Săracii bogați din Parlamentul European, loviți de criza coronavirus. Dacian Cioloș deplânge pierderile salariale ale europarlamentarilor români

Ce ne mai plac deplasările la Bruxelles, pe bani europeni? Vorba aia, „vulpița” își schimbă părul, da’ năravul, ba. Dacian Cioloș, deja un birocrat european cu mandate-ndelungate de tocit coatele pe băncile instituțiilor europene, suferă de oftica supărării de când europarlamentarilor le-a fost diminuat venitul acela baban de 15.000 de euro. Dacă nu sunt deplasări, că tot e coronacriză, nu sunt nici bani pentru turism din ăsta profesional. Iar în aceste condiții delicate, liderul partidului Plus, Dacian Cioloș, își varsă nemulțumirile pe la tot soiul de radiouri, bucuroase că-și pot umple timpul de emisie cu niscaiva scandal. 

Deși pe pagina personală de socializare se arată mândru că #stăacasă, semn că este un cetățean responsabil, liderul Plus e cât se poate de nemulțumit: 

„Europarlamentarii pierd bani din salariu, pe fondul pandemiei de coronavirus. Pentru că lucrează, în mare parte, de la distanţă, ei nu mai primesc indemnizaţia care le acoperea cheltuielile de deplasare la Bruxelles", și-a exprimat Dacian Julien Cioloș îngrijorarea la digifm

8.000 euro în loc de 15.000 euro e o reducere considerabilă, semn că primii afectați de coronacriză nu sunt agricultorii români, care n-au de nici unele, nu sunt nici angajatorii din turism ori cei din HoReCa, ci tocmai europarlamentarii noștri dintotdeauna, alde Dacian Cioloș ori Daniel Buda. 

Desigur, liderul Plus nu s-a evidențiat prin nici un fel de soluții concrete în această perioadă de grea încercare pentru economia românească. Din când în când mai critică ideile liberal-militare, dar în rest sunt băieți cuminți. De când prezidează celula aia de criză din propriul partid, paralelă cu celula de criză guvernamentală, dar și cu realitatea românească, Cioloș tot închipuie scenarii de fuziune cu USR-ul lui Barna, dar degeaba. 

Principala nemulțumire este legată de reducerea substanțială a venitului, când se te mai preocupi și de treburile țării? 

Așa stând lucrurile, plusereul îi implicat până peste cap în sondaje și alte gâlcevi interne. 

Desigur, din când în când, ba Dacian Cioloș, ba Daniel Buda, îl tot trag de mânecă pe comisarul acela european, Janusz Wojciechowski, tot atrăgându-i atenția și semnalându-i diverse dificultăți de care înaltul demnitar nu mai are chef. 

Celula executivă de criză PLUS tocmai a pregătit un plan de măsuri pentru relansarea României la ieșirea din criză. O să ne relansăm de nu vom mai ști de noi. Și UE poate lua lecții de-aici. Doar, doar să le redea europarlamentarilor români bănocii pe deplasările turistice și călătoriile cu avionul, eventual cu penalități și dobândă. 

„Indemnizațiile sunt strict pentru perioada în care avem o prezență fizică la Bruxelles și e un program de muncă. Decizia formală în Parlamentul European este că facem telemuncă. Salariul se ia, dar o parte din salariu e acordat în indemnizații jurnaliere, în funcție de zilele în care ești prezent la Strasbourg sau la Bruxelles. Nu am luat-o și nu o vom lua”, a punctat Dacian Julien Cioloș. 


Și europarlamentarul clujean Daniel Buda trebuie că o duce greu în aceste vremuri critice.

Deși, acesta pare a fi mult mai ingenios: chit că banii pe deplasări turistice la Bruxelles s-au tăiat, sprijinul colegului de partid, Emil Boc, se dovedește cu adevărat salvator:

Buda închiriază cabinetul parlamentar în buricul Clujului cu doar 13,80 lei, iar cei 4.300 de euro pe care-i primește de la Parlamentul European pentru acoperirea cheltuielilor cu chiria cabinetului, acoperă cât de cât neajunsul momentan cauzat de coronacriză, prin tăierea indemnizației pentru deplasări. 

CITEȘTE ȘIDaniel Buda, chiriaș pe viață la Primărie, în buricul târgului. Plătește o sumă INCREDIBIL de mică, deși primește de la Parlamentul European 4.300 euro pentru chiria cabinetului parlamentar

Iar ca să avem un tablou complet al dificultăților cu care se confruntă acum europarlamentarii români, vă readucem în atenție calculele făcute chiar de Mircea Diaconu, fost candidat la președinție, dar și fost europarlamentar în perioada 2014-2019:

6.300 de euro indemnizație pe lună.

Până la 6.000 de euro diurna/lună.

Bilete de avion la Business Class sau 0.53 euro/km.

Mașină cu șofer la dispoziție.

4.513 de euro pe lună pentru decontarea unor cheltuieli administrative cu biroul din România.

8 consilieri plătiți de Parlamentul European.

1.400 de euro pensie.

CITEȘTE ȘIMircea Diaconu dezvăluie cât e indemnizația lunară, de ce se călătorește la business class și alte curiozități despre funcția de europarlamentar

 

 

featured image: stiri.plus

Adauga comentariu