In vizor

SARS-COV-2 obligă Primăria să elimine declarațiile notariale pentru solicitanții de locuințe sociale

Doar răspândirea infecției de COVID-19 a făcut ca administrația liberală clujeană să umble la criteriile de acordare a locuințelor sociale, astfel încât să elimine necesitatea declarațiilor notariale în cazul solicitanților de locuințe sociale. Astfel, deși Primăria Cluj-Napoca a pierdut și câteva etape în instanță din cauza criteriilor discriminatorii privind accesibilitatea persoanelor defavorizate la un spațiu locativ cu caracter social, reprezentanții administrației locale au inițiat o modificare prin care se renunță la declarațiile notariale, care vor fi înlocuite de declarațiile pe propria răspundere cu aplicarea prevederilor Art.326 Cod Penal privind falsul în declarații. 

CITEȘTE ȘI: Primăria pierde un proces în cazul locuințelor sociale: „Întrerupe o practică ilegală și îndelungată a autorităților locale din Cluj-Napoca”

SARS-COV-2 obligă Primăria să elimine declarațiile notariale pentru solicitanții de locuințe sociale: „Răspândirea coronavirusului, interesul public general reclamă adoptarea unor măsuri…”

În vederea înscrierii pe listele anuale de priorități, solicitanții trebuie să depună o serie de documente, inclusiv declarații notariale.

„Având în vedere faptul că în contextul generat de dinamica evoluției situației epidemiologice naționale, dar și internaționale, determinată de răspândirea coronavirusului SARS-COV-2, interesul public reclamă adoptarea unor măsuri care să asigure prevenirea și înlăturarea amenințărilor iminente la adresa drepturilor la viață, integritate fizică și sănătate ale solicitanților locuințelor sociale, Comisia mixtă de repartizare a locuințelor fin fondul locativ de stat, întrunită în ședința din data de 04 09 2020, a decis că se impune ca pentru lista de priorități pentru anul 2021, declarațiile notariale să poată fi depuse și sub semnătură privată, nefiind necesară autentificarea acestora în fața notarului public”, se arată în documentația aferentă proiectului de hotărâre ce urmează să fie adoptat de către consilierii locali. 

Proiectul de Hotărâre 4/10.09.2020 privind completarea Hotărârii nr 150/2013 (criteriile de punctare pentru soluționarea cererilor de locuințe sociale și repartizarea acestora în regim de închiriere începând cu anul 2014, formularele de înscriere pe lista de priorități la locuințe sociale, documentele justificative pentru întocmirea dosarelor, stabilirea datei și locului de depunere a dosarelor, precum și modul de comunicare a acestor informații către solicitanți), modificată și completată prin Hotărârile nr. 434/2015 și 622/2020 poate fi consultat aici. 

Această măsură se referă la documentele prevăzute la câteva puncte din Anexa 2 și 3 la HCL 150/2013, modificate prin HCL 434/2015 și 622/2020.

Este foarte posibil ca această măsură să fi fost inițiată chiar de reprezentanții birourilor notariale, dar poate fi apreciat demersul semnat de Comisia mixtă pentru repartizarea locuințelor sociale, cu pix pe hârtie, un Proces Verbal de impact chiar și în cea mai digitalizată instituție din Europa de Est, Primăria Cluj-Napoca:

Actualul context epidemiologic pare să dovedească odată în plus că administrația locală este caracterizată de o birocrație găunoasă, iar în situații-limită se arată că o bună parte dintre hârtii sunt de-a dreptul inutile ori pot fi asumate de solicitanți pe baza unei simple declarații pe propria răspundere, cu implicațiile aferente privind falsul în declarații. 

De altfel, organizațiile de profil din Cluj și activiștii civici au solicitat în repetate rânduri transparentizarea procedurii de acordare a locuințelor sociale și eficientizarea acestui program prin modificarea criteriilor de atribuire. 

CITEȘTE ȘI: Petiție pentru modificarea criteriilor de acordare a locuințelor sociale și realizarea unor noi locuințe publice: „Subvenționarea chiriilor nu este o alternativă sustenabilă”

Numărul de cereri anuale pentru locuințele sociale depășește cu mult numărul locuințelor acordate efectiv de către administrația locală.

Problema locuințelor sociale este una acută, iar Primăria Cluj-Napoca a pierdut în noiembrie anul trecut un proces de etapă în instanțele de judecată din cauza criteriilor discriminatorii de acordare a locuințelor sociale. În acest context, reprezentanții Căși Sociale ACUM! au lansat în urmă cu câteva luni o petiție publică în format online care are în vedere modificarea criteriilor de acordare a locuințelor sociale și construcția de noi locuințe publice. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *