Anchete

Sătenii din Bogata, terorizați de mirosul insuportabil provenit de la o fermă de porci

Oamenii din satul Bogata, comuna Călărași, se plâng de mirosul insuportabil provenit de la o fermă de porci care s-a dezvoltat în centrul localității. Mai mult, patronul fermei, Kristian Kardos s-ar fi înțeles cu proprietari de terenuri, care nu locuiesc în zonă, să îl lase să împrăștie dejecțiile animale pe suprafața acestora.

Cei din Bogata susțin că au încercat în repetate rânduri să vorbească cu cei de la Mediu și cu fostul primar (Ion Racolța, care a demisionat în decembrie 2017), însă fără succes. Mai mult, aceștia au încercat să vorbească cu angajații de la fermă, dar muncitorii se feresc să stea la discuții.

 

„Ferma funcționează de mai mulți ani. În ultima perioadă s-a tot schimbat proprietarul. Acum am auzit că e o persoană din altă țară. Zilnic, dimineața și seara, mirosul de la fermă se simte în tot satul. Ei împrăștie rahatul de la porci pe diferite terenuri ale unor persoane ce nici măcar nu locuiesc în comună. Eu, personal, am încercat să vorbesc cu angajații de acolo, dar aceștia se ascund. Pe lângă mirosul insuportabil, noaptea dau drumul la ceva utilaje sau pompe, iar acestea fac un zgomot imens. Nu mai știm ce să ne facem. În fiecare an situația se agravează. Vara trecută nu puteam să stăm în curte sau sa lăsăm un geam deschis. Copiii se îmbolnăvesc de la miros. Ferma e în mijlocul satului” povestește Mariana M., o localnică din Bogata.

Iată câteva comentarii apărute după publicarea clipului pe grupul ”Bogata mea și a ta”.

 

Primărița: ”Patronul vine la primărie cu translator. Nu mă pot înțelege nici cum cu el!”

Am încercat să vorbim cu persoana care i-a luat locul fostului primar, Mirela Vereș. ÎDe când a devenit primăriță, femeia spune că nu a reușit să se înțeleagă cu Kristian Kardos.

Deci, firma se numește Ferma Bogata SRL. Ea aparține acum unui cetățean din Ungaria. De fiecare dată când vine la primărie, e însoțit de un translator, dar nu reușim să ne înțelegem. Știu că mirosul e insuportabil. Mai ales vara. Din păcate, în zonă, chiar înainte să ajungi în Bogata, mai este o fermă de pui. Și de acolo vine miros urât. Însă acea fermă e pe teritoriul Municipiului Turda. Voi încerca să vorbesc cu cei de la Mediu să vină să facă un control pentru a vedea ce e de făcut. Dar și sătenii au păreri împărțite. Chiar zilele acestea am constatat că unii au primit aviz de la Consiliul Județean Cluj, să își construiască locuințe, la nici 450 de metri de fermă. Nu știu cum pot să suporte ei situația” declară primărița, Mirela Vereș.

Situația se află în vizorul Gărzii de Mediu

Un alt sătean susține că în 2016, a fost o echipă de la Garda de Mediu Cluj, într-o perioadă a zilei în care nu se simțea mirosul, mai ales că ploua. Atunci, inspectorii au tras concluzia că ferma are toate avizele necesare și funcționează legal.

Ioan Borș, actualul comisar al Gărzii de Mediu Cluj susține că, de la preluarea mandatului, la instituție nu s-au înregistrat sesizări.

„În ultimul an, nimeni nu a venit să facă sesizări despre această situație. Voi vorbii cu colegii și vom demara o anchetă în acest sens, pentru a stabili dacă firma încalcă legea” a declarat Ioan Borș.

 

Asigurați pentru următorii 10 ani

 

Un fost angajat susține că ferma a primit recent autorizație de la Garda de Mediu pentru a funcționa, fără probleme în următorii 10 ani.

Acolo e o fermă cu 5000 de capete de porci, nu câteva zeci. Normal că au mai fost probleme cu mirosul. Dar, în urmă cu trei sau patru luni, s-a organizat dezbatere publică, anunțată, la Căminul Cultural. Știți câte persoane au participat? Vă spun eu: niciuna. Există dovezi. S-au încheiat procese verbale cu dezbaterea, au făcut anunț la primărie și în ceva ziar. De două luni, Ferma Bogata SRL a obținut o nouă autorizație de la Mediu, valabilă pentru următorii 10 ani” a explicat acesta.

Contactată, din nou, și întrebată despre aceste dezbateri publice, primărița Mirela Vereș susține că în ultimele șase luni, la Căminul Cultural nu s-a organizat nici o dezbatere pentru autorizarea fermei. Mai mult aceasta susține că toate aceste informații reprezintă o noutate pentru ea și că nu știa nimic despre acest aviz.

Angela Bogdan, șefa fermei din Bogata susține că lucrurile nu sunt atât de grave.

„Noi am organizat dezbatere publică. Am închiriat Căminul Cultural contra cost, am dat anunț în ziare și la primăriile din zonă. Nimeni nu a venit. Ferma datează din 1965. Casele se construiesc în jurul ei, nu viceversa. Normal că miroase. Și eu tot în Bogata stau și într-adevăr câteodată se simte mirosul. Am primit mesaje pe mobil de la diferite persoane. Asta e. Bine că unii știu să stea pe garduri și să fure.

Avem dovada că am organizat dezbatere public și nu a venit nimeni. Dacă bine îmi amintesc, chiar după ce s-a schimbat primarul. Formalitățile le-am finalizat prin februarie. Am obținut aviz pentru următorii 10 ani, deoarece îndeplinim toate cerințele.

Cât despre dejecțiile împrăștiate pe terenuri, acestea se fac doar în perioada indicată de cei de la Mediu. Nu noi facem asta. Avem un contract cu o firmă autorizată de cei de la Mediu și care e specializată pentru a efectua astfel de servicii. Mirosul pe care îl simt sătenii e din cauza presiunilor atmosferice. Și eu în casă, dacă deschid geamul de pe o parte simt mirosul de la fermă, dacă îl deschid pe cealaltă simt miros de la vaci. Nu e chiar așa de insuportabil mirosul” a declarat Angela Bogdan.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *