Diete

Sarea pentru omul sanatos

Un proverb latin spune ca “Nimic nu e mai util sanatatii decat sarea si soarele”…daca omul este sanatos, am adauga noi. In alimentatia obisnuita a unui om sanatos sunt necesare 10-15 g de sare pe zi.

 

Sarea de bucatarie (alimentara) contine 90-97 % clorura de sodiu. O alimentatie obisnuita la care nu se mai adauga sare, aduce aproximativ 2-4 g de clorura de sodiu pe zi din alimentele care o contin. Necesarul de sare zilnic difera in functie de varsta, munca depusa, eforturile fizice, starea fiziologica, temperatura corpului si a mediului ambient etc. Iata care este necesarul de sare pentru organism in functie de varsta:

 

–    Nou-nascutul, de regula, se hraneste numai cu lapte matern, care contine 0,5-08 g sare la litru de lapte. Copilul intre 6-12 luni are nevoie de aproximativ 1 g de sare pe zi.

 

–    La copilul anteprescolar (1-3 ani) creste cerinta organismului fata de clor si sodiu, fiind acoperita prin adaugarea in mancare de sarea de bucatarie in cantitate de aproximativ 1,5 g / zi. La aceasta varsta necesarul de clorura de sodiu se apreciaza la 0,05 g /kilocorp / zi. Se considera deci ca 0,05 g pentru fiecare kilogram de greutate, (greutatea in kg se inmulteste cu 0,05 g; de pilda, un copil de 15 kg ar trebui sa consume 0,75 g de sare) ar fi necesara si suficienta pentru aceasta varsta. In practica zilnica aceasta cantitate este masurata cu varful de cutit (0,25 g), care se adauga in mancarea copilului de 2-3 ori pe zi, daca nu sunt interdictii medicale.

 

–    La copilul prescolar (4-6 ani) necesarul de sare (adaugata in mancare) creste la 3 g pe zi, iar la copilul scolar (7-12 ani) pana la adolescenta, cantitatea de sare adaugata in mancare se mareste pana la 5-6 g pe zi.

 

–    De la adolescenta pana la maturitate cantiatea de sare necesara sa fie adaugata in mancare creste proportional cu varsta, ajungand la aproximativ 10 g pe zi.

 

–    La femeia in perioada de sarcina alimentatia normala trebuie sa aduca aproximativ 15 g de sare provenita din alimente astfel: 5 g din alimente diferite, 5 g din paine si 5 g adaugata la prepararea mancarii. Dar atentie! Excesul de sare poate provoca retentie hidrica (retinerea apei in tesuturile organismului) datorita unor leziuni renale (boli ale rinichiului) necunoscute pana atunci. O retentie hidrosalina (pastrarea apei in tesuturi datorita unui exces de sare) poate sa scada elasticitatea tesuturilor si forta de contractie uterina in timpul travaliului. Datorita acestui efect negativ medicul, de regula, recomanda sa fie scazuta cantitatea de sare in alimentatie in ultimele doua luni de sarcina si, mai ales, in ultimele 2-3 saptamani.

 

–    Adultilor sanatosi le este necesara si suficienta cantiatea de 10-15 g sare pe zi; la varstnici, de regula, cantitatea de sare trebuie scazuta la 8-10 g /zi.

 

Sarea si efortul fizic

Pierderile de lichide ale organismului sunt proportionale cu efortul fizic depus. Astfel sportivii in timpul unei activitati competitionale foarte adesea pierd lichide multe (prin respiratie, transpiratie) intr-un timp scurt. In conditii speciale de antrenament sau competitii, mai ales la altitudini mari sau la temperaturi ridicate, este indicat ca pe langa alimentele care se dau fractionat, sa se mai adauge si o bautura speciala bogata in sare. Cantitatea de lichid zilnic trebuie sa fie intre 1,5 – 2 l .

 

In anotimpurile calduroase sau la persoanele care lucreaza in medii cu temperaturi ridicate (turnatori, furnalisti, topitori etc.) organismul pierde prin transpiratie circa 10-15 g de sare zilnic, care trebuie suplimentata prin alimente sau bauturi mai sarate.

 

Se poate aprecia deci, ca sarea este un element absolut necesar care intra in hrana cotidiana a omului inca din primele clipe ale vietii sale. Dar, consumarea sari in exces este tot atat de daunator ca si lipsa ei din alimentatie. De aceea, in anumite boli numai medicul poate hotari suplimentarea, diminuarea sau suprimarea cantitatii de sare din alimentatia bolnavului.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *