Scamatoria cu care Metropolis “fenteaza” statul si functioneaza in continuare, desi are datorii uriase

Sefa Oficiului de stat care supravegheaza piata jocurilor de noroc a fost directorul financiar al uneia dintre cele mai mari afaceri de profil cu restante de milioane de lei la bugetele publice. Conform legii, companiile isi pierd licenta de operare daca au datorii restante la stat. Rise Project  relateaza cum acestia ocolesc legea, profitand de clementa statului: isi declara insolventa si sunt inlocuite rapid de alte firme din acelasi grup.  Apoi schema se repeta: noile firme acumuleaza la randul lor datorii fara sa fie sanctionate.

Unul dintre cei mai mari operatori de pe piata jocurilor de noroc, grupul Metropolis, a reusit sa-si pastreze licentele, desi, conform legii, statul trebuia sa i le ridice din cauza datoriilor restante la bugetele publice. Grupul controlat de doi afaceristi din Bistrita Nasaud detine, in prezent, opt licente pentru jocuri de noroc, iar sase dintre ele apartin unor firme cu obligatii restante la stat de 6,5 milioane de lei.

Odeta Nestor, 38 de ani, a fost directorul economic al unei firme din grupul Metropolis, ale carei bunuri au fost scoase la vanzare de Fisc. in aprilie 2013, Nestor a fost numita presedintele Oficiului National al Jocurilor de Noroc (ONJN). Ea are atributii de control asupra operatorilor privati din piata si este membru in organismul oficiului care elibereaza si retrage licentele.

Odeta Nestor a gestionat activitatea financiara a unor firme cu probleme, inainte sa devina arbitrul pietei nationale a jocurilor de noroc. 

Contactata de RISE Project, Odeta Nestor a declarat ca experienta sa in grupul Metropolis a fost de fapt un avantaj, ajutand-o sa cunoasca mai bine nevoile industriei de profil. Ea mai sustine ca nu a favorizat nicio firma de jocuri de noroc.

Potrivit propriului CV, Nestor a gestionat si fluxurile financiare ale Metopolis Bingo, o emisiune televizata care a fost blocata, in trecut, de inspectorii Fiscului pentru datoriile restante la stat. Afacerea cu cartonase Bingo a intrat in incapacitate de plata, declarandu-si insolventa, dar a fost revitalizata pe o alta firma din grup, la o luna dupa ce Odeta Nistor a devenit sefa Oficiului National pentru Jocurile de Noroc – institutie abia infiintata de Guvern si care prelua rolul Ministerului Finantelor pe aceasta piata.

Schema afacerii a fost mai complicata. Pe 19 februarie 2012, inspectorii Fiscului au blocat emisiunea, facand imposibila difuzarea ei. Cu trei zile inainte, Ministerul Finantelor ridicase licenta firmei Phoenix Games din acelasi grup care opera jocul televizat pentru neplata a aproape cinci milioane de lei la bugetele publice. Inspectorii fiscali au blocat emisiunea pentru ca firma a continuat sa vanda cartonase de bingo si dupa ce a ramas fara licenta.

Conducerea Metropolis a catalogat atunci actiunea Fiscului drept un abuz, sustinand ca nu avea probleme financiare, desi tocmai isi declarase incapacitatea de plata cu cateva zile inainte. Pe 16 februarie 2012, exact in ziua in care ramanea fara licenta, firma si-a cerut singura insolventa, recunoscandu-si practic problemele financiare. Peste 130 de jucatori si-au cerut banii din premii, inscriindu-se pe lista creditorilor, alaturi de Fisc si de furnizori.

In pofida acestor probleme, o alta firma din grup a revitalizat afacerea un an mai tarziu. Noul operator era firma Metropolis Bets, care a mostenit infrastructura de la Phoenix Games, a semnat un nou contract pentru difuzare cu televiziunea Antena 1 si apoi a primit licenta de operare de la Oficiul National al Jocurilor de Noroc. Ulterior si aceasta firma a inceput sa acumuleze datorii la stat.

Potrivit raportarilor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), datoriile restante sunt de aproape 1 milion de lei – acumulate treptat inca de la inceputul acestui an. Alte firme din grupul Metropolis se afla in aceeasi situatie: practic, din cele opt licente, sase sunt ale unor companii care inregistreaza datorii la bugetele publice de stat de 6,5 milioane de lei.

Odeta Nestor sustine insa ca Fiscul i-a trimis situatia obligatiilor de plata ale Metropolis Bets (firma care operaza emisunea Bingo) abia luna trecuta, iar Oficiul pe care il conduce a solicitat lamuriri suplimentare pentru ca sa poata dispune masurile legale. Informatiile fiscale, inclusiv datoriile la stat, sunt insa publice pe site-ul ANAF, institutie care le actualizeaza periodic.

Desi celelalte firme din grup figureaza oficial cu datorii restante, presedintele Oficiului are alta varianta: 

“Daca si celelalte societati ar fi figurat cu obligatii restante de plata acestea ar fi fost mentionate in adresa transmisa de ANAF”, a precizat ea. 

ANAF a actualizat listele contribuabililor cu obligatii bugetare restante, pe 31 octombrie 2013. Iar la acel moment, firmele in cauza figurau cu datorii restante.

Mai mult, compania care vindea bilete bingo avea restante la bugetele publice inca de la inceputul acestui an. Conducerea ANAF ne-a raspuns ca directiile sale din teritoriu  informeaza Oficiul statului in termen de cinci zile lucratoare cu privire la firmele din domeniu care nu si-au platit obligatiile.

Cazinoul cu datorii

Odeta Nestor a ajuns sa lucreze pentru grupul Metropolis, dupa ce actionarii sai, Radu Chifa si Ioan Rus, au preluat o alta firma in insolventa – Regent Word. Nestor a fost directorul economic al acestei firme, intre 2009 si 2011, exact perioada in care s-au acumulat datoriile la stat. Firma a operat cazinoul din incinta Hotelui Novotel si a intrat in insolventa in 2011, cu datorii la stat de 828 de mii de lei. Odeta Nestor a trecut apoi pe aceeasi pozitie la firma Monte Calm Imob din acelasi grup, cea care tocmai cumparase aparatura si bunurile din cazinou ale firmei in insolventa. in propriul CV, Nestor sustine ca firma a operat Bingo Metropolis si Casino Metropolis, iar ea a avut ca principale atributii: sa coordoneze activitatea financiara si contabila a firmei, sa controleze declaratiile de impozite, sa intocmeasca situatiile financiare si sa gestioneze relatia cu Ministerul Finantelor, ANAF si alte institutii de control.

Bunurile firmei Monte Calm Imob au fost scoase la vanzare de Fisc in urma cu doua luni, intr-o procedura de executare silita.


Ministerul Finantelor a vrut sa interzica, prin lege, jocurile televizate in august 2012:

 “Se interzice comercializarea biletelor sau taloanelor pentru jocul de noroc tip bingo, pentru care extragerea biletelor / taloanelor sau premierea participantilor se realizareaza prin intermediul retelelor de televiziune”, se arata in reglementare.

In motivare, Finantele au invocat motive atat de ordin psihologic si social cat si problema datoriilor mari pe care le lasa in urma operatorii privati care dupa ce nu-si platesc obligatiile isi declara singuri insolventa.

Initiativa Finantelor a ramas doar un proiect pe hartie. in schimb, in martie 2013, Guvernul a infiintat de urgenta Oficiul National pentru Jocurile de Noroc. O luna mai tarziu, Odeta Nestor a devenit presedintele institutiei, iar, apoi, la scurt timp, grupul Metropolis a primit o alta licenta si jocul a reintrat in grila tv. Reprezentantii grupului Metropolis nu au raspuns intrebarilor RISE Project.

Articol preluat integral de pe riseproject.ro

Foto: Razvan Lupica/Mediafax Foto, Sergiu Brega/Rise Project

Comentarii

gigi

08.12.2016 23:40

Mai nou se cheama Monte calm play srl

Adauga comentariu