Sanatate

Scaderea auzului (hipoacuzia)

Auzul reprezinta unul dintre simturile fundamentale ale omului. Alterarea functiei auditive produce tulburari in orientarea pacientului in mediul inconjurator, dar mai ales dificultati de comunicare sociala cu semnii. Scaderea auzului, denumita si surditate sau hipoacuzie, nu este de fapt o boala ci un simtom ce poate avea cauze multiple.

 

 

Exista mai mult de 500 de milioane de oameni pe glob care au o deficienta auditiva; se estimeaza ca in anul 2015 acest numar va creste la 700 de milioane. Motivul principal pentru aceasta crestere este expunerea la un nivel tot mai crescut de zgomot.

 

 

Sunetul se masoara in decibeli. O conversatie obisnuita are aproape 60 de decibeli. O conversatie mai puternica intr-o cladire aglomerata are 70 de decibeli. Urechile dvs. pot fi afectate de o expunere  la un zgomot de 90 de decibeli sau mai mult; valorile de risc sunt cele cuprinse intre 85-100 decibeli: motocicleta, snowmobile, concert rock etc.; cele de agresiune intre 120-140 decibeli: motopercutor la 1 m distanta, mototurboreactor la 30 m distanta, rafala de arma.

 

 

Hipoacuzia reprezinta diminuarea acuitatii auditive (cu cel mult 20 de decibeli). Atunci cand ea este limitata foarte mult sau dispare complet vorbim de surditate.

 

 

Organul auditiv este alcatuit dintr-un aparat de perceptie si unul de transmisie. In functie de partea afectata, exista  doua tipuri de hipoacuzie:

 

 

1.    de perceptie – o diminuare a acuitatii auditive in care transmisia este buna, dar perceptia este defectuoasa;
2.    de transmisie – diminuarea acuitatii auditive  e datorata unei atingeri a urecii externe sau medii.

 

 

Gradul pierderii auzului este stabilit cu ajutorul audiometriei tonale. In functie de aceasta, hipoacuzia este clasificata in patru categorii: usoara, moderata, severa sau profunda, fiecare corespunzand unui grad diferit de pierdere tonala. Prin urmare, hipoacuzia va perturba mai mult sau mai putin comunicarea si integrarea sociala a persoanei afectate.

 

 

Exista o prejudecata sa credem ca deficienta auditiva afecteaza doar oamenii in varsta. 50 % dintre cei cu deficiente au varsta sub 65 de ani, multi dintre acestia fiind copii si tineri.

 

 

Cauzele hipoacuziei de perceptie:

 

 

–    Varsta – diminuarea acuitatii auditive datorita imbatranirii poarta denumirea de prezbiacuzie;
–    Tumori cerebrale – un neurinom acustic (tumora benigna a nervului auditiv);
–    Intoxicatie medicamentaosa: unele antibiotice, aspirina, diureticele;
–    Infectiile: parotidita epidemica (oreionul), meningita, toxoplasmoza, citomegalovirus, herpes, sifilis etc.;
–    Traumatismele sonore – zgomotele puternice ce depasesc 90 decibeli;
–    Boala Meniere – o afectiune a urechii interne ce se manifesta si prin scaderea auzului, zgomote in urechi si vertijie;
–    Variatiile bruste de presiune in timpul zborului sau scufundarilor in apa;
–    Infectii virale ale urechii interne: labirintita;
–    O atingere a fibrelor nervoase ale nervuluiauditiv sau a cailor auditive centrale.

 

 

Cauzele hipoacuziei de transmisie:

 

 

–    Colesteatom – tumoare benigna situate in urechea medie cauzata de o infectie;
–    Otita medie serioasa – infectie a urechii medii cu efuziune lichidiana;
–    Obstructia canductului auditiv extern din cauza unui dop de cerumen (ceara), a unei tumori sau a unei colectii purulente antrenate de o infectie;
–    Otospongioza – dezvoltarea unui os spongios in urechea medie, care antreneaza in timp o surditate progresiva;
–    Perforarea timpanului.

 

 

Autoingrijire. Daca sunteti expus la zgomotul puternic al unor unelte sau motoare, la muzica tare sau la alte echipamente care produc zgomote de intensitate mare ar trebui sa luati urmatoarele masuri de precautie:

 

 

–    folositi dopuri de protectie sau antifoane. Folositi dispozitive comerciale de protectie conform standardelor (dopurile de vata nu sunt eficiente si pot ramane blocate in urechi). Acestea atenueaza toate zgomotele puternice la niveluri acceptabile;
–    testati-va auzul. Detectarea precoce a pierderii auzului poate preveni o eventuala detriorare ireversibila;
–    protejati-va urechile chiar si in afara locului de munca. Feriti-va urechile de orice activitate recreationala zgomotoasa, precum muzica tare sau concertele sau conducerea snowmobile-ului.
–    daca fiul/fiica dvs. asculta muzica prea tare in casti, folositi acest test simplu pentru a aprecia daca zgomotul este prea puternic: daca puteti identifica muzica pe care o auziti cand copilul poarta castile, inseamna ca este prea tare. Spuneti copilului sa-si pastreze urechile pentru a se bucura de muzica toata viata.

 

 

Scaderea auzului poate fi uneori restabilita prin tratament medical sau chirurgical, mai ales daca problema este la nivelul urechii externe sau medii. Daca problema este in urechea interna, totusi nu este de obicei tratabila. O proteza auditiva va poate ameliora auzul.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *