Din oras

Sase case de la Muzeul Etnografic asteapta inca sa fie adoptate

Proiectul prin care firmele clujene erau invitate in 2011 sa adopte 9 case din Parcul Etnografic “Romulus Vuia” a atras pana acum sponsori doar pentru trei obiective. S-au facut reparatii la obiective din Geaca, Budureasa si Marisel, iar celelalte inca mai asteapta un “parinte”. 

Proiectul a fost lansat in urma cu doi ani de Consiliul Judetean Cluj, condus atunci de Alin Tise care anuntaoferte din partea unor firme mari, banci care se ofereau sa investeasca in conservarea acestor case”. Valoarea sumelor necesare pentru o casa era estimata intre 40.000 si 90.000 de lei.

Pana acum, trei obiective au avut parte de asemenea investitii.

Primul obiectiv a fost gospodaria din Geaca, s-a inlocuit acoperisul casei si a unei parti a anexelor din gospodarie. S-a folosit stuf recoltat din Sucutard, iar mesterul care a executat lucrarea era tot localnic din zona.

“La piua de ulei de la Budureasa a fost inlocuit acoperisul de paie si tot din contributia aceluiasi sponsor s-a mai inlocuit inca un acoperis de paie, al stogarului de la Almas”, a explicat Tudor Salagean directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei (MET), in cadrul caruia functioneaza si sectia din Hoia.

De asemenea, din contributia celui de-al treilea sponsor s-a cumparat sindrila pentru gospodaria de la Marisel, urmand sa fie montata anul viitor. De asemenea, s-a facut si o anexa a gospodariei.

Intre sponsori se numara societati ca Hidroconstructia, Transcarpatica si Tetarom. S-au anuntat si ONG-uri care doresc sa contribuie la renovarile din Parcul Etnografic, atunci cand se vor relua finantarile europene.

“Adoptarea constructiilor de patrimoniu de catre companii, organizatii non-guvernamentale sau sponsori individuali este o practica curenta in muzeele europene de profil. Ne-am dorit sa o vedem introdusa si in muzeul nostru. Programul a fost lansat in 2011, sub denumirea „Acasa, in Transilvania” si a fost sustinut de Consiliul Judetean, care a primit si o distinctie pentru acesta. Ne-am bucurat sa vedem ca exista un raspuns din partea comunitatii, ca au existat obiective adoptate si ca sponsorii s-au interesat indeaproape de derularea lucrarilor”, a declarat Salagean.

“Primele finantari au intrat in 2011 si 2012, lucrarile s-au derulat in 2012 si 2013, prin urmare acum incheiem de fapt un ciclu si ne pregatim pentru cel urmator”, a adaugat directorul MET.

Cele sase obiective care asteapta sa fie adoptate sunt Gospodaria din Bedeciu – Cluj, Hodaia din Bran (pentru care e nevoie de 40.000 de lei), Gospodaria din Camarzana – Oas, Gospodaria din Margau – Cluj, Gospodaria din Secuime, Casa de la Vidra (Prima constructie adusa in Parcul National, 1929), si completarea Gospodariei din Garda – Alba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *