Liceului Teoretic Gheorghe Sincai spune ca decizia a fost luata de Inspectoratul Scolar Judetean Cluj, iar modul in care vor fi mutati elevii va fi decis de Consiliul de Administratie a scolii, din care fac parte atat parinti cat si reprezentanti ai Consiliului Local Cluj.

“Ca si factor decizional, acesta apartine Consiliului de Administratie al scolii – daca mutarea se va face progresiv, iar anul acesta sa se inceapa cu clasele pregatitoare, sau daca se vor muta toti odata. In momentul in care intervine orice schimbare, prima reactie este respingerea. Sunt convinsa ca, daca vom analiza in profunzime si vom vedea avantajele pe care le au elevii, punctual si specific fiecarei scoli, sunt reactia parintilor ar trebui sa fie una pozitiva. E vorba de o marire a numarului de spatii, pana la urma”, spune directoarea Smaranda Graur.

Valentin Cuibus, seful ISJ Cluj, nu a putut fi contactat pentru a raspunde nemultumirilor transmise de parinti. Cu o alta ocazie, el a declarat pentru Ziar de Cluj ca aceasta mutare se discuta la nivelul inspectoratului de mai bine de trei ani: “In acest moment exista un studiu avansat si e posibil sa facem doua astfel de structuri primare in zona centrala, una sa apartina de Racovita, una de Sincai. Nu vor fi scoli independente deocamdata, ci structuri care cu vor incepe cu clasele 0 – IV.  Vor fi structuri numai pentru invatamantul primar. Incet, incet clasele primare vor merge, unele acolo pe Horea, iar altele in alta structura pe care urmeaza sa o identificam. Liceul Ana Aslan ramane ca liceu. In curtea respectiva sunt doua cladiri, una ramane pentru liceu, cealalta va fi pentru clasele primare de la Racovita si Sincai. S-a si discutat cu Directia Tehnica din Primarie pentru a se realiza un gard in curtea cladirii de pe Horea, astfel incat sa existe o delimitare intre cele doua entitati educative. 2016-2017 vor fi structuri separate in ciclul primar, dar se va merge intr-un sistem esalonat. In acest sens nu va fi mutata clasa a II-a de la Racovita acolo, ci acolo se va incepe cu clasele pregatitoare pentru a nu exista discutii din partea parintilor care sa spuna ca ei vor in acea cladire de pe Kogalniceanu. Cei care vor intra la Racovita si Sincai vor sti ca structura claselor primare va fi acolo pe Horea. In anul urmator va merge pregatioarea si clasa 1 si asa mai departe”, a afirmat Valentin Cuibus, inspectorul sef al ISJ.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *