Scandal de proporții pentru Imprimeria ARDEALUL. Mircia Girgiu: Au venit să ne închidă, dar noi nu ne lăsăm!

Directorul Imprimeriei Ardealul s-a trezit în această dimineață cu o echipă venită de la Compania Națională a Imprimeriilor Coresi, din care face parte, pentru ca să le fie predate toate documentele cu scopul ca sucursala de la Cluj să fie închisă. Potrivit directorului Imprimeriei Ardealul, Mircia Giurgiu, actualul administrator al CNI Coresi i-a spus că a preluat funcția pentru ca să închidă toate imprimeriile din țară. Dezvăluirile lui Giurgiu prezintă o metodă incredibilă care, dacă va fi dusă la bun sfârșit, va însemna ca Ministerul Culturii și Identității Naționale să piardă încă o companie profitabilă. 

Mircia Giurgiu s-a închis împreună cu angajații în interiorul firmei și au refuzat să dea curs solicitărilor celor de la CNI Coresi. Potrivit acestuia, conducerea de la București a început boicotarea Imprimeriei Ardealul și i-a luat dreptul de semnătură pentru ca să nu mai poată încheia contracte noi. Singurul motiv pentru care Imprimeria Ardealul funcționează astăzi este că Giurgiu a apucat să încheie contracte pentru comenzi înainte să îi fie luat dreptul de semnătură. 

„A venit o comisie de la CNI Coresi, de la București, să predăm actele pentru ca să închidă tipografia și pentru că ministrul Culturii și Identității Naționale, Daniel Breaz, a semnat un document prin care solicit convocarea Adunării Naționale pentru schimbarea administratorului special, iar în 27 martie urmează să fie schimbat, nu le-am dat documentele. Nu putem avea siguranța că nu vor să distrugă compania.

Ei au vrut să ne închidă și pe noi și pe cei de la Oradea. La Oradea directorul este internat în spital și nu le-a dat nimic, dar nici noi nu le-am dat documentele pentru că suntem în plină procedură de schimbare a administratorului special. Ministrul Culturii nu este de acord cu ceea ce vor să facă ei, cei din conducerea actuală”, a explicat acesta.

De când a preluat mandatul de director, Mircia Giurgiu a reușit performanța să repună în funcțiune Imprimeria Ardealul și să obțină profit pe anul anterior și în primele luni ale acestui an. Activitatea sa este blocată prin faptul că i s-a luat dreptul de semnătură și nu mai poate încheia contracte noi. 

„Noi muncim acum. Avem comenzi de peste un milion de lei, am avut profit pe ianuarie, anul trecut am avut profit de peste 200 de mii. Avem comenzi, merge treaba foarte bine, numai că ei ne tot încurcă. Ei doresc să închidă această unitate productivă care are profit. Conducerea de la București, prin administratorul special Avrămoiu Pavel, dorește să închidă imprimeriile. El a fost numit în septembrie anul trecut și mi-a spus că el a venit să închidă compania. M-am opus. M-a chemat ulterior pentru buget și am purtat discuții. Ultima dată m-a chemat în 18 februarie ca să mă certe că de ce mă duc să vorbesc la Minister, de ce apară Imprimeria Ardealul, că el vrea să închidă tot. Mi-a luat dreptul de semnătură și nu mai pot face nimic. Norocul nostru este că avem comenzi preluate dinainte, pe care vrem să le onorăm. Acum nu mai pot semna contracte noi. Sperăm să fie schimbat peste două săptămâni. Nu înțeleg de ce dorește să distrugă tot. Noi ne apărăm locurile de muncă, vrem să muncim în România, vrem să facem treabă pentru că nu există nici un motiv ca această unitate să nu fie una profitabilă”, a declarat pentru Ziar de Cluj, directorul Imprimeriei Ardealul, Mircia Giurgiu. 

 

Prima imprimerie a Clujului riscă închiderea la sfârșitul săptămânii, deși poate concura cu orice tipografie din țară. Cu toate că numărul de angajați s-a redus constant în ultima jumătate de secol, de la 800 persoane la 37 (azi) și filiala clujeană a Companiei Naționale (ce ține de Ministerul Culturii) CORESI s-a rentabilizat în ultima perioadă, trecând pe profit. Conducerea CNI Coresi voia să închidă Imprimeria Ardealul încă de la 1 martie. 

Odată cu Imprimeria Ardealul, potrivit Gazeta de Cluj, și tipografia Media Pro – acum sub denumirea de Compania de producție tipografică – își va face valiza, părăsind sediul imprimeriei (Bd. 21 Decembrie 1989, 146), unde își desfășoară în prezent activitatea. Imprimeria a școlit mulți tipografi în orașul în care, odinioară, găseai o tipografie aproape pe fiecare stradă.

Compania Națională a Imprimeriilor CORESI are sediul central în Bucureşti şi trei sucursale: Imprimeria de Vest Oradea, Imprimeria Ardealul Cluj şi Imprimeria Oltenia Craiova. În octombrie 2013 CNI Coresi a intrat în insolvență, la solicitarea directorului interimar de atunci, Marius Bogdan Ilie, iar din iunie 2016 se află în stare de reorganizare judiciară.

Adauga comentariu