Sarbatori cu bucurii de imprumut pentru pensionarii clujeni

Doamna Viorica are 63 de ani si a lucrat toata viata ei in comert. Cu pensia de 600 de lei se descurca asa cum poate si de doua ori pe an, inainte de sarbatori, se imprumuta de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor. Ca ea mai sunt sute de clujeni. Doar in primele trei luni din acest an aproape 1.000 de pensionari au solicitat imprumuturi la CARP in valoare medie de 1.700 de lei.

“Aveti 10 bani?”, o intreaba casiera la ghiseu. “Cred ca am”, spune femeia uitandu-se in portofelul subtire. “Sunt ultimii. Tocmai am dat un milion si ceva pe medicamente”, isi varsa naduful.

A facut o cistita urata, si se chinuie cu tratamentul deja de o saptamana. Cu cei 400 de lei imprumutati de la CARP isi va cumpara maruntaie de miel pentru masa de Pasti, si isi va face si un “moft”: isi cumpara o perdea noua.

“Am luat un imprumut. De Pasti si de Craciun iau, ca am 600 de lei pensia si stau singura. Macar de Pasti si de Craciun…”, spune femeia.

“Fac miel umplut, dar iau daca gasesc organe, alea le fac acasa, le fierb si le fac in tava cu ou inauntru. Nu-mi pot permite sa iau carne. Anul trecut nu mi-am putut permite sa iau o spinare, o coada, ceva sa fac o ciorba. E foarte scumpa. Oricum fac o ciorba de macris, aia o fac de Pasti. O friptura…daca este miel bine, daca nu… nu tin neaparat sa fie miel, bag acolo o pulpa de pui cu usturoi la cuptor si oua, si oua umplute”, isi dezvaluie planurile pentru masa de Pasti.

Divortata de 25 de ani, femeia are doi copii, stabiliti la casele lor, care o viziteaza destul de rar. Chiar si asa, nu se plange.

“Acum ma duc si imi cumpar o perdea, stau intr-o camera si imi place sa schimb, la Craciun mi-am schimbat covorul si uite asa…imi fac mofturile, ma mai innoiesc. Am luat 4 milioane si imi raman bani si pentru concediu. In fiecare an ma duc la statiune. In fiecare luna ma straduiesc sa dau un milion inapoi. Am luat patru milioane si n-am treaba”, spune ea.

Reprezentantii CARP spun ca au parte de un flux mai mare de oameni, care nu se datoreaza neaparat Sarbatorii Pascale.

“In ultima perioada avem o fluenta mare de oameni. Cred ca se datoreaza avantajelor pe care le oferim: dobanda este avantajoasa, dam imprumuturi chiar si la trei luni de la inscriere. Anul trecut am avut 901 membri noi, anul acesta avem deja 308 de noi inscrisi, daca o tinem asa trecem peste o mie”, a explicat Alexandru Pop, presedintele CARP.

Majoritatea imprumuturilor sunt intre 1.000 si 3.000 de lei, iar termenul maxim de returnare este de 20 de luni. Anul acesta peste 900 de membri au solicitat imprumuturi in valoare totala de 1,6 milioane de lei. In total la CARP sunt inscrisi peste 9.700 de membri. Cotizatia minima lunara este de 3 lei si 5 lei pentru ajutorul de deces.

“Reabilitarea termica, achizitia de medicamente sau cheltuielile de bloc mai mari ii obliga pe pensionari sa se imprumute. Sunt multi care iau bani ca sa isi ajute copiii si nepotii”, a concluzionat Pop.

Comentarii

elena

23.04.2014 16:57

Da intradevar casa de ajutor reciproc din cluj este cea mai mare HOTIE am depus intr un an 200 de lei si am vazut care este miscarea ca ci nu ai nici un beneficiu dobanda nimic si banii care sunt depusi un sfert poti sa spui o sa i primesca dupa ce mori cei ramasi asta fiind o suma infima,deci i am retras si m am trezit cu 100 de lei unde au ramas ceiilalti nu au stiut sa mi spuna

Adauga comentariu