In vizor

Scandal cu sechestrări și țigări la Medicală 3

Situația epidemiologică cauzată de infecția cu Covid-19 face loc unor situații năucitoare: pacienții ajung să suporte cu greu restricțiile de deplasare, solicitând posibilitatea de a face mișcare, de a ieși din incinta spitalului. În același timp, cadrele medicale sunt nevoite să aplice măsurile restrictive, astfel încât infecția cu noul coronavirus să fie limitată la maximum. Este și cazul unei paciente internate la finalul săptămânii trecute la Clinica Medicală 3 din Cluj, care după câteva zile de izolare în salon a solicitat externarea pe proprie răspundere, iar asta întrucât investigațiile de care avea nevoie au fost programate abia peste câteva zile. În același timp, conducerea clinicii atrage atenția asupra situației epidemiologice și afirmă necesitatea respectării măsurilor de protecție, astfel încât afecțiunile inițiale cu care s-au adresat pacienții să nu fie dublate și de un diagnostic de infecție cu coronavirus, în condițiile în care aceștia din urmă resimt nevoia plimbării și a… fumatului. 

Internată vineri, din cauza unei suspiciuni de ocluzie intestinală, la Clinica Medicală 3, Secția de Gastroenterologie, Daniela Sebestyen a ajuns în situația de a solicita externarea, întrucât după cum mărturisește aceasta nu a beneficiat de nici o intervenție din partea cadrelor medicale, în privința problemei cu care s-a adresat. 

Pacienta suferă de multiple afecțiuni, probleme neurologice, context în care are nevoie de deplasare, trebuie să facă mișcare, ori condițiile din cadrul Secției Medicală 3 nu îi permit acest lucru: salonul este împărțit cu alți doi pacienți, geamurile salonului sunt închise, iar sistemul de aer condiționat nu există. Aerul este irespirabil.

În condițiile pandemiei, pacienților le este interzisă părăsirea salonului, astfel încât aceștia sunt la bunăvoința cadrelor medicale dacă au nevoie de o sticlă de apă sau de alte produse. Altfel, meniul este unul clasic, specific spitalelor de stat românești, unul greu digerabil.

În condițiile în care timp de mai bine de 3 zile pacienta nu a beneficiat de soluționarea problemei medicale cu care s-a adresat pentru internare, aceasta a solicitat să fie externată. 

În același timp, după cum precizează managerul Clinicii Medicale 3, Mihai Mleșnițe, pacienta a fost internată în regim de urgență, încă de săptămâna trecută, a beneficiat de o evaluare la internare și i-a fost programată o investigație ulterioară. 

Doar că aceasta simte nevoia să facă mișcare întrucât vrea să fumeze, aspect interzis în condițiile pandemiei de coronavirus. 

„Am cerut externarea de 3 ore și ceva, am tot insistat, cel puțin să ies din… nu am cum să spun, e pușcărie. Suntem tratați ca niște delicvenți, ca niște infractori”, a declarat Daniela Sebestyen. 

„Nu se aerisește, nu mai putem sta.

Când se aerisește, se dă cu puțin dezinfectant pe jos și atât”

După cum mărturisește pacienta, toți cei internați sunt cu teste negative de Covid-19, astfel încât riscul de infectare în rândul pacienților este minim, mai degrabă poate exista la contactul cu cadrele medicale, care circulă nestingherite afară și în interior. 

A refuzat să i se schimbe branula fără mănuși

„Am refuzat să mi se înlăture branula deoarece asistenta era fără mănuși, plus de asta avea mâinile murdare, bun, erau mâini muncite, dar nu mi se pare normal ca nici măcar să nu te dezinfectezi ca și cadru medical”, povestește Daniela Sebestyen, pacienta căreia i se refuză externarea. 

Pacienții din salon sunt obligați să stea cu mască, aspect care face așteptarea acestora inumană. 

Pacientei urma să i se facă un CT abdominal „peste câteva zile”, doar că aceasta nu a mai beneficiat de investigațiile medicale promise, chiar dacă zilele au trecut, motiv pentru care a cerut externarea. 

Situația din interiorul Clinicii Medicale 3 pare să agraveze cu mult starea celor internați aici, în condițiile în care sunt supravegheați prin intermediul camerelor video, părăsirea salonului le este interzisă, iar aerul condiționat din interior lipsește. 

În asemenea context, „internarea” a devenit un calvar. 

 „Pentru ce să stau închisă aici în salon? Dacă este ceva de făcut, limităm perioada de internare.

Să încercăm să rezolvăm problemele fiecărui pacient cât mai repede, să îl trimitem acasă, nu să îl ținem închis într-un salon. 

Nu ăsta e scopul. Eu nu pentru asta am venit în spital”, recunoaște Daniela Sebestyen.

Pacienta nu este de acord să semneze biletul de externare, întrucât la internarea acesteia nu i s-a comunicat că spitalul este în carantină. În schimb, pe biletul de externare sunt notate câteva detalii asupra cărora pacienta nu a fost informată în prealabil, motiv pentru care aceasta a refuzat să semneze externarea, fiind pur și simplu „sechestrată” în salon, iar cadrele medicale responsabile refuză să îi rezolve situația. 

În acest răstimp, managerul Clinicii Medicale 3, Mihai Mleșnițe, are o cu totul altă perspectivă asupra acestei situații.

După cum recunoaște managerul clinicii, pacienta a fost internată în regim de urgență, chiar din seara zilei de joi au fost purtate primele discuții pentru internarea acesteia, pentru a evita posibile complicații în cazul suspiciunii de ocluzie intestinală. 

„Am cerut să mi se trimită documentele medicale.

În ziua respectivă, joi, a fost externată de la alt spital din Alba. 

Nefiind de specialitate, documentele medicale le-am înaintat colegilor mei, o colegă gastroenterolog, cu care am zis că trebuie să ne consultăm și cu un chirurg. M-am consultat și cu un chirurg și, în final, cu directorul medical, și am decis să vină a doua zi.

Să nu mai așteptăm, să nu ne asumăm riscul unei eventuale ocluzii nesupravegheată și să vină. 

A venit. A fost preluată cu căruciorul de la poartă, pentru că avea probleme, cel puțin așa afirma: că nu se poate deplasa. Și a fost văzută în aceeași zi, vineri, de către directorul medical, după programul normal de lucru, a fost evaluată și programată pentru investigația care ne-ar fi condus spre demersul medical în continuare. 

Și, mă trezesc dimineață cu un mesaj din partea dânsei:

„Bună dimineața, cu ce drept mi se interzice să ies afară, mai ales în condițiile în care am nevoie de mișcare? Personalul medical are dreptul să se plimbe pe afară, să meargă de zece ori la locul pentru fumători, iar eu ca și pacient nu am voie. Mi se încalcă grav drepturile ca om și ca pacient. Nu sunt infractor și am dreptul să ies afară, fără să fiu supravegheată. 

Riscul infectării vine din partea cadrelor, nu a pacienților. 

Știți că pacienții sunt disperați și nu mai rezistă să stea în „detenție”? Vă rog să îmi spuneți dacă am dreptul legal de a ieși afară?”

În aceste condiții, managerul Clinicii Medicale 3 a răspuns:

„Bună dimineața.

Pe lângă drepturi, aveți și obligații. Una din obligații este respectarea indicațiilor personalului medical.

Una din indicații și măsurile luate în spital, în contextul epidemiologic, este limitarea la minim a deplasărilor pacienților. Dacă vi s-a spus să rămâneți în salon, așa trebuie să faceți. Fumatul în incinta spitalului este interzis. Când ați intrat în spital, nu vă puteați deplasa. Și acum doriți să vă deplasați la fumat.

Cred că acest minim efort, de a respecta indicațiile personalului medical, l-ați putea face, măcar pentru efortul și atenția care v-au fost acordate. Joi, după terminarea programului, eu și colegii mei aveam și alte lucruri de făcut, nu neapărat să stăm pe telefoane, pentru a lua o decizie medicală în favoarea dumneavoastră”, a precizat managerul Clinicii Medicale 3, Mihai Mleșnițe, în mesajul trimis pacientei. 

După acest schimb inițial de mesaje, a mai urmat un răspuns din partea pacientei: 

„Este loc amenajat pentru fumat, nu știați? Ați găsit motivul: țigările. Vă înșelați amarnic. Am cerut externarea și punct. Aveți o atitudine de haită. Sunt într-un spital de stat, nu e spitalul personalului medical. Ne vom mai auzi. Aștept externarea urgent. Să vă fie rușine pentru cele afirmate. Le voi face publice. O zi bună”, a urmat mesajul pacientei Daniela Sebestyen către managerul Clinicii Medicală 3. 

După cum declară Mihai Mleșnițe, întrucât pacienta a cerut externarea la cerere, aceasta se face semnând că dorește să fie externată pe propria răspundere. Și, în biletul de externare, s-a menționat că a cerut externarea pentru că nu este lăsată să se plimbe

„Deci, în contextul epidemiologic actual, toate spitalele din țară sunt în carantină și au reguli stricte în acest sens.

Pentru a limita răspândirea și riscul de infectare, pacienții nu se deplasează decât însoțiți, la investigațiile necesare. 

Mai mult, dânsei, pe parcursul week-end-ului, i s-a oferit suportul și, ajutată de către personal, s-a plimbat pe coridor. 

Contrar reglemntărilor actuale. 

Și dânsa este supărată că nu este lăsată să meargă să fumeze”, a adăugat managerul clinicii. 

Într-adevăr, conform declarațiilor pacientei, aceasta suferă de multiple afecțiuni, astfel încât mișcarea îi este absolut necesară. 

În privința măsurilor de supraveghere, dar și a condițiilor din spital, managerul Mihai Mleșnițe a afirmat că în saloane nu există camere video de supraveghere a pacienților, ci doar pe hol. Clinica este dotată cu sistem de aerisire, iar în plus nimeni nu le-ar fi interzis pacienților internați să deschidă geamul:

„Nu există camere de supraveghere video în saloane. Există camere de supraveghere pe coridor, iar la intrare sunt afișe în care este precizat: obiectiv supravegheat video”. 

Clădirea este dotată și cu aer condiționat. Geamurile în salon se pot deschide. Cum să nu se poată deschide geamurile?”, a mai precizat managerul clinicii medicale. 

Pentru a rezolva până la urmă o situație delicată, în final, a fost luată decizia de a menționa în biletul de externare faptul că pacientul refuză semnarea cererii de externare

„Nu este ținută cu forța, a beneficiat de toată atenția cuvenită.

Este pe mâinile unui medic în care am totală încredere, de aceea am apelat și am discutat vineri seara, când am anunțat-o să vină la Cluj”, a conchis managerul Mihai Mleșnițe. 

În final, pacienta a fost externată. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *