Analiza

Scad sau cresc prețurile apartamentelor din Cluj?

Unii așteaptă cu nerăbdare criza (de vreo câțiva ani), pentru a-și investi bruma de bani într-un apartament mai ieftin în Cluj. Alții fac între timp averi din cea mai scumpă piață imobiliară din România, cumpărând și vânzând mai scump sau închiriind apartamentele la prețuri astronomice. Pentru cei care speră să vină criza, veștile sunt proaste – deocamdată, statisticile nu ne arată decât o stabilizare a prețurilor, cu mici oscilații firești, de la o lună la alta.

Conform Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în luna octombrie, la nivel național, au fost vândute 58 334 de imobile, cu aproape 11 000 mai multe față de luna septembrie. În Cluj-Napoca s-au vândut 4 047 imobile, orașul nostru fiind pe locul III ca număr de tranzacții, după București și Ilfov. Prin comparație, județul învecinat Sălaj se află la coada clasamentului, cu doar 343 imobile vândute, semn că suntem încă un magnet regional pentru cei care doresc să investească în imobiliare sau pentru tinerii care văd în Cluj șansa unei locuiri și a unei vieți mai bune.

Potrivit compariimobiliare.ro, prețul mediu pe metru pătrat util al apartamentelor de vânzare în Cluj-Napoca a fost de 1667 euro/mp în luna octombrie, cu 8 euro mai puțin, comparativ cu luna septembrie. Față de octombrie 2018, prețurile medii pe metru pătrat util au crescut cu 132 de euro.

Conform imobiliare.ro, „după un avans de 0,6% în luna septembrie, apartamentele disponibile spre vânzare în România (noi și vechi) s-au menținut, per ansamblu, pe un trend ascendent și în luna octombrie”, cu un avans de 1,9% la nivel național. Cele mai seminificative majorări au avut loc în Cluj-Napoca și în Iași. Bucureștiul a înregistrat un ușor declin al prețurilor medii de tranzacționare.

La Cluj, indicele imobiliare.ro a consemnat un avans de 2,2% în luna octombrie, de la o medie de 1640 de euro pe metru pătrat util în septembrie, ajungându-se luna trecută la 1 676 euro.

„Chiar dacă au fost inegale, creșteri ale prețului mediu solicitat au avut loc pe ambele segmente de piață analizate: apartamentele vechi s-au scumpit cu 1,9% (de la 1.656 la 1.688 de euro pe metru pătrat), iar cele noi cu 2,6% (de la 1.622 la 1.664 de euro pe metru pătrat)”. (imobiliare.ro)

Liderii din imobiliare oferă date contradictorii

Așadar, conform compariimobiliare.ro, prețul mediu/mp util în luna octombrie, în Cluj-Napoca, a fost de 1667 euro/mp, în scădere cu 8 euro față de luna septembrie.

Potrivit imobiliare.ro, prețul mediu în octombrie a fost de 1 676 euro, cu 36 de euro mai mare decât în luna septembrie.

Datele statistice oferite de cele două site-uri de imobiliare sunt oarecum contradictorii. Conform unuia, prețurile au scăzut ușor, conform celuilalt, ele au crescut semnificativ. Prețul mediu pe metru pătrat util este poziționat, în cazul amândurora, în jurul valorii de 1670 de euro.

Nu putem, așadar, afirma, în momentul de față, nici că prețurile cresc, nici că scad. Ele se mențin ridicate, cu oscilații firești de +/- 1-2% justificate de sensibilitatea pieței imobiliare la o serie de factori (de la mișcările politice, până la vremea de afară, începerea anului școlar ș.a.m.d.).

Clujul se menține în topul celor mai scumpe apartamente din țară și continuă să vampirizeze județele din jur, cărora le suge potențialul uman (și imobiliar). Până când, rămâne de văzut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *