In vizor

SCANDAL la 5 ani de la desemnarea Timișoarei Capitală Culturală Europeană. Președintele juriului, ÎNGROZIT de incompetența Timișoarei, se întreabă dacă nu ar fi trebuit să aleagă Cluj-Napoca

Steve Green, președintele juriului care a desemnat Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021/2023, începe să regrete faptul că votul său a fost decisiv, în 2016, și datorită lui Timișoara are acum acest titlu. De ce a ajuns la regrete? Chiar el spune, într-o postare pe Facebook, că a fost îngrozit de slaba guvernanță de la nivel local. De altfel, în Timișoara, acum există un conflict (tocmai pe teme de incompetență) între conducerea asociației care se ocupă de derularea acestui proiect și Primărie. Vă reamintim că Timișoara a câștigat în fața municipiului Cluj-Napoca. Presa germană a dezvăluit, anul trecut, că există o rețea dubioasă care stă în spatele desemnării titlurilor de Capitale Culturale Europene, deci, oarecum nu este de mirare faptul că Steve Green a ajuns acum la regrete și nici că municipiul Cluj-Napoca a pierdut în fața Timișoarei.

Postarea lui Steve Green, președintele juriului, care a decis în 2017 că Timișoara va fi Capitala Culturală Europeană 2021/2023 arată astfel:

“Am fost președintele grupului de selecție care a recomandat Timișoara Capitală Europeană a Culturii. După cum arată raportul ședinței, grupul a fost împărțit între doi candidați la recomandarea acelui grup. Votul meu a fost votul decisiv care a dat Timișoarei titlul. Am fost îngrozit de slaba guvernanță la nivel de consiliu. Acesta este doar cel mai recent exemplu. Mă face să mă întreb dacă am luat o decizie greșită și ar fi trebuit să aleg pe celălalt candidat, Cluj-Napoca”.

Ceea ce face Steve Green acum este un soi de circ ieftin, la care nu ar trebui să se preteze un președinte de juriu al unei competiții de o asemenea anvergură. De ce tocmai acum, la cinci ani distanță de la votul decisiv, a luat în considerare faptul că este posibil ca Timișoara să nu dețină capacitatea administrativă pentru acest proiect? De ce nu s-a interesat în 2016 de acest aspect înainte să își exprime votul? Suntem curioși dacă există o modalitate de a retrage titlul? Altfel, regretele sale sunt inutile și tardive.

Regretele lui Steve Green tind și spre o oarecare ipocrizie, dacă luăm în considerare aspectele grave semnalate de presa germană, anul trecut. Potrivit jurnaliștilor din Germania, desemnarea titlurilor de Capitale Culturale Europene are în spate o rețea cel puțin dubioasă. În spatele desemnării Timișoarei se află același sistem, după cum scria Europa Liberă, citând presa germană. Pe scurt, există un grup de experți europeni care se rotesc în diverse roluri, când în juriul de desemnare a orașului câștigător, când în boarduri, când consultanți indispensabili pentru formularea programelor.

Persoanele respective sunt germanul Ulrich Fuchs și olandezul Mattijs Maussen, experți de pe lista Comisiei Europene. Presa germană îi menționează și pe Jiří Suchánek, AgnieskaWlazel și Sylvia Amann. Toți aceștia fac parte și din istoria desemnării Timișoarei drept Capitală Culturală Europeană 2021, termen mutat acum în 2023 din cauza pandemiei.

Aceleași persoane cu care s-au întâlnit toate orașele lansate în competițiile pentru titlul de Capitala culturală europeană figurează și în cazul Timișoarei: Mattijs Maussen a fost consultant pentru alcătuirea bid book, recomandat de Ulrich Fuchs. Fuchs a făcut parte din juriul de selecție care a desemnat Timișoara în toamna lui 2016. În 2018 s-a prezentat la competiția internațională pentru poziția de „expert internațional” în Consiliul Director al Asociației TM2021. Din acest „rodeo consultativ” fac parte și Steve Green, președinte al juriului pentru Timișoara, Sylvia Aman, Agnieszka Wlazel, membre în juriu. Aceasta din urmă a revenit în comisiile anuale de monitorizare a activității conduse de cehul Jiří Suchánek.

Potrivit Europa Liberă, criticile aduse de peste 80 de oameni de cultură în memoriile trimise în 2018 și 2019 autorităților române și la Bruxelles au fost ignorate de monitori, care au avut treburi mai bune de făcut la Timișoara.

Conform aceleiași surse, deși proiectul se îndreaptă spre dezastru, comisiile de monitorizare n-au găsit decât defectul că asociația nu primește destui bani, cum s-a antepronunțat Suchánek în 2018, înainte de a exista un raport de monitorizare. Totuși, TM2021 a cheltuit peste cinci milioane de euro din 2017 până în 2020 fără să livreze nimic semnificativ cultural, în afara numeroaselor călătorii ale directoarei fără rezultat pentru proiect, inclusiv la ski, în Elveția.

Nicolae Robu a fost întrebat de multe ori de presă de ce nu sparge buba prin schimbări la nivelul executivului, fostul primar și fost președinte de onoare al TM2021 a motivat că „Bruxelles o ține în brațe pe Simona Neumann”.

Acum, în Timișoara există un conflict între Simona Neumann și primarul Dominic Fritz, care îi solicită demisia din funcția de președinte al TM2021. Neumann se plânge, printr-o scrisoare deschisă, că a existat o înțelegere între ea și primar pentru o demisie amiabilă, fără scandal. În lungul document, Neumann se plânge, printre altele, că nu a primit cotizația pentru asociație la timp și că de fapt proiectul nu se află în „comă” așa cum l-a găsit noua conducere a Primăriei Timișoara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *