Scandal de proporții în Poliția Cluj. Un primar acuză polițiștii care l-au surprins la braconaj că i-au introdus gloanțe pe țeavă și i-au făcut CHEIE: „Mi s-a spus că sunt un pește mare”

În urmă cu aproape două săptămâni, Ziar de Cluj a scris despre faptul că primarul din Căpușu Mare a fost prins noaptea la braconaj, aflându-se în fondul de vânătoare de la Gilău și având asupra lui arma de vânătoare, încărcată, împreună cu un far, folosit la braconaj, interzis prin lege la utilizare, Vorbim despre Iancu Gheorghe, edilul din Căpușu Mare, un vânător înrăit și un ”patron” al comunei cu aproape toată familia pe statul de plată al primăriei pe care o conduce. Recent, primarul a formulat o plângere la Inspectoratul de Poliție Județean Cluj împotriva echipajului de poliție care l-a surprins la vânătoare la începutul lunii. Acesta a lansat o serie de acuzații grave, susținând că polițiștii au comis un abuz, i-au manipulat și încărcat arma pe loc, pentru ca ulterior să îi facă dosar penal pentru braconaj. 

Citește și: Dosar penal pentru un primar din județul Cluj. Vezi ce au descoperit polițiști azi noapte în mașina acestuia... 

Informațiile au fost confirmate de către cei de la Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, care efectuează verificări pe două planuri: primarul Iancu Gheorghe este cercetat penal, iar după sesizarea sa cei de la Control Intern îi cercetează pe polițiștii care l-au descoperit pe primar la vânătoare fără autorizație.

„Nu mi-au făcut nimic. Mi s-a spus că sunt un PEȘTE mare de prins”

Ziar de Cluj l-a contactat telefonic pe primarul din Căpușu Mare, care susține că echipajul de poliție a comis un abuz, că au avut un ”pont” de la angajații unui alt fond de vânătoare cu care el se află în conflict și că în realitate avea autorizația valabilă pentru a vâna. 

„Eu nu eram în niciun fond de vânătoare. Eram pe un drum județean, mă întorceam de la o întâlnire cu paznicul de vânătoare, aveam autorizație, tot ce era necesar. Arma era transportată în condiții conform legii. Am fost oprit de către un echipaj de poliție care spunea că vor efectua un simplu control de rutină. Sigur, polițistul neștiind să manevreze arma a umblat la încărcător și... mai multe informații nu pot să vă spun deocamdată pentru că am făcut o sesizare să se facă verificări. E un șef de post dintr-o comună. Eu nu am o armă comună, e o armă mai specială. Nu știu dacă un șef de post avea cunoștințe să facă... sau un agent de pază, de ce o fi el, de judiciar, avea competențe sau știa să manevreze o asemenea armă. În momentul în care a pus el mâna pe ea arma nu era încărcată și încărcătorul era lângă armă, într-o cutie specială, de fapt. Nu mi-au făcut niciun dosar penal. Nu au de ce să ma cerceteze. Nu era braconaj, nu mi-au găsit vânat în mașină. Aveam o autorizație individuală eliberată și valabilă. Aveam toate documentele legale. Nu aveau de ce. Asta a scris presa. Eu ce am am cu Inspectoratul, pentru că de acolo a venit dezinformația. Au dat-o cei de la Poliție, că acolo doar polițiștii și cu mine am fost. Ei știu destul de bine că autorizația se completează în momentul în care începe vânătarea. Eu trebuia să mă întâlnesc cu paznicul de vânătoare care face instructajul. Sunt niște reguli care trebuie respectate. După instructaj se completează autorizația și este desemnat un paznic autorizat. Eu nu am avut niciodată neînțelegeri legate de respectarea regimului armelor și munițiilor sau de vânătoare pentru că nu sunt un vânătoar înrăit”, explică primarul Gheorghe Iancu. 

Culmea, parțial, cele declarate de acesta sunt adevărate. Poliția Cluj îl contrazice pe aspectele cele mai importante:

-primarul nu era însoțit de un paznic autorizat din fondul de vânătoare, ci de mecanicul din primărie, care ar fi ceva văr îndepărtat de-al acestuia; 

-polițiștii nu i-au încărcat arma, iar în mașina s-au găsit elemente specifice acțiunilor de braconaj; 

-polițiștii îl cercetază penal pe edil; 

„La data de 26 februarie a.c., în jurul orei 21.30, polițiștii din cadrul Secției 8 Poliție Rurală Huedin au oprit pentru control un autoturism condus de un bărbat în vârstă de 52 de ani, din comuna Căpușu Mare, care se deplasa pe DJ 108K, între localitățile Căpușu-Mare și Agarbiciu, împreună cu un bărbat de 43 de ani. Cu ocazia controlului efectuat, s-a constatat faptul ca pe bancheta din spate se afla o cutie în interiorul căreia a fost identificată o armă, având  magazia de muniție montată pe aceasta. La fața locului s-au deplasat polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Cluj. În urma verificărilor efectuate de aceștia, s-a stabilit faptul că cei doi au fost depistați pe fondul cinegetic, având asupra lor o armă de vânătoare și o autorizație individuală de vânătoare, necompletată cu privire la ieșirea în teren și fără a fi însoțiți de  paznicul de vânătoare. Totodată, s-a stabilit faptul că, bărbatul de 52 de ani este posesor legal de arme letale cu destinația vânătoare. În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de braconaj cinegetic, bunurile identificate asupra bărbatului fiind ridicate în vederea continuării cercetărilor”, arată cei de la IPJ Cluj.

„Polițiștii au venit la pont, pentru că ei aveau o informație de la celălalt fond de vânătoare cu care eu m-am certat pentru că nu și-au plătit despăgubirile pe care le-au făcut animalele sălbatice, în special porcii mistreți, iar eu i-am amenințat că o să fac toate demersurile pentru rezilierea contractului de gestiune a fondului de vânătoare. În săptămâna aceea eu am primit autorizația miercuri, iar vineri când am fost oprit ei nu aveau informația că am primit autorizația și mi-au făcut o surpriză, să zic așa. Din ce știu eu a sunat la 112 unul dintre paznicii fondului de vânătoare și m-am trezit cu polițiștii care au scris în procesul verbal că au acționat în urma unui telefon de interes operativ. Nu aveau voie să dea în presă minciuni. Sigur că mi s-a spus printre altele că eu sunt un PEȘTE mare de prins. Eram un caz mai interesant, dacă eram o persoană oarecare nu se făcea atâta tam-tam”, a replicat edilul din Căpușu Mare. 

 

Mandatul de primar, afacere de familie 

Mare ne-a fost surpriza să aflăm că primarul din Căpușu Mare are ”afaceri” pe măsură. În trecut, Iancu Gheorghe s-a remarcat prin beneficiile pe care le-a acordat, împărătește, celor doi copii. Odată ajuns edil, Iancu a identificat nu mai puțin de 123 de hectare de teren, pășuni comunale din satele Agârbiciu, Căpușu Mare și Căpușu Mic, pe care le-a arendat către Gelu Iancu, unul dintre băieții acestuia, în vreme ce juniorul ieșea proaspăt de pe băncile liceului. Suprafața respectivă ar însemna cam 80% din totalul terenului de pășunat care trebuia să deservească cetățenii din comună care se ocupă cu creșterea animalelor. 

Ghiciți ce a ajuns Iancu Jr.? Viceprimar, cot la cot cu tatăl.

„Da,da. Fiul meu e viceprimar în Căpușu Mare. A strâns cele mai multe voturi și a ajuns vice: 8 din 11. E pasiunea lui acest job”, confirmă mândru edlilul. 

Și asta nu e tot. Cumnata ocupă funcția de secretar al Comunei Căpușu Mare, contrasemând deciziile luate de Iancu - primarul și Iancu - viceprimarul. Ca bonus, gurile rele spuneau că edilul și-a transformat nora din vânzătoare în asistent social, tot angajând-o la primărie, înainte ca aceasta să nască. Edilul e de altă părere: 

„Cumnata nu mi-e cumnată, că fratele meu a murit între timp. Nora e viitoare noră doar”, a mai precizat acesta. 

Prefectul județului Cluj, avocat de profesie, a demarat proceruri pentru a vedea dacă sunt încălcări ale legii în primăria condusă de familia Iancu: 

„Am convocat Corpul de Control al Prefectului care urmează să efectueze verificările necesare în cursul acestei săptămâni. Daca acest Corp de Control va constata o nelegalitate se va proceda la sesizarea Agenției Naționale de Integritate”, a declarat prefectul Tasnadi Istvan. 

Între timp, cu privire la problemele vechi pe care primarul și vicele le au cu ANI, printr-o plângere penală au suspendat procesul în care se discuta ”afacerea” cu pășunile. Schema a funcționat, iar de cinci ani, edilul nu are o sentință definitivă care să fie folosită împotriva sa pentru terenurile date juniorului, actualul vice al comunei. 

Adauga comentariu