Sanatate

Sarea si inima

Se crede ca sarea creste riscul bolilor de inima, prin cresterea presiunii sangelui. Desi de multi ani s-a dezbatut in cercurile stiintifice importanta sarii in hipertensiunea arteriala, ultimele dovezi sugereaza ca este, intr-adevar, un factor important.

 

Hipertensiunea arteriala. Presiunea crescuta a sangelui este un factor important de risc pentru bolile de inima si afecteaza in jur de 1 la 10 persoane. Contrar opiniei publice, presiunea crescuta a sangelui (hipertensiunea) da nastere rareori la simptome, astfel ca suferinzii sunt rareori constienti ca ar putea avea o problema – deci verificarile regulate ale tensiunii sunt foarte importante.

 

Un studiu stiintific recent a aratat ca sarea are un impact important asupra riscului hipertensiunii si bolilor de inima si ca efectul sarii asupra sanatatii noastre este mai mare decat s-a prevazut inainte.

 

Studiile stiintifice au estimat ca, daca fiecare persoana ar scadea consumul de sare cu 30 de procente, ar fi o scadere cu 16 % a deceselor datorate bolilor de inima, iar numarul persoanelor care necesita tratament pentru hipertensiune s-ar injumatati. Scaderea consumului de sare cu 60 de procente ar duce la reducerea deceselor datorate bolilor de inima cu 30 % si la reducerea cu 80 % a persoanelor care necesita tratament pentru hipertensiune.

 

Masurarea hipertensiunii consta in doua citiri. Citirea inalta este cunoscuta ca tensiunea sistolica si masoara presiunea creata prin contractia inimii. Citirea joasa, cunoscuta ca tensiune distolica, se face atunci cand muschiul inimii este relaxat. Daca oricare dintre masuratori este mai mare decat cea normala, este indicat sa incepeti tratamentul pentru hipertensiune:
– normala : 125/80;
– mare normala: 130/85;
– mare: 140/90.

 

Este bine sa vi se masoare tensiunea arteriala cand sunteti odihnit si relaxat, deoarece stresul si exercitiile pot ridica tensiunea arteriala pana la 20mm/HG la ambele citiri, dand un rezultat nereprezentativ.

 

Reducerea sarii din regimul alimentar. Sarea se gaseste in regimul alimentar sub doua forme:
– sarea pe care o adaugam la mancare cand gatim si in timpul mesei si
– sarea deja prezenta in alimente.

 

Pentru a face scaderi mai importante, luati in considerare urmatoarele sugestii:
– Pentru a reduce consumul de sare cu 30 %, nu adaugati sare cand gatiti sau in timpul mesei.
– Pentru a reduce consumul de sare cu 60%, nu adaugati sare cand gatiti sau in timpul mesei si consumati alimente gata preparate, fara sare.

 

Sarea de mare. Sarea se poate gasi pe piata intr-o varietate de forme, care include sarea de masa, sarea dura si sarea de mare. Continutul de sodiu al fiecarui fel de sare este virtualmente identic. Deoarece sodiul este elementul daunator din sare, dintr-un punct de vedere sanatos, orice beneficiu pe care il poate avea o forma de sare asupra altei forme este minim.

 

Sarea de mare nerafinata este bogata in multe minerale, care ajuta la anularea efectelor daunatoare ale sarii obisnuite. Se gaseste in magazinele cu alimente sanatoase / ecologice. Totusi, nici ea nu trebuie folosita in exces.

 

Alimente cu surplus de sare. Toate aceste alimente au deja adaugate cantitati semnificative de sare, deci este bine sa fie evitate. Ori de cate ori este posibil, cititi ingredientele dintr-un produs, pentru a afla continutul de sare al acestora. Iata cateva mai importante:
– Bacon, sunca, carne de vita sarata, carnati, burgeri, placinte si conserve de carne.
– Peste, moluste, peste afumat si conserve de peste.
– Mancarurile instant.
– Unele dintre cerealele pentru micul dejun, inclusiv descrise pe etichete ca “sanatoase”.
– Supe si sosuri in conserve si la pachet.
– Extracte de drojdie de bere.
– Unt (cu exceptia celui nesarat), margarina si branza.
– Chipsuri, alune sarate si alte snacksuri asemanatoare.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *