Din oras

Scandal între Primăria Cluj-Napoca și comercianții stradali. Poliția Locală confiscă marfa, iar vânzătorii spun că autoritățile fac abuz

Polițiștii locali au împărțit amenzi în tot orașul vânzătorilor de marfă care își expun marfa direct pe trotuar. Comercianții sunt nemulțumiți și se plâng de măsurile luate de Primărie. Ei spun că Primăria le pune bețe-n roate și nu îi lasă să intre în legalitate. Replica Primăriei e că s-au făcut verificări înainte de a se aplica sancțiuni.

O Hotărâre de Consiliu Local le dă bătăi mari de cap comercianților care dețin chioșcuri alimentare și își expun marfa pe domeniul public. Imaginea urbană în care standuri cu fructe și legume stau așezate pe trotuare, îmbiind parcă trecătorii să le cumpere se poate vedea în multe orașe ale țării și pretutindeni în lume. Municipalitatea nu se lasă îndoiașată de această imagine și aplică amenzi în stânga și în dreapta.

“Noi încercăm să intrăm în legalitate, Primăria nu ne lasă”

Comercianții sunt supărați foc și se plâng că ei încearcă să vândă legal, dar autoritățile nu îi lasă, ci înainte de a le aproba documentele trimit polițiștii locali să îi amendeze și să le confiște marfa. “Am avut marfa confiscată acum două zile. Ni s-o confiscat toată marfa ce am avut-o expusă. Or venit cel puțin 30 de la Poliția Locală. Noi încercăm să intrăm în legalitate. Nu dorim să ne ajute Primăria cu altceva decât să intrăm în legalitate. Vrem să plătim taxele la Primărie, la judetul Cluj unde ne-am născut și trăim. Dacă ne-am născut aici, trebuie să ne cerem drepturile aici. Muncim 14 ore pe zi, nimeni nu-i curios. Poliția Locală face abuz pentru că noi am depus documentele care ni s-au cerut deja și de două ori ni s-au respins. Vin și confiscă marfa care e cumpărată pe acte în regulă, cu facturi, pe care le-am arătat când au venit. Efectiv, confiscă că așa e legea. Așa zic ei că e legea” a declarat un comerciant din Cluj-Napoca.

Firește că punctul de vedere al autorităților este diferit de cel al vânzătorilor, iar adevărul e în lege. Numai că legea pare a fi de partea comercianților care vând flori și produse sezoniere, precum mărțișoare sau alte simboluri pentru sărbătorile calendaristice. Acești comercianți au dreptul să își vândă marfa pe domeniul public și nu se consideră că sunt neautorizați sau că ocupă abuziv spațiul.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Oana Buzatu a explicat de ce legea permite doar unei categorii de comercianți să vândă pe stradă. ,,Există prevedere legală care permite în anumite perioade autorizarea de sezon a comerțului public cu produse care sunt conforme din punct de vedere legal pentru acest tip de comerț. Vorbim de mărțișoare, simboluri pentru Sf.Nicolae, pentru Crăciun sau flori pentru sărbătorile pascale. Acestea sunt produse care nu pun în pericol sănătatea publică pentru că nu sunt produse de consum. Pe parte de alimentație publică, pe lângă reglementarea locală există reglementare națională extrem de explicită. Și autoritățile naționale, la rândul lor pot să facă controale și să aplice sancțiuni. E foarte important ca toată lumea care vinde mâncare să respete legile pentru că ne dorim ca oamenii să cumpere mâncare vândută în condiții legale, de siguranță”, a declarat Oana Buzatu, pentru postul de televiziune NCN. Se pare că nu doar autoritățile “pun bețe-n roate” comerțului de stradă, chiar unii clujeni s-au adresat Primăriei și s-au plâns de comercializarea produselor alimentare pe domeniul public

“În urma solicitărilor repetate ale cetățenilor din zonă, nemultumiți cu privire la faptul că se comercializează produse alimentare pe domeniul public, Poliția Locală a făcut verificări pentru a putea răspunde acestor sesizări și acolo unde a descoperit că nu se respectă prevederile legale, a aplicat sancțiuni conform legii. Există legislație națională foarte clară cu privire la ce trebuie făcut și tipurile de autorizații, și condițiile în care se poate face comerț cu produse alimentare pe domeniul public, și aceste prevederi trebuie respectate . Amenzile au fost aplicate exclusiv în situațiile în care s-a constatat încălcările prevederilor legale” a spus Oana Buzatu.

Țapul ispășitor pentru comercianți sunt supermarketurile

Există comercianți care caută un vinovat pentru această descindere în forță a autorităților clujene și au găsit țapul ispășitor: supermarketurile. Ei consideră demersul un abuz, după cum susține un comerciant intervievat de postul de televiziune NCN.

„Ceea ce se întâmplă e abuziv. Există comercianți din domeniul florar cărora li se permite să-si expună marfa pe trotuar. Cei care vând flori sau ceva sezonier. La toți li se permite, nouă nu. Trageți dumneavoastră concluzii, poate e interesul supermarketurilor. Mai înainte a trecut pe aici și domnul primar, nu ne-a băgat în seamă. Nu a stat de vorbă cu noi. A zis doar că se grăbeste să ajungă la o ședință. Ni s-a promis că se va dezbate într-o ședință problema noastră și că vor veni cu o variantă pentru noi, dar în zadar. Dânșii trebuie să se gândească că prin intermediul nostru se vinde marfa românească autentică, nu prin intermediul supermarketurilor. În supermarketuri nu se găsește decât marfă de import, de proastă calitate dar asta e. Ăsta e interesul supermarketurilor, dupa părerea noastră” a declarat comerciantul revoltat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *