In vizor

Satenii din Apuseni raman fara telefonie de anul viitor

Compania Telekom si-a notificat clientii in aceasta perioada asupra renuntarii de la 1 ianuarie la sistemul de telefonie prin unde radio. Masura ii va afecta pe localnicii satelor clujene din Apuseni, pentru care acesta a fost singurul mijloc de legatura cu restul lumii. 

La Cluj, vor fi afectate localitatile mai izolate din comune precum Gilau, Marisel sau Margau. Desi in cateva cazuri chiar si primariile sunt arondate la sistemul care va fi “taiat” in curand, edilii nu sunt prea ingrijorati, precizand fie ca se va gasi o cale de iesire, fie ca nu au aflat de hotararea fostei companii Romtelecom. Aceasta a anuntat in randul abonatilor ca renunta la frecventa CDMA incepand cu 1 ianuarie 2015. Telefonia prin unde radio functiona in aceasta zona de circa 13 ani si a reprezentat pentru sute de familii singura solutie pentru o legatura rapida cu restul lumii, in conditiile in care in zonele respective nu exista retea GSM. 

”Incepand cu data de 1 ianuarie 2015, Telekom Romania Communications nu va mai detine licenta de utilizare a frecventelor radio pentru furnizarea de retele si servicii de comunicatii. Astfel, serviciul tau de voce fixa, disponibil prin tehnologia CDMA, nu va mai putea fi furnizat incepand cu aceasta data”, se arata in notificarile primite prin posta  clientii Telekom. 

Abonatii sunt asigurati ca vor putea apela la solutii alternative, cum ar fi trecerea in sistemul GSM, dar majoritatea acestor zone nu sunt acoperite de aceste retele. 

“Nu mi-a venit sa cred cand am primit notificarea. Eu astept de ani de zile sa se extinda cumva retelele astea, sa putem vorbi si noi cu toata lumea asa cum pot si alte comune. Cand colo, ni se taie si abonamentele astea. Am facut tot felul de cereri, am primit promisiuni, si tot degeaba. Statul isi aduce aminte de noi la alegeri si, cand e vreo nenorocire, cum a fost catastrofa aviatica, lumea se mira ca aici nu putem vorbi la telefon de oriunde”, s-a plans C. L., localnica din Poiana Horii, comuna Belis. 

Edilul localitatii, Viorel Crainic, nu e insa prea ingrijorat. 

“Nu va fi asa o nenorocire, mai sunt foarte putini localnici de la noi care au ramas in reteaua Romtelecom. Cu zona in care a fost accidentul e altceva: toata partea dinspre judetul Alba nu are semnal deloc. Si primaria noastra face parte din abonatii Telekom: avem internet si doua linii de telefonie fixa, dar nu imi fac probleme, cu siguranta se va gasi o solutie”, a precizat acesta. 

„Trebuie mentionat ca in articolele aparute pana acum pe acest subiect se face referire la doua proiecte distincte de furnizare de servicii de comunicatii  care acopera aceeasi zona geografica, desfasurate in perioade diferite. Astfel, proiectul inceput in 2002, la care se face referire in prima parte a unora dintre articolele care au tratat subiectul, a fost derulat prin intermediul acordului semnat de Guvernele Romaniei si Coreei de Sud la acel moment. Tehnologia folosita a fost cea CDMA, dar intr-o banda de frecventa destinata serviciilor DECT (1865-1870 MHz / 1945-1950 MHz) in conformitate cu licenta acordata de ANCOM. Aceasta a avut valabilitate pana la data de 31.12.2011 si a fost ulterior prelungita pana la data de 31.05.2013. Incepand cu anul 2010, clientii care au beneficiat de servicii de comunicatii in cadrul acestui proiect au fost progresiv si in majoritate migrati catre alte solutii, inclusiv catre servicii bazate pe tehnologia CDMA furnizata pe suport radio de acces de 410 MHz (in conformitate cu licenta ANCOM din 2008).  Aceasta din urma face subiectul notificarii clientilor si reprezinta un proiect distinct fata de cel mentionat anterior. Notificarea a fost transmisa deoarece, incepand cu 1 ianuarie 2015, Telekom Romania Communications nu va mai detine drepturi pentru utilizarea acestei licente acordate de ANCOM in anul 2008. De asemenea, dorim sa mentionam ca suntem preocupati sa migram cat mai multi clienti catre tehnologii alternative disponibile in portofoliul companiei. Pentru clientii care nu pot fi migrati catre alt tip de tehnologie in baza careia sa beneficieze de servicii similare, investigam solutii alternative, iar acolo unde este posibil, acestea vor fi implementate progresiv in cursul anului viitor”, au precizat oficialii Telekom Romania, pentru Ziar de Cluj, 

Sistemul de telefonie prin unde radio functioneaza prin intermediul unor terminale care sunt instalate la domiciliul abonatilor si care fac legatura cu receptoare aflate pe stalpi in diferite zone ale Apusenilor. Proiectul a fost implementat la inceputul anului 2002 cu ajutorul financiar al Guvernului Coreei de Sud. Atunci, cea mai mare parte a abonatilor Romtelecom din zona Muntilor Apuseni a judetului Alba si din judetul Cluj au primit terminale ce au trebuit instalate pe locuintele proprii. A fost primul pas in directia disparitiei telefoniei cu fir. Ministerul Comunicatiilor a semnat atunci un acord cu Guvernul din Coreea de Sud, prin care Romtelecom a introdus in zona un sistem de telefonie bazat pe tehnologia CDMA WLL (Code Division Multiple Access – Wireless Local Loop).    

Foto: iturism.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *